Hvad skal jeg brygge næste gang?

Redaktør: Co-Admin

paulsen
Indlæg: 21
Tilmeldt: 16. sep 2011, 22:51

Re: Hvad skal jeg brygge næste gang?

Indlæg af paulsen »

Jeg tror vi er ved at være over i noget APA eller som flere andre også siger: Aurum (med overgær)

@Nimbus39
Njah, selv synes jeg ikke at Hoegaarden er en sommerøl, men måske lidt "julet" i det (men god øl!)
Så jeg ved ikke helt med den du linker til :)

Og lige et bonusspørgsmål:
Hvordan opbevarer I jeres malt og humlerester? Og hvor længe kan de holde sig?
Brugeravatar
Tryfuss
Indlæg: 989
Tilmeldt: 8. jan 2011, 12:22
Geografisk sted: 9870 Sindal
Kontakt:

Re: Hvad skal jeg brygge næste gang?

Indlæg af Tryfuss »

Humle smider jeg i fryseren lige så snart jeg modtager det, og opbevarer det der indtil det skal bruges, resterne kommer også i fryseren ligeså snart jeg kan.

Malt er jeg desværre af plads årsager nødt til at opbevare ved stue temp., men tror da det ville være bedre i køleskabet.

gær opbevares også i køleskabet - med undtagelse af eget høstet gær, det ryger i fryseren (har jeg læst jeg skulle, men er ikke sikker på det er optimalt)
Rene "Den Glade Brygger" Sørensen
Brugeravatar
Kofoed
Indlæg: 807
Tilmeldt: 30. jan 2011, 20:23
Geografisk sted: Odense

Re: Hvad skal jeg brygge næste gang?

Indlæg af Kofoed »

paulsen skrev:Jeg tror vi er ved at være over i noget APA eller som flere andre også siger: Aurum (med overgær)

@Nimbus39
Njah, selv synes jeg ikke at Hoegaarden er en sommerøl, men måske lidt "julet" i det (men god øl!)
Så jeg ved ikke helt med den du linker til :)

Og lige et bonusspørgsmål:
Hvordan opbevarer I jeres malt og humlerester? Og hvor længe kan de holde sig?
Vedr. malten: Tror ikke temperaturen som sådan er så vigtig. Det vigtigere at den opbevares relativt tørt og ved en konstant temperatur. Ved svingende temperatur kan der opstå kondens, og det kan malten ikke lide. Tænk på dette når du modtager malt med posten, det har på denne tid af året måske stået meget koldt et par døgn eller to, pas på med at tage det ret ind i et opvarmet hus!

Uvalset malt skulle kunne holde i årevis.


Kofoed
paulsen
Indlæg: 21
Tilmeldt: 16. sep 2011, 22:51

Re: Hvad skal jeg brygge næste gang?

Indlæg af paulsen »

Kan man godt fryse gær? Det er jo levende svampeceller, bliver de ikke dræbt? :O
Malten har jeg p.t. stående på et koldt loft, jeg ville mene at der er nogenlunde konstant temperatur deroppe.
Hvor længe kan malt og humle holde sig?
Jeg kunne forestille mig at det lugter anderledes når det ikke duer mere? :)
Gajol
Indlæg: 443
Tilmeldt: 16. aug 2011, 23:06
Geografisk sted: Grenaa

Re: Hvad skal jeg brygge næste gang?

Indlæg af Gajol »

Jep bare husk og blande det med Glycerine så det ikek fryser til og dræber cellerne
Truntebryg
Indlæg: 5319
Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30

Re: Hvad skal jeg brygge næste gang?

Indlæg af Truntebryg »

Hmm kender ikke Aurum – men for pokker da den ligner min Oktoberfest:

72% Pilsner - 22% Munich - 6% Cara 1 + 2, Perle, Mittelfruh, Tettnanger og 2633 Lager gær.

http://www.haandbryg.dk/cgi-bin/beercal ... wersearch=

Dette er den eneste øl jeg har brygget 4 gange !!! (med ganske få variationer)

Kan stærk anbefales !!! Ville ønske at der stod 2-3 fade på lager af denne øl, som ALLE kan drikke med største fornøjelse.

