Bittert øl ..
Bittert øl ..
Hej Håndbryggere
Jeg er gået over til all-grain, har brygget 3 gange men de er alle meget bitre når jeg smager på dem, er det fordi de ikke har stået længe nok? den første har snart stået i skuret en måned men den er stadig meget bitter, de andre er lige kommet på lager men er også vildt bitre.
Kan det være fordi der ikke er koldt nok i mit skur? (eller er jeg bare ikke tålmodig nok)
Har fulgt opskrift fra min begynder bryg bog, og alt er gået godt alle 3 gange så ville det være fedt hvis det smagte godt :)
Kapser
Jeg er gået over til all-grain, har brygget 3 gange men de er alle meget bitre når jeg smager på dem, er det fordi de ikke har stået længe nok? den første har snart stået i skuret en måned men den er stadig meget bitter, de andre er lige kommet på lager men er også vildt bitre.
Kan det være fordi der ikke er koldt nok i mit skur? (eller er jeg bare ikke tålmodig nok)
Har fulgt opskrift fra min begynder bryg bog, og alt er gået godt alle 3 gange så ville det være fedt hvis det smagte godt :)
Kapser
-
- Indlæg: 381
- Tilmeldt: 23. dec 2010, 11:04
- Geografisk sted: Hirtshals(Nordjylland)
Re: Bittert øl ..
Hej Kasper, vi er nok nød til at se de opskrifte de har fulgt(især humle programmet) og hvad stil du brygger.
http://www.pronetic.dk - Værdiskabende IT-infrastruktur til det danske erhvervsliv!
Re: Bittert øl ..
Også gerne lidt om, hvordan din brygproces har været, og hvor koldt det er dér hvor du opbevarer dine øl.
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Bittert øl ..
Den første den som har stået længst er Mikkeller #18 som er en brown ale hvor jeg har tilpasset til min gryde.DanGJensen skrev:Hej Kasper, vi er nok nød til at se de opskrifte de har fulgt(især humle programmet) og hvad stil du brygger.
18g northdown 60min
20g Amarillo 30min
35g Amarillo 5min
til 19L færdig øl
OG 1.067
FG 1.021
Kan det være fordi jeg ikke bruger humle strømper og men sier urten
Re: Bittert øl ..
Selve processen gik helt smertefrit i forhold til det var første gang jeg brygget allgrain, det eneste var der fordampede mere end beregnet under kogning så der var ca. 2 liter mindre end beregnet og derfor lidt højere OG.Borg skrev:Også gerne lidt om, hvordan din brygproces har været, og hvor koldt det er dér hvor du opbevarer dine øl.
De har stået indenfor og karboneret i ca 14 dage og så røg de i skuret, temperaturen er jo desværre lidt afhængig af vejret på det sidste har det nok været lidt varmt vil gætte på 5-10 grader og natten og 10-15 om dagen... er ved at finde et køleskab jeg kan sætte derud :o)
Re: Bittert øl ..
Kan du beskrive bitterheden lidt nærmere? Er det humlebitterhed, eller kan det være fx. tanniner? Hvilke øltyper har du brygget, og er problemet der i alle sammen? Jeg havde selv problemer med at min mæske-ph bliver for høj, hvis jeg brygger lysere øl, i de første all grain bryg jeg lavede. Efter jeg begyndte at justere ph er mit øl blevet markant bedre. Men I så fald vil der jo være forskel på, hvor slemt det er, alt efter hvilken øltype du brygger. Generelt er det sådan at jo mere mørk malt, jo lavere bliver mæske-ph'en.
VH
Søren
VH
Søren
Re: Bittert øl ..
Den sidste jeg har brygget er lys, den har også den bitre smag, men den har jeg lige flasket så ved ikke om det helt tæller endnu (da jeg smagte den første gang da jeg målte gravity smagte den ikke så bittert syntes jeg så det kan godt gøre mig lidt bekymret).
Jeg er ikke sikker på om det er humle bittert eller noget andet, det er meget kraftigt i hvert fald.
Jeg er ikke sikker på om det er humle bittert eller noget andet, det er meget kraftigt i hvert fald.
Re: Bittert øl ..
Du kan jo evt. prøve at justere ph lidt næste gang og se om det hjælper. Det behøver ikke at være den store videnskab i starten. Smid en halv teskefuld citronsyre i dit mæskevand og se om det hjælper.
Du kan jo også prøve at lægge mærke til, om smagen er mere udtalt i den nye lyse øl. Det burde den jo være, hvis det er ph, som er problemet.
Prøv også at læse John Palmers kapitel om fejlsmage. Det kan være det kan gøre dig klogere: http://howtobrew.com/section4/chapter21-2.html
VH
Søren
Du kan jo også prøve at lægge mærke til, om smagen er mere udtalt i den nye lyse øl. Det burde den jo være, hvis det er ph, som er problemet.
Prøv også at læse John Palmers kapitel om fejlsmage. Det kan være det kan gøre dig klogere: http://howtobrew.com/section4/chapter21-2.html
VH
Søren
Re: Bittert øl ..
For at tage den nemme først, så har det ikke noget med humlestrømper at gøre.kapser skrev:Den første den som har stået længst er Mikkeller #18 som er en brown ale hvor jeg har tilpasset til min gryde.
18g northdown 60min
20g Amarillo 30min
35g Amarillo 5min
til 19L færdig øl
OG 1.067
FG 1.021
Kan det være fordi jeg ikke bruger humle strømper og men sier urten
Du nævner ikke alfasyreindholdet i humlerne, men går vi ud fra et indhold på 8,5%-9% vil det give en IBU på knap 40, hvilket ikke skulle give en meget bitter smag. Men dog i den høje ende til en Brown Ale, som - efter stilarten for en English Brown Ale - bør ligge mellem 15 og 25. Men det kan dog godt gøre forskellen for dine smagsløg. Dér er vi jo forskellige.
