Øl for første gang (lidt spørgsmål)
Øl for første gang (lidt spørgsmål)
Hej, jeg er ny i ølbrygningens verden, og har stadig mit første bryg til gode.
I den forbindelse, har jeg lige nogle spørgsmål. Først vil jeg lige kort fortælle om mig selv.
I 2004 blev jeg uddannet kok, og har mere eller mindret arbejdet indenfor faget lige siden. I faget som kok, er det ikke unaturligt at man får nogle øl efter arbejde, og man bruger øl, vin etc. i maden. Det er i den forbindelse, at min interesse for selv at brygge øl er startet. Har læst en begynder bog om øl brygning, samt set nogle små videoer på youtube. Jeg vil ikke ud og købe ølkits, hvor man bare skal tilsætte vand, det er for mig som at købe pulver sovs og bare tilsætte vand eller mælk, man har ikke nogen selvbestemmelse på øllets smag.
Ved at lave det hele fra bunden, er der flere ting der kan gå galt... men learn by doing.
vi skal igang med ar brygge øl og også en portion mjød.
Nå, men nok om det. Her kommer spørgsmålene:
1: Er vild med mørk øl, er blevet vild med mørk tjekkisk lager. Har ledt, og har ikke kunnet finde en opskrift på en sådan mørk øl. Nogen der ligger inde med en, eller ved hvor den kan findes. Da jeg gerne vil i gang med at brygge en lager.
2: Når øllen skal filtreres, og der skal fjernes urenheder fra øllet, kan man i den forbindelse bruge en stof klud, til at sigte øllet igennem?
Vi gjorde det altid som kok, når man skulle sigtes fonder, hvor der skulle fjernes urenheder og den skulle gøres en smule klar. Der kaldte vi det bare etamine. Kan man det, eller vil det påvirke øllets smag, eller måske ødelægge nogle andre aspekter i øl-produktionen?
3: Kunne godt tænke mig et rigtigt godt cremet og fyldigt skum på min lager. Har læst at man kan bruge havregryn til at lave et cremet skum, noget i vil til eller fraråde?
Håber i forstår hvad det er jeg mener :)
I den forbindelse, har jeg lige nogle spørgsmål. Først vil jeg lige kort fortælle om mig selv.
I 2004 blev jeg uddannet kok, og har mere eller mindret arbejdet indenfor faget lige siden. I faget som kok, er det ikke unaturligt at man får nogle øl efter arbejde, og man bruger øl, vin etc. i maden. Det er i den forbindelse, at min interesse for selv at brygge øl er startet. Har læst en begynder bog om øl brygning, samt set nogle små videoer på youtube. Jeg vil ikke ud og købe ølkits, hvor man bare skal tilsætte vand, det er for mig som at købe pulver sovs og bare tilsætte vand eller mælk, man har ikke nogen selvbestemmelse på øllets smag.
Ved at lave det hele fra bunden, er der flere ting der kan gå galt... men learn by doing.
vi skal igang med ar brygge øl og også en portion mjød.
Nå, men nok om det. Her kommer spørgsmålene:
1: Er vild med mørk øl, er blevet vild med mørk tjekkisk lager. Har ledt, og har ikke kunnet finde en opskrift på en sådan mørk øl. Nogen der ligger inde med en, eller ved hvor den kan findes. Da jeg gerne vil i gang med at brygge en lager.
2: Når øllen skal filtreres, og der skal fjernes urenheder fra øllet, kan man i den forbindelse bruge en stof klud, til at sigte øllet igennem?
Vi gjorde det altid som kok, når man skulle sigtes fonder, hvor der skulle fjernes urenheder og den skulle gøres en smule klar. Der kaldte vi det bare etamine. Kan man det, eller vil det påvirke øllets smag, eller måske ødelægge nogle andre aspekter i øl-produktionen?
3: Kunne godt tænke mig et rigtigt godt cremet og fyldigt skum på min lager. Har læst at man kan bruge havregryn til at lave et cremet skum, noget i vil til eller fraråde?
Håber i forstår hvad det er jeg mener :)
Hellhound.dk
Re: Øl for første gang (lidt spørgsmål)
Hej Holger - velkommen til :-)
1: Et bud kunne være 95% pilsnermalt 5% carafa special. Mæske i 60 minutter ved 63º. Saaz humle i 60 minutter til ca. 25 IBU + nogen sene tilsætninger.
2: Normalt filtrerer man ikke sit øl som håndbrygger. Man kan dog få en kraftig bundfældning med tilsætning af gelatine. Filtrering igennem et klæde vil jeg kraftigt fraråde.
3: Havregryn kan godt fremme et stabilt skum, det giver dog uklar øl.
1: Et bud kunne være 95% pilsnermalt 5% carafa special. Mæske i 60 minutter ved 63º. Saaz humle i 60 minutter til ca. 25 IBU + nogen sene tilsætninger.
2: Normalt filtrerer man ikke sit øl som håndbrygger. Man kan dog få en kraftig bundfældning med tilsætning af gelatine. Filtrering igennem et klæde vil jeg kraftigt fraråde.