PS - Som nybegynder, så vil jeg aldrig anbefale en Hvede øl – den er født uklar (kan selvf. være en fordel) men muligheden for stuck sparge = vent !!! – ingen grund til nederlag i starten af karrieren.
Brugeravatar
Nimbus39
Indlæg: 3392
Tilmeldt: 27. jun 2010, 10:52
Geografisk sted: Greve (Mosede Strand)
Kontakt:

Re: Hvad skal jeg brygge næste gang?

Indlæg af Nimbus39 »

paulsen skrev: @Nimbus39
Njah, selv synes jeg ikke at Hoegaarden er en sommerøl, men måske lidt "julet" i det (men god øl!)
Så jeg ved ikke helt med den du linker til :)
Det viser bare hvor forskelligt vi opfatter øl.
For mig er hvede øl helt klart en sommer øl og en fast del af bryg-programmet hvert forår...

Dejligt at blive udfordret lidt på ens opfattelse, for jeg kan (ved eftertanke) godt se hvad du mener når du siger den er lidt julet :-)
Buy a man a beer and he wastes an hour. Teach a man to brew and he wastes a lifetime.
http://bryggeri.landly.dk
http://www.facebook.com/bryggerilandly
http://beersmithrecipes.com/listrecipes/2810/nimbus39
paulsen
Indlæg: 21
Tilmeldt: 16. sep 2011, 22:51

Re: Hvad skal jeg brygge næste gang?

Indlæg af paulsen »

@Nimbus39
Ja, der kan man bare se, hvor skægt! :)

@Truntebryg
Ja, din Oktoberfest ser godt nok ikke tosset ud! Hvordan tror du den vil blive med en overgær? Evt. hvilken gær? :)
Brugeravatar
Borg
Indlæg: 4743
Tilmeldt: 28. dec 2009, 17:46
Geografisk sted: Herning

Re: Hvad skal jeg brygge næste gang?

Indlæg af Borg »

Mit bedste råd er: bryg øl.

Med få bryg i logbogen, er det bedste man kan gøre at øve sig, og træne i processen. Og som Morten L siger, så hold opskriften så enkel som muligt, og lær derved ingredienserne at kende.

Det bedste du kan gøre for dig selv er at brygge den samme øl mange gange. Dermed kan du tweake opskriften til du har lige netop den øl du gerne vil have. Og når du har det, så bryg den flere gange. Har du styr på processen, skulle den nu gerne smage tæt på ens hver gang.
Det betyder naturligvis ikke, at du ikke kan/må brygge andre øl indimellem også. Det er altid morsomt at prøve nye øl. Men find en øl eller to som du brygger 5-6-7 eller flere gange for at træne teknikken og processen. Det er grundlaget for at kunne lave rigtig god øl, og at kunne gøre det igen.
Min klon af Sierra Nevada Pale Ale som du bliver forslået (jeg kalder den Husets Ale), har jeg ny brygget 14 gange. Tweeket den lidt efterhånden, og jeg kan nu lave den, så den stort set er ens i smag og udseende fra gang til gang. Det samme for min Brownie (brygget 12 gange) og min Hvede (8 gange). Men samtidig har jeg også "leget" og eksperimenteret. Nok ikke så meget som andre, men jeg kan godt lide at have det fundementale i orden.

Så derfor: bryg øl og øv dig i processen og lær dit udstyr og ingredienserne at kende.
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
Truntebryg
Indlæg: 5319
Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30

Re: Hvad skal jeg brygge næste gang?

Indlæg af Truntebryg »

Ja - jeg støtter op omkring Borg her. Det er meget lærerigt at brygge den næsten samme øl 2 gange. Helst en simpel øl... men jeg er også klar over, at nybegynderen gerne vil prøve det hele - så det er lidt et problem, det bliver jo hurtigt en hulens masse bryg.

