Tjeklister til brygdagen

Alm. Nybegynder hjælp.
Brugeravatar
Runman
Indlæg: 207
Tilmeldt: 11. jul 2011, 10:15
Geografisk sted: 4800 Nykøbing Falster

Re: Tjeklister til brygdagen

Indlæg af Runman »

@ Truntebryg: Jeg syntes at det er gode input, dog syntes jeg at et par af punkterne allerede står på listen :-)

Jeg har redigeret Tjeklisten

Og vil gerne stadigvæk have feedback

EDIT: Fjernet PDF fil, der er en opdateret liste længere nede :-)
Senest rettet af Runman 24. nov 2011, 17:21, rettet i alt 2 gange.
Vh
Henrik
*** b-brew (a) runman.dk ***
Truntebryg
Indlæg: 5319
Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30

Re: Tjeklister til brygdagen

Indlæg af Truntebryg »

Jo det er rigtigt, de står der. Men de må gerne stå "tidligere" på listen - så du ikke opdager at du skal bruge spargevand, og det så skulle være sat over for 40 minutter siden...
Truntebryg
Indlæg: 5319
Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30

Re: Tjeklister til brygdagen

Indlæg af Truntebryg »

Ser godt ud - nu fylder den præcis 2 sider, det er jo miljø rigtigt !!!!
Brugeravatar
Borg
Indlæg: 4743
Tilmeldt: 28. dec 2009, 17:46
Geografisk sted: Herning

Re: Tjeklister til brygdagen

Indlæg af Borg »

Fin liste, godt arbejde.

Et par kommentarer herfra.
Under "Ingredienser og tilbehør":
- Gas (for os der anvender det til opvarmning)

Under "Forberedelse og mæskning":
Tørgær skal også ud af køleskabet så det har stuetemperatur når det skal rehydreres.

Under "Sparge og kogning":
Det ligner en beskrivelse af batch sparge. Processen er ikke den samme ved fly sparge.
Tørgær skal starte rehydrering en halv times tid før den skal bruges.
Det vil nok også være en idé at flytte linien med desinficering af gærtank o.l. fra "De sidste trin" og til dette afsnit. Der er god tid til at gøre det under kogningen, og så kommer det til at stå længe nok.

Under "Omstikning...":
- Undgå at plaske med urten. Den må ikke iltes.

Under "Tap på flaske":
Aftapning af øl til smagsprøve og hydrometermåling skal ske før tilsætning af karboneringssukker.

Måske var det også værd at nævne, at sukkerkarbonering skal foregå ved stuetemperatur.
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
Brugeravatar
Runman
Indlæg: 207
Tilmeldt: 11. jul 2011, 10:15
Geografisk sted: 4800 Nykøbing Falster

Re: Tjeklister til brygdagen

Indlæg af Runman »

Tak for input :-)
Borg skrev:Det ligner en beskrivelse af batch sparge. Processen er ikke den samme ved fly sparge.
Jeg er ikke helt nede med fly sparge, men det er der hvor man recirkulere med pumpe ikk' eller?
Borg skrev:sukkerkarbonering skal foregå ved stuetemperatur.
skal det forstås som at sukkerblandingen (karbonerings sukkeret) skal være afkølet til stue temp., eller at øllet skal være stue temp., inden det mixes?
Jeg redigere listen, i morgen!
Vh
Henrik
*** b-brew (a) runman.dk ***
Brugeravatar
Borg
Indlæg: 4743
Tilmeldt: 28. dec 2009, 17:46
Geografisk sted: Herning

Re: Tjeklister til brygdagen

Indlæg af Borg »

Runman skrev:Tak for input :-)
Borg skrev:Det ligner en beskrivelse af batch sparge. Processen er ikke den samme ved fly sparge.
Jeg er ikke helt nede med fly sparge, men det er der hvor man recirkulere med pumpe ikk' eller?
Ved fly sparge tilsættes spargevandet oveni mæskekarret efterhånden som urten sies fra over i kogekarret. Det behøves ikke at være med pumper.
Borg skrev:sukkerkarbonering skal foregå ved stuetemperatur.
skal det forstås som at sukkerblandingen (karbonerings sukkeret) skal være afkølet til stue temp., eller at øllet skal være stue temp., inden det mixes?
Jeg redigere listen, i morgen!
Det jeg mener er, at når øllet er tappet på flaske/fad med sukkeropløsning tilsat, så skal flaskerne stå ved sturtemperatur mens de karbonerer. Det er for at gæren skal omsætte sukkeret ved den temperatur den arbejder bedst og hurtigst ved.
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
Brugeravatar
Runman
Indlæg: 207
Tilmeldt: 11. jul 2011, 10:15
Geografisk sted: 4800 Nykøbing Falster

Re: Tjeklister til brygdagen

Indlæg af Runman »

Så tror jeg formulering kom til at lyde OK, én ting er hvad man tror man ved og en anden er at få det formuleret :-O

Så her er V. 3.0 Der kommer gerne flere, hvis der er forslag til ændringer eller noget der skal tilføjes!
Vedhæftede filer
Tjekliste v3.0.pdf
(493.83 KiB) Downloadet 418 gange
Vh
Henrik
*** b-brew (a) runman.dk ***
Brugeravatar
Runenaldo
Indlæg: 1027
Tilmeldt: 8. jun 2011, 21:38
Geografisk sted: Skødstrup

Re: Tjeklister til brygdagen

Indlæg af Runenaldo »

"Bland den valsede malt i vandet under omrøring, og kontroler temeraturen, tilsæt evt. opvarmet eller kold vand."