3: Havregryn kan godt fremme et stabilt skum, det giver dog uklar øl.
MVH
Morten
"Give a man a fish and he will eat for a day. Teach him how to fish, and he will sit in a boat and drink beer all day"
Morten
"Give a man a fish and he will eat for a day. Teach him how to fish, and he will sit in a boat and drink beer all day"
Re: Øl for første gang (lidt spørgsmål)
Hej Morten, mange tak for det :)
Jeg takker for svarene.
Hvor meget gelantine vil du foreslå, og hvornår skal det i?
Jeg takker for svarene.
Hvor meget gelantine vil du foreslå, og hvornår skal det i?
Hellhound.dk
Re: Øl for første gang (lidt spørgsmål)
Det plejer som regel at være 20% opløsninger man køber, der bruger man 2,5 - 5 ml / 10 l. Når spanden er gæret færdig hælder man det i og lader det stå 1-2 dage mener jeg.
Mvh.
Rune Hansen
"Det er ikke størrelsen på dit udstyr det kommer an på, men hvor tit du bruger det...
Rune Hansen
"Det er ikke størrelsen på dit udstyr det kommer an på, men hvor tit du bruger det...
Re: Øl for første gang (lidt spørgsmål)
Jeg opløser en god teske i varmt vand til 20 liter.Holger skrev:Hej Morten, mange tak for det :)
Jeg takker for svarene.
Hvor meget gelantine vil du foreslå, og hvornår skal det i?
Tilsættes når gæringen er slut, øllet skal helst være koldt.
MVH
Morten
"Give a man a fish and he will eat for a day. Teach him how to fish, and he will sit in a boat and drink beer all day"
Morten
"Give a man a fish and he will eat for a day. Teach him how to fish, and he will sit in a boat and drink beer all day"
Re: Øl for første gang (lidt spørgsmål)
Velbekomme, kan se du bor i "baghaven" så jeg assisterer gerne hvis du skulle have brug for det.
MVH
Morten
"Give a man a fish and he will eat for a day. Teach him how to fish, and he will sit in a boat and drink beer all day"
Morten
"Give a man a fish and he will eat for a day. Teach him how to fish, and he will sit in a boat and drink beer all day"
Re: Øl for første gang (lidt spørgsmål)
Ja, jeg kan se vi bor i samme område.
Så tak, det skal jeg nok huske på. Om ikke andet, er du velkommen til en prøve smagning, når vores bryg er færdigt
Så tak, det skal jeg nok huske på. Om ikke andet, er du velkommen til en prøve smagning, når vores bryg er færdigt
Hellhound.dk
-
- Indlæg: 5319
- Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30
Re: Øl for første gang (lidt spørgsmål)
Hej Holger – prøv at checke min hjemmeside: http://www.winemanager.com/slarsen/Beer/Truntebryg.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
Her er der en del forklaringer på de forskellige processer og bl.a. en artikel omkring Lager bryg.
1 – Altså hjemmebrygget Lager øl, er slet ikke til at sammenligne med mainstream øl – så her er der noget at glæde sig til. MEN lager øl er for tålmodige sjæle, og tager den tid det nu tager … også med hensyn til klaring !!!
2 – lad være med at filtrere, du risikere at fjerne smag…. Tag det senere når du er inde i processerne.
3 – cremet fyldigt skum – vel ikke på din mørke Tjekke ?? Nå men læg lige mærke til Mortens ”kan godt” med havregryn …. Det virker ikke for alle. Rå byg eller ristet rå byg, kan også give godt skum ala Guiness. Men jeg kan ikke overskue rå byg i en lager…..
Det mest kringlede er sparge filtreringen, så den skal du prøve at sætte dig ind i. Har du adgang til billigt malt, så kan du egentlig godt springe den del over – og så bruge 30% mere malt og så ”filtrere” i et klæde og dermed SLUT. (Batch sparge, kan så være klædet ned i andre 10 L 78 C varmt vand – og blande begge afløb) vejen til godt øl er mange ;-)
Her er der en del forklaringer på de forskellige processer og bl.a. en artikel omkring Lager bryg.
1 – Altså hjemmebrygget Lager øl, er slet ikke til at sammenligne med mainstream øl – så her er der noget at glæde sig til. MEN lager øl er for tålmodige sjæle, og tager den tid det nu tager … også med hensyn til klaring !!!
2 – lad være med at filtrere, du risikere at fjerne smag…. Tag det senere når du er inde i processerne.
3 – cremet fyldigt skum – vel ikke på din mørke Tjekke ?? Nå men læg lige mærke til Mortens ”kan godt” med havregryn …. Det virker ikke for alle. Rå byg eller ristet rå byg, kan også give godt skum ala Guiness. Men jeg kan ikke overskue rå byg i en lager…..
Det mest kringlede er sparge filtreringen, så den skal du prøve at sætte dig ind i. Har du adgang til billigt malt, så kan du egentlig godt springe den del over – og så bruge 30% mere malt og så ”filtrere” i et klæde og dermed SLUT. (Batch sparge, kan så være klædet ned i andre 10 L 78 C varmt vand – og blande begge afløb) vejen til godt øl er mange ;-)
Re: Øl for første gang (lidt spørgsmål)
Jeg tager lige et kig på din hjemmeside.