Borg - hvordan gik det med husets Ale og DMG malten. Nogen stor forskel ?
Brugeravatar
Borg
Indlæg: 4743
Tilmeldt: 28. dec 2009, 17:46
Geografisk sted: Herning

Re: Hvad skal jeg brygge næste gang?

Indlæg af Borg »

Truntebryg skrev:Borg - hvordan gik det med husets Ale og DMG malten. Nogen stor forskel ?
Ikke hvad effektivitet angår. Den har jeg på den samme for begge malttyper.
Men lidt forskel er der jo på at gå fra en Pale Ale malt til en Pilsner malt, så det tog mig et par bryg af min "Husets Ale" før den var på plads igen.

Jeg skal snart have købt stort ind igen, så jeg tænker på at bruge Lunds storkøbs-tilbud, og så prøve med Fuglsang malt. Jeg vil egentlig gerne tilbage til Pale Ale malt til netop denne øl.
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
paulsen
Indlæg: 21
Tilmeldt: 16. sep 2011, 22:51

Re: Hvad skal jeg brygge næste gang?

Indlæg af paulsen »

Tak for alle de gode svar!
Jeg tror jeg vil prøve at gå efter en Engelsk Brown Ale, da det virker interessant og relativt simpelt. Plus jeg kan brygge den igen, nemt og evt. lege med at variere opskriften.
Umiddelbart tænker jeg på at mæske ve 68 grader i 60 minutter, og så mash-out ved 76 grader i 10-15 min.
Hvad siger I?
http://haandbryg.dk/cgi-bin/beercalc.cg ... wersearch=" onclick="window.open(this.href);return false;

Og hvilken gær vil I evt. anbefale?
Brugeravatar
Morten L
Co-Admin
Indlæg: 2429
Tilmeldt: 6. jul 2009, 22:32
Geografisk sted: 9230 Svenstrup J

Re: Hvad skal jeg brygge næste gang?

Indlæg af Morten L »

paulsen skrev:Tak for alle de gode svar!
Jeg tror jeg vil prøve at gå efter en Engelsk Brown Ale, da det virker interessant og relativt simpelt. Plus jeg kan brygge den igen, nemt og evt. lege med at variere opskriften.
Umiddelbart tænker jeg på at mæske ve 68 grader i 60 minutter, og så mash-out ved 76 grader i 10-15 min.
Hvad siger I?
http://haandbryg.dk/cgi-bin/beercalc.cg ... wersearch=" onclick="window.open(this.href);return false;

Og hvilken gær vil I evt. anbefale?
68 til mæskning er forholdsvist højt med den store andel af karamelmalt (30%) især med den forholdsvis lave bitterhed.

Men hvis du godt kan lide fyldige øl så skal du da prøve - det er nemlig sådan man lærer :-)

De fleste engelske ale stammer er udmærkede til brown ale. Tag den der er lettest for dig at få fat på.
MVH
Morten
"Give a man a fish and he will eat for a day. Teach him how to fish, and he will sit in a boat and drink beer all day"
DanGJensen
Indlæg: 381
Tilmeldt: 23. dec 2010, 11:04
Geografisk sted: Hirtshals(Nordjylland)

Re: Hvad skal jeg brygge næste gang?

Indlæg af DanGJensen »

Jeg ville nappe en ganske alm. S-04 Tørgær.
http://www.pronetic.dk - Værdiskabende IT-infrastruktur til det danske erhvervsliv!
paulsen
Indlæg: 21
Tilmeldt: 16. sep 2011, 22:51

Re: Hvad skal jeg brygge næste gang?

Indlæg af paulsen »

Jeg kan godt lide en fyldig øl, men den skal heller ikke være for fyldig. Så det kan sagtens være der også skal mæskes lidt ved lavere temperatur først.
Er andelen af cara malt for stor, eller tror du det går? :)
Besvar

Tilbage til "Opskrifter"