Klaring med gelatine
Klaring med gelatine
Jeg vil lige vise effekten af gelatine som klaringsmiddel.
Begge glas er nøjagtig samme øl, gæret med en lavt flokkulerende gær (WLP029 Kölsch)
Glasset til venstre har stået 5 uger ved 0º
Glasset til højre har stået 4 uger ved 0º og er derefter tilsat 1 tsk gelatine opløst i varmt vand. Gelatine har en, mildt sagt, positiv effekt på klarheden af øllen. Desuden er det billigt (500 gram koster ~55 kroner i Metro)
Den eneste ulempe jeg lige kan finde er at man ikke kan servere sit øl for vegetarer (men de finder alligevel sjældent vej til vores hus ;-) )
Begge glas er nøjagtig samme øl, gæret med en lavt flokkulerende gær (WLP029 Kölsch)
Glasset til venstre har stået 5 uger ved 0º
Glasset til højre har stået 4 uger ved 0º og er derefter tilsat 1 tsk gelatine opløst i varmt vand. Gelatine har en, mildt sagt, positiv effekt på klarheden af øllen. Desuden er det billigt (500 gram koster ~55 kroner i Metro)
Den eneste ulempe jeg lige kan finde er at man ikke kan servere sit øl for vegetarer (men de finder alligevel sjældent vej til vores hus ;-) )
MVH
Morten
"Give a man a fish and he will eat for a day. Teach him how to fish, and he will sit in a boat and drink beer all day"
Morten
"Give a man a fish and he will eat for a day. Teach him how to fish, and he will sit in a boat and drink beer all day"
-
- Co-Admin
- Indlæg: 1878
- Tilmeldt: 7. jan 2011, 19:50
- Geografisk sted: Horsens (Brædstrup)
Re: Klaring med gelatine
Hvornår tilsættes det ?
Var lige i tvivle om hvad det hvad "Gelatine" så jeg google det.. her er lidt af hvad jeg fandt..
Gelatine kan fremstilles ud fra collagen fra sener, knogler og hud, typisk fra svin og køer.
Nogle gange skal man bare ikke vide hvad der er i ;-)
Var lige i tvivle om hvad det hvad "Gelatine" så jeg google det.. her er lidt af hvad jeg fandt..
Gelatine kan fremstilles ud fra collagen fra sener, knogler og hud, typisk fra svin og køer.
Nogle gange skal man bare ikke vide hvad der er i ;-)
Brew Strong
Nikolaj
Nikolaj
Re: Klaring med gelatine
meget nysgerrig omkring dette emne
- hvordan anvendes det, du skriver 1 tsk men hvormeget øl er det til?
- fjerner man det igen inden flaskningen eller bundfælder det?
- hvordan anvendes det, du skriver 1 tsk men hvormeget øl er det til?
- fjerner man det igen inden flaskningen eller bundfælder det?
Rene "Den Glade Brygger" Sørensen
Re: Klaring med gelatine
Jeg kommer lidt vand i elkedlen og lader det koge op. Tager en lille skål og kommer en teske gelatine i, når vandet er kølet godt af (under 80 grader) hældes det i skålen med gelatine. Der røres godt rundt til det er opløst.
Så tilsætter jeg der til en fustage og sætter tryk på, ryster godt så det bliver blandet.
På køl og lad det stå et par dage (helst koldt). Det første halve glas ligner nærmest rent gær. Derefter har du en krystalklar øl.
Så tilsætter jeg der til en fustage og sætter tryk på, ryster godt så det bliver blandet.
På køl og lad det stå et par dage (helst koldt). Det første halve glas ligner nærmest rent gær. Derefter har du en krystalklar øl.
MVH
Morten
"Give a man a fish and he will eat for a day. Teach him how to fish, and he will sit in a boat and drink beer all day"
Morten
"Give a man a fish and he will eat for a day. Teach him how to fish, and he will sit in a boat and drink beer all day"
-
- Co-Admin
- Indlæg: 1878
- Tilmeldt: 7. jan 2011, 19:50
- Geografisk sted: Horsens (Brædstrup)
-
- Indlæg: 630
- Tilmeldt: 6. mar 2012, 23:45
- Geografisk sted: Odense sø
Re: Klaring med gelatine
Den prøver jeg også lige...
Venligst
Tommy
The problem with the world is that everyone is a few drinks behind "Humphrey Bogart"
LEV livet, det er til for det samme.
Tommy
The problem with the world is that everyone is a few drinks behind "Humphrey Bogart"
LEV livet, det er til for det samme.
-
- Indlæg: 5319
- Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30
Re: Klaring med gelatine
Hvordan er det med smagen ?
Gelantinen kunne måske tage noget smag ?
Ellers et meget overbevisende resultat -
Gelantinen kunne måske tage noget smag ?
Ellers et meget overbevisende resultat -
-
- Indlæg: 630
- Tilmeldt: 6. mar 2012, 23:45
- Geografisk sted: Odense sø
Re: Klaring med gelatine
Glemte lige... Er det i pulverform?
Venligst
Tommy
The problem with the world is that everyone is a few drinks behind "Humphrey Bogart"
LEV livet, det er til for det samme.
Tommy
The problem with the world is that everyone is a few drinks behind "Humphrey Bogart"
LEV livet, det er til for det samme.
Re: Klaring med gelatine
Her er en laaaang tråd om gelatine...
http://www.homebrewtalk.com/f13/gelatin-finings-53912/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.homebrewtalk.com/f13/gelatin-finings-53912/" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Klaring med gelatine
Hej Morten.
Hvordan med forskellen på skumkronen? Der er forskel i billedet, men skyldes det bare ophældningen?
