Hvad skal jeg brygge næste gang?
Redaktør: Co-Admin
Re: Hvad skal jeg brygge næste gang?
Jeg tror vi er ved at være over i noget APA eller som flere andre også siger: Aurum (med overgær)
@Nimbus39
Njah, selv synes jeg ikke at Hoegaarden er en sommerøl, men måske lidt "julet" i det (men god øl!)
Så jeg ved ikke helt med den du linker til :)
Og lige et bonusspørgsmål:
Hvordan opbevarer I jeres malt og humlerester? Og hvor længe kan de holde sig?
@Nimbus39
Njah, selv synes jeg ikke at Hoegaarden er en sommerøl, men måske lidt "julet" i det (men god øl!)
Så jeg ved ikke helt med den du linker til :)
Og lige et bonusspørgsmål:
Hvordan opbevarer I jeres malt og humlerester? Og hvor længe kan de holde sig?
Re: Hvad skal jeg brygge næste gang?
Humle smider jeg i fryseren lige så snart jeg modtager det, og opbevarer det der indtil det skal bruges, resterne kommer også i fryseren ligeså snart jeg kan.
Malt er jeg desværre af plads årsager nødt til at opbevare ved stue temp., men tror da det ville være bedre i køleskabet.
gær opbevares også i køleskabet - med undtagelse af eget høstet gær, det ryger i fryseren (har jeg læst jeg skulle, men er ikke sikker på det er optimalt)
Malt er jeg desværre af plads årsager nødt til at opbevare ved stue temp., men tror da det ville være bedre i køleskabet.
gær opbevares også i køleskabet - med undtagelse af eget høstet gær, det ryger i fryseren (har jeg læst jeg skulle, men er ikke sikker på det er optimalt)
Rene "Den Glade Brygger" Sørensen
Re: Hvad skal jeg brygge næste gang?
Vedr. malten: Tror ikke temperaturen som sådan er så vigtig. Det vigtigere at den opbevares relativt tørt og ved en konstant temperatur. Ved svingende temperatur kan der opstå kondens, og det kan malten ikke lide. Tænk på dette når du modtager malt med posten, det har på denne tid af året måske stået meget koldt et par døgn eller to, pas på med at tage det ret ind i et opvarmet hus!paulsen skrev:Jeg tror vi er ved at være over i noget APA eller som flere andre også siger: Aurum (med overgær)
@Nimbus39
Njah, selv synes jeg ikke at Hoegaarden er en sommerøl, men måske lidt "julet" i det (men god øl!)
Så jeg ved ikke helt med den du linker til :)
Og lige et bonusspørgsmål:
Hvordan opbevarer I jeres malt og humlerester? Og hvor længe kan de holde sig?
Uvalset malt skulle kunne holde i årevis.
Kofoed
Re: Hvad skal jeg brygge næste gang?
Kan man godt fryse gær? Det er jo levende svampeceller, bliver de ikke dræbt? :O
Malten har jeg p.t. stående på et koldt loft, jeg ville mene at der er nogenlunde konstant temperatur deroppe.
Hvor længe kan malt og humle holde sig?
Jeg kunne forestille mig at det lugter anderledes når det ikke duer mere? :)
Malten har jeg p.t. stående på et koldt loft, jeg ville mene at der er nogenlunde konstant temperatur deroppe.
Hvor længe kan malt og humle holde sig?
Jeg kunne forestille mig at det lugter anderledes når det ikke duer mere? :)
Re: Hvad skal jeg brygge næste gang?
Jep bare husk og blande det med Glycerine så det ikek fryser til og dræber cellerne
-
- Indlæg: 5319
- Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30
Re: Hvad skal jeg brygge næste gang?
Hmm kender ikke Aurum – men for pokker da den ligner min Oktoberfest:
72% Pilsner - 22% Munich - 6% Cara 1 + 2, Perle, Mittelfruh, Tettnanger og 2633 Lager gær.
http://www.haandbryg.dk/cgi-bin/beercal ... wersearch=
Dette er den eneste øl jeg har brygget 4 gange !!! (med ganske få variationer)
Kan stærk anbefales !!! Ville ønske at der stod 2-3 fade på lager af denne øl, som ALLE kan drikke med største fornøjelse.
PS - Som nybegynder, så vil jeg aldrig anbefale en Hvede øl – den er født uklar (kan selvf. være en fordel) men muligheden for stuck sparge = vent !!! – ingen grund til nederlag i starten af karrieren.
