Jo da, mask er mæsken minus urt – altså det du smider ud / giver til køerne. (går ud fra at du ikke kommer fra landet…he he)
Ang. OG på urten lige efter sparge, så er det jo en vigtig parameter.
For det første er det vigtigt at kende den, når du skal ”beregne” den færdige OG i gærspanden. Efter en 3-4 bryg, har du lært hvor meget vand der koger fra din gryde – går du efter 1,048 i gærspanden, ja så skal du måske have 4 L mere i humlegryden. Dette giver så en OG der er en del lavere. (måske 1,042)
Der næst, så er der rigtig lækkert at have en mellemregning. Når du har aflæst OG og Liter antal – lige efter sparge – ja så kan du lave en mellemregning der fortæller dig hvor meget sukker du har trukket ud af malten. Har du forkerte tal allerede nu, så ved du at fejlen ligger under mæsken !
Tjeklister til brygdagen
Re: Tjeklister til brygdagen
Jeg mente nok at det var sådan det hang sammen, men vi bevæger os måske i grænselandet her, men hvad bliver konklusionen?Truntebryg skrev:Jo da, mask er mæsken minus urt – altså det du smider ud
Er det "mask" eller "mæsk" man risikere at blotllægge under siningen, altså det man skal have dækket med spargevandet?
Vh
Henrik
*** b-brew (a) runman.dk ***
Henrik
*** b-brew (a) runman.dk ***
-
- Indlæg: 5319
- Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30
Re: Tjeklister til brygdagen
Man kan jo sige at det er masken i mæsken der bliver blotlagt ....
Oj - dansk har heller ikke været min bedste side. Gamle rotter, hvor er I ??
Oj - dansk har heller ikke været min bedste side. Gamle rotter, hvor er I ??
Re: Tjeklister til brygdagen
Så er der rettet, og det blev til et kompromis :-)
Flere er stadigvæk mere end velkommen til at komme med forslag til ændringer!
Flere er stadigvæk mere end velkommen til at komme med forslag til ændringer!
- Vedhæftede filer
-
- Tjekliste v3.1.pdf
- (493.91 KiB) Downloadet 510 gange
Vh
Henrik
*** b-brew (a) runman.dk ***
Henrik
*** b-brew (a) runman.dk ***
Re: Tjeklister til brygdagen
Det ser dælme godt ud Henrik - Flot arbejde!Runman skrev:Så er der rettet, og det blev til et kompromis :-)
Flere er stadigvæk mere end velkommen til at komme med forslag til ændringer!
Re: Tjeklister til brygdagen
Lige her!Truntebryg skrev:Gamle rotter, hvor er I ??
Fra Den Store Danske Encyklopædi:
mask, (af fris. mask, masch, beslægtet med da. mase og mæske), restprodukt dannet ved frafiltrering af urten, som anvendes i ølbrygning. Mæsk er knust malt udblødt i vand. Mask anvendes til foder.
100 % korrekt!Truntebryg skrev:Man kan jo sige at det er masken i mæsken der bliver blotlagt ....
mvh Poul
www.ohbl.dk
www.ohbl.dk