Hvordan med forskellen på skumkronen? Der er forskel i billedet, men skyldes det bare ophældningen?
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Klaring med gelatine
Egentlig pudsigt som tingene kan arte sig forskelligt.
Jeg har også brygget en kölsh med WLP029, med et lidt specielt (ikke fuldt ud planlagt) forløb.
Brygget 6. april, gæret 5 dage ved 18 grader, 5 dage ved 19 grader og 10 dage ved 20 grader. Dette var det planlagte forløb.
Grundet mange forskellige ting, blev den først tappet på fade den 17. maj, og har altså stået på gærtank indtil da.
Indtil den 6. maj stod den ved ved 20 grader, hvorefter den har ligget mellem 9 og 11 grader. Jeg tænkte, at den lavere temperatur kunne hjælpe med bundfældningen.
Ved aftapningen i torsdags så min således ud, direkte fra gærtanken, kun med anvendelse af "Klar urt" under kogningen:
Jeg har også brygget en kölsh med WLP029, med et lidt specielt (ikke fuldt ud planlagt) forløb.
Brygget 6. april, gæret 5 dage ved 18 grader, 5 dage ved 19 grader og 10 dage ved 20 grader. Dette var det planlagte forløb.
Grundet mange forskellige ting, blev den først tappet på fade den 17. maj, og har altså stået på gærtank indtil da.
Indtil den 6. maj stod den ved ved 20 grader, hvorefter den har ligget mellem 9 og 11 grader. Jeg tænkte, at den lavere temperatur kunne hjælpe med bundfældningen.
Ved aftapningen i torsdags så min således ud, direkte fra gærtanken, kun med anvendelse af "Klar urt" under kogningen:
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Klaring med gelatine
Rigtig godt spørgsmål, Søren - men nok også et det bliver meget vanskeligt at svare på.Truntebryg skrev:Hvordan er det med smagen ?
Gelantinen kunne måske tage noget smag ?
Ellers et meget overbevisende resultat -
For smagen ændres selvfølgelig, men hvad forsvinder?
Er det kun gæren og andre proteiner der udfældes, eller forsvinder nogen smagskomponenter også - jeg ved det ikke.
Denne øl har bestemt haft godt af en klaring. Den var udmærket inden, men er blevet meget mere frisk/sprød efter klaring.
Jeps, det er i pulverform.Fotojensen skrev:Glemte lige... Er det i pulverform?
Der er ingen forskel, glasset til venstre er ikke karboneret.Borg skrev:Hej Morten.
Hvordan med forskellen på skumkronen? Der er forskel i billedet, men skyldes det bare ophældningen?
Den ser rigtig flot ud!Borg skrev:Egentlig pudsigt som tingene kan arte sig forskelligt.
Jeg har også brygget en kölsh med WLP029, med et lidt specielt (ikke fuldt ud planlagt) forløb.
Brygget 6. april, gæret 5 dage ved 18 grader, 5 dage ved 19 grader og 10 dage ved 20 grader. Dette var det planlagte forløb.
Grundet mange forskellige ting, blev den først tappet på fade den 17. maj, og har altså stået på gærtank indtil da.
Indtil den 6. maj stod den ved ved 20 grader, hvorefter den har ligget mellem 9 og 11 grader. Jeg tænkte, at den lavere temperatur kunne hjælpe med bundfældningen.
Ved aftapningen i torsdags så min således ud, direkte fra gærtanken, kun med anvendelse af "Klar urt" under kogningen:
Jeg har også en kölsch der har stået næsten lige så længe på gærspanden så jeg er spændt på hvordan den ser ud.
MVH
Morten
"Give a man a fish and he will eat for a day. Teach him how to fish, and he will sit in a boat and drink beer all day"
Morten
"Give a man a fish and he will eat for a day. Teach him how to fish, and he will sit in a boat and drink beer all day"
Re: Klaring med gelatine
Jeg vil gerne advare mod at åbe et fad der er karboneret og smide gelatine i eller andet. Der kommer ilt til øllet så smag og holdbarhed bliver ringere.
Jeg tilsætter min gelatine når jeg smider øl på fad. Jeg sukkerkarbonerer. Men har ikke problemer med karboneringen trods gelatine.
Jeg tilsætter min gelatine når jeg smider øl på fad. Jeg sukkerkarbonerer. Men har ikke problemer med karboneringen trods gelatine.
Steen 6715
Wish U were beer ;-)
Wish U were beer ;-)
-
- Indlæg: 5319
- Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30
Re: Klaring med gelatine
Helt sikkert, proteinerne udfældes – men bidrager de til smagen, eller overdøver de den ... ?Morten L skrev: Er det kun gæren og andre proteiner der udfældes, eller forsvinder nogen smagskomponenter også - jeg ved det ikke.
Denne øl har bestemt haft godt af en klaring. Den var udmærket inden, men er blevet meget mere frisk/sprød efter klaring.
Skulle der forsvinde lidt af smagen, ja så kan man jo blot tilsætte lidt mere malt…. Vi går jo ikke op i økonomi – kun kvalitet.
Kunne bestemt godt finde på at prøve dette, tror nemlig at en ”let” og frisk pilsner ville have godt af denne metode.
Gelatine - er det i slagter afdelingen ?
Re: Klaring med gelatine
I Metro Aalborg står det sammen med alle de andre tilsætninger/krydderier.Truntebryg skrev:Morten L skrev:Gelatine - er det i slagter afdelingen ?
MVH
Morten
"Give a man a fish and he will eat for a day. Teach him how to fish, and he will sit in a boat and drink beer all day"
Morten
"Give a man a fish and he will eat for a day. Teach him how to fish, and he will sit in a boat and drink beer all day"