72% Pilsner - 22% Munich - 6% Cara 1 + 2, Perle, Mittelfruh, Tettnanger og 2633 Lager gær.
http://www.haandbryg.dk/cgi-bin/beercal ... wersearch=
Dette er den eneste øl jeg har brygget 4 gange !!! (med ganske få variationer)
Kan stærk anbefales !!! Ville ønske at der stod 2-3 fade på lager af denne øl, som ALLE kan drikke med største fornøjelse.
PS - Som nybegynder, så vil jeg aldrig anbefale en Hvede øl – den er født uklar (kan selvf. være en fordel) men muligheden for stuck sparge = vent !!! – ingen grund til nederlag i starten af karrieren.
Re: Hvad skal jeg brygge næste gang?
Det viser bare hvor forskelligt vi opfatter øl.paulsen skrev: @Nimbus39
Njah, selv synes jeg ikke at Hoegaarden er en sommerøl, men måske lidt "julet" i det (men god øl!)
Så jeg ved ikke helt med den du linker til :)
For mig er hvede øl helt klart en sommer øl og en fast del af bryg-programmet hvert forår...
Dejligt at blive udfordret lidt på ens opfattelse, for jeg kan (ved eftertanke) godt se hvad du mener når du siger den er lidt julet :-)
Buy a man a beer and he wastes an hour. Teach a man to brew and he wastes a lifetime.
http://bryggeri.landly.dk
http://www.facebook.com/bryggerilandly
http://beersmithrecipes.com/listrecipes/2810/nimbus39
http://bryggeri.landly.dk
http://www.facebook.com/bryggerilandly
http://beersmithrecipes.com/listrecipes/2810/nimbus39
Re: Hvad skal jeg brygge næste gang?
@Nimbus39
Ja, der kan man bare se, hvor skægt! :)
@Truntebryg
Ja, din Oktoberfest ser godt nok ikke tosset ud! Hvordan tror du den vil blive med en overgær? Evt. hvilken gær? :)
Ja, der kan man bare se, hvor skægt! :)
@Truntebryg
Ja, din Oktoberfest ser godt nok ikke tosset ud! Hvordan tror du den vil blive med en overgær? Evt. hvilken gær? :)
Re: Hvad skal jeg brygge næste gang?
Mit bedste råd er: bryg øl.
Med få bryg i logbogen, er det bedste man kan gøre at øve sig, og træne i processen. Og som Morten L siger, så hold opskriften så enkel som muligt, og lær derved ingredienserne at kende.
Det bedste du kan gøre for dig selv er at brygge den samme øl mange gange. Dermed kan du tweake opskriften til du har lige netop den øl du gerne vil have. Og når du har det, så bryg den flere gange. Har du styr på processen, skulle den nu gerne smage tæt på ens hver gang.
Det betyder naturligvis ikke, at du ikke kan/må brygge andre øl indimellem også. Det er altid morsomt at prøve nye øl. Men find en øl eller to som du brygger 5-6-7 eller flere gange for at træne teknikken og processen. Det er grundlaget for at kunne lave rigtig god øl, og at kunne gøre det igen.
Min klon af Sierra Nevada Pale Ale som du bliver forslået (jeg kalder den Husets Ale), har jeg ny brygget 14 gange. Tweeket den lidt efterhånden, og jeg kan nu lave den, så den stort set er ens i smag og udseende fra gang til gang. Det samme for min Brownie (brygget 12 gange) og min Hvede (8 gange). Men samtidig har jeg også "leget" og eksperimenteret. Nok ikke så meget som andre, men jeg kan godt lide at have det fundementale i orden.
Så derfor: bryg øl og øv dig i processen og lær dit udstyr og ingredienserne at kende.
Med få bryg i logbogen, er det bedste man kan gøre at øve sig, og træne i processen. Og som Morten L siger, så hold opskriften så enkel som muligt, og lær derved ingredienserne at kende.
Det bedste du kan gøre for dig selv er at brygge den samme øl mange gange. Dermed kan du tweake opskriften til du har lige netop den øl du gerne vil have. Og når du har det, så bryg den flere gange. Har du styr på processen, skulle den nu gerne smage tæt på ens hver gang.
Det betyder naturligvis ikke, at du ikke kan/må brygge andre øl indimellem også. Det er altid morsomt at prøve nye øl. Men find en øl eller to som du brygger 5-6-7 eller flere gange for at træne teknikken og processen. Det er grundlaget for at kunne lave rigtig god øl, og at kunne gøre det igen.
Min klon af Sierra Nevada Pale Ale som du bliver forslået (jeg kalder den Husets Ale), har jeg ny brygget 14 gange. Tweeket den lidt efterhånden, og jeg kan nu lave den, så den stort set er ens i smag og udseende fra gang til gang. Det samme for min Brownie (brygget 12 gange) og min Hvede (8 gange). Men samtidig har jeg også "leget" og eksperimenteret. Nok ikke så meget som andre, men jeg kan godt lide at have det fundementale i orden.
