Karbonering på fad?
Karbonering på fad?
Jeg skal til at tappe på fad for første gang, har altid "kun" tappet på flasker og festfade, med sukkerkarbonering, hvilket adrig har fejlet (endnu), men vil gerne over til fadøl, som jeg har dyrket på "brugerniveau" i nogle år, så hvorfor ikke lave sit eget øl på fad :-)
Jeg mener at have set en tabel over temperaturer og co2mængder ved tvangskarbonering, men kan ikke finde den?
Jeg skal karbonere 19l American Pale Ale i en fustage fra FUR med S-kobling. Har alt tilbehøret men ikke know how'et ;-)
Er der nogen der har et par fif til co2 tryk, temp og tid?
Jeg mener at have set en tabel over temperaturer og co2mængder ved tvangskarbonering, men kan ikke finde den?
Jeg skal karbonere 19l American Pale Ale i en fustage fra FUR med S-kobling. Har alt tilbehøret men ikke know how'et ;-)
Er der nogen der har et par fif til co2 tryk, temp og tid?
Re: Karbonering på fad?
Har ikke lige tabellen. Jeg bruger i stedet BeerSmiths indbyggede tools til sådanne ting.
Men en APA skal vel have omkring 2,6 CO2-volumen, og det får den ved et tryk på 0,96 bar ved 5 grader, og den skal vel have en uges tid til det.
Men en APA skal vel have omkring 2,6 CO2-volumen, og det får den ved et tryk på 0,96 bar ved 5 grader, og den skal vel have en uges tid til det.
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Karbonering på fad?
Hej,
Her er alt hvad hjertet begære om karbonering:
http://www.haandbryg.dk/tekniske.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Mvh
Thomas
Her er alt hvad hjertet begære om karbonering:
http://www.haandbryg.dk/tekniske.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Mvh
Thomas
Re: Karbonering på fad?
Tak skal i have!
Havde lige glemt den på Haandbryg.dk
En uges tid??
Jeg syntes ellers at have hørt, at man kan ryste fustagen godt med co2 trykket sluttet til, og så skulle det være klaret på et kvarter?
Havde lige glemt den på Haandbryg.dk
En uges tid??
Jeg syntes ellers at have hørt, at man kan ryste fustagen godt med co2 trykket sluttet til, og så skulle det være klaret på et kvarter?
Re: Karbonering på fad?
Tryk tabel
http://www.kegerators.com/carbonation-table.php
Og så lidt om øl slange-typer/længder
http://www.haandbrygforum.dk/viewtopic.php?f=1&t=3787
http://www.kegerators.com/carbonation-table.php
Og så lidt om øl slange-typer/længder
http://www.haandbrygforum.dk/viewtopic.php?f=1&t=3787
Mvh.
Rune Hansen
"Det er ikke størrelsen på dit udstyr det kommer an på, men hvor tit du bruger det...
Rune Hansen
"Det er ikke størrelsen på dit udstyr det kommer an på, men hvor tit du bruger det...
Re: Karbonering på fad?
Det er der såmænd også nogen der gør. Jeg er ikke en af dem.Palle B skrev:En uges tid??
Jeg syntes ellers at have hørt, at man kan ryste fustagen godt med co2 trykket sluttet til, og så skulle det være klaret på et kvarter?
Hvorfor skulle jeg dog karbonere på den måde? Øllet skal jo lagre under alle omstændigheder (måske på nær hvede og wit), og så kan det lige så godt karbonere og lagre samtidig.
Bare tanken om at skulle sidde dér og ryste med en fustage i et kvarter gør mig træt og giver mig lange arme. Og det gør det ikke bedre når det drejer sig om seks fustager. Halvanden times rystetur...!
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Karbonering på fad?
tabellen er her :
http://www.aal-bryg.dk/Brygning/Tvangskarbonering.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;
Jens
http://www.aal-bryg.dk/Brygning/Tvangskarbonering.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;
Jens
Re: Karbonering på fad?
Tak for jeres hjælp, ikke mindst for det fine skema Jens.
For lige at skrive slutningen med så:
Havde jeg jo brygget en APA, tørhumlet i 10dage med 100g cascade, meningen var selvfølgelig at den skulle være klar nytårsaften, men pga arbejde og andre vigtige tidsrøvere, kom jeg alt for sent igang, hvilket gik ud over lagertiden, men tørhumlesmagen aftager jo ogsa hurtigt, så det valgte jeg at se som positivt.
Mht. karbonering endte jeg med at have 1bar tryk på i ca 12 timer ved 10°c, og hver gang jeg kom forbi, rystede jeg lige "ret op og ned" i fustagen, og man kunne høre co2'en løbe ud gennem reduktionsventilen, så den tog helt klart imod co2en på den måde.
Hævede så derefter tappetrykket til 1,5bar.
Resultatet var: HELT PERFEKT!!
I mine øjne sad styrke, co2 mængde og humlekick'et lige i skabet, der var dog et par stykker, der mente den var lige "skrap" nok, men de måtte jo så bare drikke deres Tuborg istedet ;-)
Godt nytår!
For lige at skrive slutningen med så:
Havde jeg jo brygget en APA, tørhumlet i 10dage med 100g cascade, meningen var selvfølgelig at den skulle være klar nytårsaften, men pga arbejde og andre vigtige tidsrøvere, kom jeg alt for sent igang, hvilket gik ud over lagertiden, men tørhumlesmagen aftager jo ogsa hurtigt, så det valgte jeg at se som positivt.
Mht. karbonering endte jeg med at have 1bar tryk på i ca 12 timer ved 10°c, og hver gang jeg kom forbi, rystede jeg lige "ret op og ned" i fustagen, og man kunne høre co2'en løbe ud gennem reduktionsventilen, så den tog helt klart imod co2en på den måde.
Hævede så derefter tappetrykket til 1,5bar.
Resultatet var: HELT PERFEKT!!
I mine øjne sad styrke, co2 mængde og humlekick'et lige i skabet, der var dog et par stykker, der mente den var lige "skrap" nok, men de måtte jo så bare drikke deres Tuborg istedet ;-)
Godt nytår!
-
- Indlæg: 5319
- Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30
Re: Karbonering på fad?
Tror personligt også mere på en "stille" karbonering... Inden før øl & vinverdenen er der aldrig noget hurtigt der er godt.... måske lige undtaget køling.Borg skrev:Hvorfor skulle jeg dog karbonere på den måde? Øllet skal jo lagre under alle omstændigheder