Tjeklister til brygdagen

Alm. Nybegynder hjælp.
Truntebryg
Indlæg: 5319
Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30

Re: Tjeklister til brygdagen

Indlæg af Truntebryg »

Jo da, mask er mæsken minus urt – altså det du smider ud / giver til køerne. (går ud fra at du ikke kommer fra landet…he he)

Ang. OG på urten lige efter sparge, så er det jo en vigtig parameter.

For det første er det vigtigt at kende den, når du skal ”beregne” den færdige OG i gærspanden. Efter en 3-4 bryg, har du lært hvor meget vand der koger fra din gryde – går du efter 1,048 i gærspanden, ja så skal du måske have 4 L mere i humlegryden. Dette giver så en OG der er en del lavere. (måske 1,042)

Der næst, så er der rigtig lækkert at have en mellemregning. Når du har aflæst OG og Liter antal – lige efter sparge – ja så kan du lave en mellemregning der fortæller dig hvor meget sukker du har trukket ud af malten. Har du forkerte tal allerede nu, så ved du at fejlen ligger under mæsken !
Brugeravatar
Runman
Indlæg: 207
Tilmeldt: 11. jul 2011, 10:15
Geografisk sted: 4800 Nykøbing Falster

Re: Tjeklister til brygdagen

Indlæg af Runman »

Truntebryg skrev:Jo da, mask er mæsken minus urt – altså det du smider ud
Jeg mente nok at det var sådan det hang sammen, men vi bevæger os måske i grænselandet her, men hvad bliver konklusionen?
Er det "mask" eller "mæsk" man risikere at blotllægge under siningen, altså det man skal have dækket med spargevandet?
Vh
Henrik
*** b-brew (a) runman.dk ***
Truntebryg
Indlæg: 5319
Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30

Re: Tjeklister til brygdagen

Indlæg af Truntebryg »

Man kan jo sige at det er masken i mæsken der bliver blotlagt ....


Oj - dansk har heller ikke været min bedste side. Gamle rotter, hvor er I ??
Brugeravatar
Runman
Indlæg: 207
Tilmeldt: 11. jul 2011, 10:15
Geografisk sted: 4800 Nykøbing Falster

Re: Tjeklister til brygdagen

Indlæg af Runman »

Så er der rettet, og det blev til et kompromis :-)

Flere er stadigvæk mere end velkommen til at komme med forslag til ændringer!
Vedhæftede filer
Tjekliste v3.1.pdf
(493.91 KiB) Downloadet 510 gange
Vh
Henrik
*** b-brew (a) runman.dk ***
Brugeravatar
Kofoed
Indlæg: 807
Tilmeldt: 30. jan 2011, 20:23
Geografisk sted: Odense

Re: Tjeklister til brygdagen

Indlæg af Kofoed »

Runman skrev:Så er der rettet, og det blev til et kompromis :-)

Flere er stadigvæk mere end velkommen til at komme med forslag til ændringer!
Det ser dælme godt ud Henrik - Flot arbejde!
Mr. P
Indlæg: 723
Tilmeldt: 14. jun 2006, 13:38
Geografisk sted: Odense

Re: Tjeklister til brygdagen

Indlæg af Mr. P »

Truntebryg skrev:Gamle rotter, hvor er I ??
Lige her!

Fra Den Store Danske Encyklopædi:
mask, (af fris. mask, masch, beslægtet med da. mase og mæske), restprodukt dannet ved frafiltrering af urten, som anvendes i ølbrygning. Mæsk er knust malt udblødt i vand. Mask anvendes til foder.
Truntebryg skrev:Man kan jo sige at det er masken i mæsken der bliver blotlagt ....
100 % korrekt!
mvh Poul
www.ohbl.dk
Besvar

Tilbage til "Hjælp til at komme igang."