Så derfor: bryg øl og øv dig i processen og lær dit udstyr og ingredienserne at kende.
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Indlæg: 5319
- Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30
Re: Hvad skal jeg brygge næste gang?
Ja - jeg støtter op omkring Borg her. Det er meget lærerigt at brygge den næsten samme øl 2 gange. Helst en simpel øl... men jeg er også klar over, at nybegynderen gerne vil prøve det hele - så det er lidt et problem, det bliver jo hurtigt en hulens masse bryg.
Borg - hvordan gik det med husets Ale og DMG malten. Nogen stor forskel ?
Borg - hvordan gik det med husets Ale og DMG malten. Nogen stor forskel ?
Re: Hvad skal jeg brygge næste gang?
Ikke hvad effektivitet angår. Den har jeg på den samme for begge malttyper.Truntebryg skrev:Borg - hvordan gik det med husets Ale og DMG malten. Nogen stor forskel ?
Men lidt forskel er der jo på at gå fra en Pale Ale malt til en Pilsner malt, så det tog mig et par bryg af min "Husets Ale" før den var på plads igen.
Jeg skal snart have købt stort ind igen, så jeg tænker på at bruge Lunds storkøbs-tilbud, og så prøve med Fuglsang malt. Jeg vil egentlig gerne tilbage til Pale Ale malt til netop denne øl.
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Hvad skal jeg brygge næste gang?
Tak for alle de gode svar!
Jeg tror jeg vil prøve at gå efter en Engelsk Brown Ale, da det virker interessant og relativt simpelt. Plus jeg kan brygge den igen, nemt og evt. lege med at variere opskriften.
Umiddelbart tænker jeg på at mæske ve 68 grader i 60 minutter, og så mash-out ved 76 grader i 10-15 min.
Hvad siger I?
http://haandbryg.dk/cgi-bin/beercalc.cg ... wersearch=" onclick="window.open(this.href);return false;
Og hvilken gær vil I evt. anbefale?
Jeg tror jeg vil prøve at gå efter en Engelsk Brown Ale, da det virker interessant og relativt simpelt. Plus jeg kan brygge den igen, nemt og evt. lege med at variere opskriften.
Umiddelbart tænker jeg på at mæske ve 68 grader i 60 minutter, og så mash-out ved 76 grader i 10-15 min.
Hvad siger I?
http://haandbryg.dk/cgi-bin/beercalc.cg ... wersearch=" onclick="window.open(this.href);return false;
Og hvilken gær vil I evt. anbefale?
Re: Hvad skal jeg brygge næste gang?
68 til mæskning er forholdsvist højt med den store andel af karamelmalt (30%) især med den forholdsvis lave bitterhed.paulsen skrev:Tak for alle de gode svar!
Jeg tror jeg vil prøve at gå efter en Engelsk Brown Ale, da det virker interessant og relativt simpelt. Plus jeg kan brygge den igen, nemt og evt. lege med at variere opskriften.
Umiddelbart tænker jeg på at mæske ve 68 grader i 60 minutter, og så mash-out ved 76 grader i 10-15 min.
Hvad siger I?
http://haandbryg.dk/cgi-bin/beercalc.cg ... wersearch=" onclick="window.open(this.href);return false;
Og hvilken gær vil I evt. anbefale?
Men hvis du godt kan lide fyldige øl så skal du da prøve - det er nemlig sådan man lærer :-)
De fleste engelske ale stammer er udmærkede til brown ale. Tag den der er lettest for dig at få fat på.
MVH
Morten
"Give a man a fish and he will eat for a day. Teach him how to fish, and he will sit in a boat and drink beer all day"
Morten
"Give a man a fish and he will eat for a day. Teach him how to fish, and he will sit in a boat and drink beer all day"
-
- Indlæg: 381
- Tilmeldt: 23. dec 2010, 11:04
- Geografisk sted: Hirtshals(Nordjylland)
Re: Hvad skal jeg brygge næste gang?
Jeg ville nappe en ganske alm. S-04 Tørgær.
http://www.pronetic.dk - Værdiskabende IT-infrastruktur til det danske erhvervsliv!
Re: Hvad skal jeg brygge næste gang?
Jeg kan godt lide en fyldig øl, men den skal heller ikke være for fyldig. Så det kan sagtens være der også skal mæskes lidt ved lavere temperatur først.
Er andelen af cara malt for stor, eller tror du det går? :)
Er andelen af cara malt for stor, eller tror du det går? :)