Tålmodighed er en dyd, så jeg kan nu godt vente på at bryggen er færdig.
Kan godt se hvad du mener, med hensyn til skummet på lageren, så tror jeg holder mig fra det fyldige skum.
Her i starten, holder jeg mig nok fra en advanceret filtrering
Tålmodighed er en dyd, så jeg kan nu godt vente på at bryggen er færdig.
Kan godt se hvad du mener, med hensyn til skummet på lageren, så tror jeg holder mig fra det fyldige skum.
Her i starten, holder jeg mig nok fra en advanceret filtrering
Hellhound.dk
Re: Øl for første gang (lidt spørgsmål)
Som helt ny brygger ville jeg være træt at at sætte en opskrift sammen selv. Og det vil jeg stadig ikke gøre da jeg stadig ikke fatter en meter af alle de ting som kan påvirke i forskellige retninger :)
Jeg fandt den her på beercalc ofte et godt sted at starter (husk lige at rette mængden)
http://haandbryg.dk/cgi-bin/beercalc.cg ... wersearch=" onclick="window.open(this.href);return false;
Jeg fandt den her på beercalc ofte et godt sted at starter (husk lige at rette mængden)
http://haandbryg.dk/cgi-bin/beercalc.cg ... wersearch=" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Øl for første gang (lidt spørgsmål)
Velkommen til en dejlig hobby.
Jeg ville starte med at lave en simpel ale, en lager er sværere at lave da den ofte har en smallere smag hvor man ikke kan "gemme" evt. fejl.
En simpel IPA ville være et godt sted at starte, og hvis du gærer den lidt køligt med en S-04 tørgær kan du godt få noget frem der minder om en lager.
Jeg ville starte med at lave en simpel ale, en lager er sværere at lave da den ofte har en smallere smag hvor man ikke kan "gemme" evt. fejl.
En simpel IPA ville være et godt sted at starte, og hvis du gærer den lidt køligt med en S-04 tørgær kan du godt få noget frem der minder om en lager.
Buy a man a beer and he wastes an hour. Teach a man to brew and he wastes a lifetime.
http://bryggeri.landly.dk
http://www.facebook.com/bryggerilandly
http://beersmithrecipes.com/listrecipes/2810/nimbus39
http://bryggeri.landly.dk
http://www.facebook.com/bryggerilandly
http://beersmithrecipes.com/listrecipes/2810/nimbus39
Re: Øl for første gang (lidt spørgsmål)
Tak for Jeres inputs og gode råd, altid dejligt med noget brugbart info.
Har besluttet mig for at prøve og lave den tjekkiske lager, og har bestilt tingene hjem til det. Når jeg kommer hjem fra ferie, går vi så småt igang med at brygge.
Har besluttet mig for at prøve og lave den tjekkiske lager, og har bestilt tingene hjem til det. Når jeg kommer hjem fra ferie, går vi så småt igang med at brygge.
Hellhound.dk
Re: Øl for første gang (lidt spørgsmål)
På lørdag går jeg i gang med at brygge min første portion øl, som bliver en tjekkisk lager. Har fundet en opskrift som jeg vil prøve.
Samme dag, bliver der også lavet en lille portion mjød.
Opskriften på øllet bliver denne her: http://haandbryg.dk/cgi-bin/beercalc.cg" onclick="window.open(this.href);return false; ... wersearch=
I den forbindelse, har jeg lige et lille spørgsmål. Kunne man evt. putte noget brun farin, sirup eller kandis i, for at gøre den mere "spændende," og måske tilføre den noget sødme???
Samme dag, bliver der også lavet en lille portion mjød.
Opskriften på øllet bliver denne her: http://haandbryg.dk/cgi-bin/beercalc.cg" onclick="window.open(this.href);return false; ... wersearch=
I den forbindelse, har jeg lige et lille spørgsmål. Kunne man evt. putte noget brun farin, sirup eller kandis i, for at gøre den mere "spændende," og måske tilføre den noget sødme???
Hellhound.dk
Re: Øl for første gang (lidt spørgsmål)
Du er kommet til at poste et dødt link, så jeg kan ikke se din opskrift, men generelt vil sukkertilsætning ikke gøre øllen sødere. Sukker er næsten 100% forgærbart, så det vil sænke din FG og dermed gøre øllen mere tør.
Men tilsætning af 'interessant' sukker kan godt tilføje nogle interessante ting til smagen i mange øl. Dog synes jeg ikke, det passer i tjekkisk pils. Den skal efter min mening være så ren i smagen som muligt. Gem det til andre øltyper.
VH
Søren
Men tilsætning af 'interessant' sukker kan godt tilføje nogle interessante ting til smagen i mange øl. Dog synes jeg ikke, det passer i tjekkisk pils. Den skal efter min mening være så ren i smagen som muligt. Gem det til andre øltyper.
VH
Søren