En grund til den højere IBU kan være det du selv nævner, nemlig at du ender med en mindre mængde øl end beregnet. Du har fået al bitterheden ud af humlen, men den skal så fordeles på en mindre mængde urt end beregnet, og smager derfor mere igennem.
Hvad siger sin opskrift om batch-volume, IBU og OG?
Det du smager kan også godt være andet end humlebitterhed (eller andet der er med til at forstærke smagsoplevelsen). Med den temperatur du lagrer ved i skuret, tager det lang tid for gær og andre rester i øllet at bundfælde sig. For meget gærrester og andet i øllen kan også give en bitter/stærk smag.
Mens du venter på dit lager-køleskab, så prøv at tage tre-fire flasker af din Brown Ale og sæt dem i dit køleskab i køkkenet. Du kan sikkert godt få plads til dem, men ellers må du jo lægge salaten ud i skuret... ;-)
Prøv så at smage én med en uges mellemrum og vurdér, om det ændrer på smagen. Når de står koldt, sker bundfældningen hurtigere.
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Bittert øl ..
I følge beeralchemy som jeg har tastet ind skulle den lande på 26,5 IBU men landte i stedet på 30,5 IBU.
Prøver at ligge nogle i køleskabet og krydser fingre og tæer :)
Skal brygge næste weekend vil prøve at få nogle ph strips og noget citronsyre.
Tak for rådende :o)
Prøver at ligge nogle i køleskabet og krydser fingre og tæer :)
Skal brygge næste weekend vil prøve at få nogle ph strips og noget citronsyre.
Tak for rådende :o)
Re: Bittert øl ..
Hvad er alfasyre-procenten på de humler du har anvendt?kapser skrev:I følge beeralchemy som jeg har tastet ind skulle den lande på 26,5 IBU men landte i stedet på 30,5 IBU.
Prøver at ligge nogle i køleskabet og krydser fingre og tæer :)
Skal brygge næste weekend vil prøve at få nogle ph strips og noget citronsyre.
Tak for rådende :o)
Og hvad var den planlagte batch-volume og boil-volume?
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Indlæg: 394
- Tilmeldt: 31. aug 2010, 22:10
- Geografisk sted: Holsted - Sydjylland
Re: Bittert øl ..
Kan huske da jeg startede op, der løb jeg også ind i en, på daværende tidspunkt, udefinerbar bitterhed.
Fandt hurtigt ud af at problemt lå 2 steder. For varmt sparge vand (som burde ligge på 76-81C) da jeg bare varmede i en el keddel og lod køle lidt af.
Og så mest af alt nok oxidering under mæske/lautering. Min erfaring siger mig nu, at man bestemt ikke bør vælte for meget rundt i mæsken, dvs. i hvert fald ikke over vand overfladen når der røres rundt og hvis du sier/lauterer i en anden beholder, så undgå for meget plaskeri ved overførslen. Det har afhjulpet problemet fuldstændigt for mig.
Min bitterhed var sådan lidt vådt pap agtigt.
Fandt hurtigt ud af at problemt lå 2 steder. For varmt sparge vand (som burde ligge på 76-81C) da jeg bare varmede i en el keddel og lod køle lidt af.
Og så mest af alt nok oxidering under mæske/lautering. Min erfaring siger mig nu, at man bestemt ikke bør vælte for meget rundt i mæsken, dvs. i hvert fald ikke over vand overfladen når der røres rundt og hvis du sier/lauterer i en anden beholder, så undgå for meget plaskeri ved overførslen. Det har afhjulpet problemet fuldstændigt for mig.
Min bitterhed var sådan lidt vådt pap agtigt.
-
- Indlæg: 5319
- Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30
Re: Bittert øl ..
Nu skal øl jo være bittert ... og en 1,067 skal have en vis tid. Jeg ville også kikke lidt på vandets sammensætning.
Hvad hedder dit vandværk, og hvor ligger det ? (gammel kommune navn)
Hvad hedder dit vandværk, og hvor ligger det ? (gammel kommune navn)
Re: Bittert øl ..
Har fundet ud af vi får vand fra Truelsbjergværket (Århus kommune)Truntebryg skrev:Nu skal øl jo være bittert ... og en 1,067 skal have en vis tid. Jeg ville også kikke lidt på vandets sammensætning.
Hvad hedder dit vandværk, og hvor ligger det ? (gammel kommune navn)
Det er ikke pap bittert men nærmere harsk bittert, men hat smidt nogle i køleren som jeg vil teste den næste måneds tid inden jeg brygger igen.
Re: Bittert øl ..
Hej igen
Umiddelbart kunne vandet godt have betydning, ser det ud til. Du kan se din vandprofil her: http://jupiter.geus.dk/JupiterWWW/boreS ... 2&borger=0
Jeg har ikke kigget på det i detaljer, men du har bl.a. et ret højt bikarbonattal (280) så det kan nok være en fordel, hvis du ph-justerer når du brygger lysere øl. Hvis du vil sætte dig nærmere ind i vandkemien, står der en masse på nettet om det, bl.a. hos John Palmer www.howtobrew.com
VH
Søren
Umiddelbart kunne vandet godt have betydning, ser det ud til. Du kan se din vandprofil her: http://jupiter.geus.dk/JupiterWWW/boreS ... 2&borger=0
Jeg har ikke kigget på det i detaljer, men du har bl.a. et ret højt bikarbonattal (280) så det kan nok være en fordel, hvis du ph-justerer når du brygger lysere øl. Hvis du vil sætte dig nærmere ind i vandkemien, står der en masse på nettet om det, bl.a. hos John Palmer www.howtobrew.com
VH
Søren