Her bruger jeg kogende vand til at hæve og omrøring til at sænke temp.

om det så er almen praksis ved jeg ikke :-)

"Tilfør spargevand løbende til mæskekaret mens urten sies over i kogekaret, sørg for at masken holdes dækket af vand/ urt.4"

Skal vist stå mask med "æ" evt. tilføj og ikke tilfør? :-)

"Oxyder/ ilt urten, kan evt. gøres med en akvarie ilt sten, omrystning, omrøring eller ved brug af en si hvor urten hældes igennem når den skal ned i primær gærtank."

Det staves Oxider :-)


Ellers godt arbejde!
Mvh.
Rune Hansen

"Det er ikke størrelsen på dit udstyr det kommer an på, men hvor tit du bruger det...
Truntebryg
Indlæg: 5319
Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30

Re: Tjeklister til brygdagen

Indlæg af Truntebryg »

... og så fik jeg lige lært - for noget tid siden:

Oxider er negativt ment - Iltning er positivt ment.

:-)
Brugeravatar
beerbuster
Indlæg: 739
Tilmeldt: 23. jun 2008, 22:45
Geografisk sted: Odense

Re: Tjeklister til brygdagen

Indlæg af beerbuster »

:-D

Sent from my HTC Incredible S using Tapatalk
Med venlig hilsen.
Peter

Omstikning...just say no !..

"He was a wise man who invented beer.
Plato "
Brugeravatar
Runman
Indlæg: 207
Tilmeldt: 11. jul 2011, 10:15
Geografisk sted: 4800 Nykøbing Falster

Re: Tjeklister til brygdagen

Indlæg af Runman »

Tak for de gode tilbagemeldinger :-)
Runenaldo skrev:Skal vist stå mask med "æ"
Måske jeg tager fejl men, er det ikke sådan "at man mæsker" og når siningen er ovre så har man "mask" tilbage, hvis det er tilfældet så er det vel også masken som skal være dækket?

Ved en hurtig søgning her på forumet, er der flere som henviser til "mask" i forskellige indlæg!

Jeg ændre gerne teksten hvis jeg tager fejl, er bare ude efter en second opinion, inden jeg ændre det :-)
Vh
Henrik
*** b-brew (a) runman.dk ***
Truntebryg
Indlæg: 5319
Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30

Re: Tjeklister til brygdagen

Indlæg af Truntebryg »

Hmm - mener at mæsken = knust malt + vand .....................
Brugeravatar
redec
Indlæg: 185
Tilmeldt: 8. maj 2011, 16:55
Geografisk sted: Ballerup

Re: Tjeklister til brygdagen

Indlæg af redec »

Super checkliste! Selv jeg som kun har lavet et enkelt all-grain bryg forstår faktisk det hele.

Jeg har dog et enkelt spørgsmål: Hvorfor tager man en gravity måling INDEN kogning af urten? Man skal også huske at urten på dette tidspunkt absolut ikke er 20 grader, hvorfor man skal korrigere denne gravity måling.

/ Claus
Brugeravatar
Runman
Indlæg: 207
Tilmeldt: 11. jul 2011, 10:15
Geografisk sted: 4800 Nykøbing Falster

Re: Tjeklister til brygdagen

Indlæg af Runman »

Tak tak, Jeg har selv kun 2 bryg i rygsækken :-)

Så vidt jeg har læst og kan se, så tages en gravity inden kogning, som en slags rettesnor for om man er på rette vej mht. OG

det burde være muligt, hurtigt at køle de ca. 200 ml man tapper af til måling.

Er sikker på at mere erfarende bryg-brødre kan komme med mere konkret og uddybende fakta om emnet ;-)
Vh
Henrik
*** b-brew (a) runman.dk ***
Brugeravatar
Runenaldo
Indlæg: 1027
Tilmeldt: 8. jun 2011, 21:38
Geografisk sted: Skødstrup

Re: Tjeklister til brygdagen

Indlæg af Runenaldo »

Har lige været til ølsmagning på IHA og da jeg kom hjem var strømmen gået på kollegiet, så baren var åben med gratis øl.

MEN selvom jeg kan være en smule beruset lige pt. mener jeg stadig aldrig at have hørt udtrykket "mask" :-)
Mvh.
Rune Hansen

"Det er ikke størrelsen på dit udstyr det kommer an på, men hvor tit du bruger det...
Besvar

Tilbage til "Hjælp til at komme igang."