Gærstarter, er den vågnet op til dåd ?
Gærstarter, er den vågnet op til dåd ?
Hej.
Smackede en yeast pack d.30/10, den var fra den 20 april 2012.
Og den har også undervejs opnået at blive dybfrossen i et par dage under sommeren. ellers været opbevaret på køl ved ca 3-5 grader.
Den var ca. 20 % hævet op efter ca. 3 dage ved 25 grader
Lavede mig en 2 liters urt på ca. 1040, og tilsatte gæren, op på stir plate og så vente.
Efter et døgn ingen synlig aktivitet overhovedet.
Droppe egentlig at brugen den, så stir plate blev slukket, og lagde så en tørgær plan.
I går aftes så jeg på kolben at der steg små perler op fra bunden og at der var lidt skum dannelse i overfladen. Så jeg regner med at der er noget igang.
Her til morgen er bunden af kolben dækket af bundfald/gær, der er ca. 4 gange så meget som i går aftes..
Noget er vågnet, men spørgsmålet går på om man kan regne med at resultatet af starteren er brugbart, og at der ikke er stødt nogle smags forandringer til når nu den er så langtsom om at startet.
Det er en pilsner gær 2007, som pt nu står ved ca 21 grader og jeg over vejer at få den op på stir platen igen, eller måske vente til den er mere potent..
Forventet brygdag i morgen eller i overmorgen ...
Tjaaaaa, tør gær er jo nok nemmere :O)
Smackede en yeast pack d.30/10, den var fra den 20 april 2012.
Og den har også undervejs opnået at blive dybfrossen i et par dage under sommeren. ellers været opbevaret på køl ved ca 3-5 grader.
Den var ca. 20 % hævet op efter ca. 3 dage ved 25 grader
Lavede mig en 2 liters urt på ca. 1040, og tilsatte gæren, op på stir plate og så vente.
Efter et døgn ingen synlig aktivitet overhovedet.
Droppe egentlig at brugen den, så stir plate blev slukket, og lagde så en tørgær plan.
I går aftes så jeg på kolben at der steg små perler op fra bunden og at der var lidt skum dannelse i overfladen. Så jeg regner med at der er noget igang.
Her til morgen er bunden af kolben dækket af bundfald/gær, der er ca. 4 gange så meget som i går aftes..
Noget er vågnet, men spørgsmålet går på om man kan regne med at resultatet af starteren er brugbart, og at der ikke er stødt nogle smags forandringer til når nu den er så langtsom om at startet.
Det er en pilsner gær 2007, som pt nu står ved ca 21 grader og jeg over vejer at få den op på stir platen igen, eller måske vente til den er mere potent..
Forventet brygdag i morgen eller i overmorgen ...
Tjaaaaa, tør gær er jo nok nemmere :O)
Venligst BB ( Blank brygger ) ;O)
Sv: Gærstarter, er den vågnet op til dåd ?
Jeg ville bruge den, hvis jeg viste jeg havde styr på hygiejnen.
Sendt fra min GT-I9100 med Tapatalk2
Sendt fra min GT-I9100 med Tapatalk2
Mvh.
Jens
Øl og sol er livet....
http://www.fribryg.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.dk/fribryg" onclick="window.open(this.href);return false;
Jens
Øl og sol er livet....
http://www.fribryg.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.dk/fribryg" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Gærstarter, er den vågnet op til dåd ?
Hmmm, er det ikke nogle meget høje temperaturer du bruger til den gær der?
- beerbuster
- Indlæg: 739
- Tilmeldt: 23. jun 2008, 22:45
- Geografisk sted: Odense
Re: Gærstarter, er den vågnet op til dåd ?
dekanter og giv den 2-3 liter mere (forudsat at Admins krav er opfyldt )
Våd pilsgær giver altså bare en bedre øl
ang. temp. på starter, ja så ville jeg ikke ændre noget - du er ikke ude på at lave øl, du er ude på at opformerer gær.
Lav starteren, dekanter den, køl til lige omkring pitching temp. 8-10 grader, gør det samme med urten, pitch ved 8 -lad den hæve sig selv op til 10, hold den der en uges tid, hæv langsomt til 12 herefter - sådan "plejer" vi at gøre, det giver en fin øl uden diacetyl og andet snask
Peter
Våd pilsgær giver altså bare en bedre øl
ang. temp. på starter, ja så ville jeg ikke ændre noget - du er ikke ude på at lave øl, du er ude på at opformerer gær.
Lav starteren, dekanter den, køl til lige omkring pitching temp. 8-10 grader, gør det samme med urten, pitch ved 8 -lad den hæve sig selv op til 10, hold den der en uges tid, hæv langsomt til 12 herefter - sådan "plejer" vi at gøre, det giver en fin øl uden diacetyl og andet snask
Peter
Med venlig hilsen.
Peter
Omstikning...just say no !..
"He was a wise man who invented beer.
Plato "
Peter
Omstikning...just say no !..
"He was a wise man who invented beer.
Plato "
Re: Gærstarter, er den vågnet op til dåd ?
Ovenstående bliver det jeg vil forsøge så, men dekanter er det at lade kolben hvile og så til føre bundfaldet 2- 3 liter urt med en styrke på ca 1020 stykker ller hyr ?beerbuster skrev:dekanter og giv den 2-3 liter mere (forudsat at Admins krav er opfyldt )
Våd pilsgær giver altså bare en bedre øl
ang. temp. på starter, ja så ville jeg ikke ændre noget - du er ikke ude på at lave øl, du er ude på at opformerer gær.
Lav starteren, dekanter den, køl til lige omkring pitching temp. 8-10 grader, gør det samme med urten, pitch ved 8 -lad den hæve sig selv op til 10, hold den der en uges tid, hæv langsomt til 12 herefter - sådan "plejer" vi at gøre, det giver en fin øl uden diacetyl og andet snask
Peter
Vil bare gerne have alt ind med skeer, så plejer det at sidde fast :O)
Venligst BB ( Blank brygger ) ;O)
Re: Gærstarter, er den vågnet op til dåd ?
Køl den ned så gæren falder til bunds, hæld væsken fra (det er det, der er dekanter), og tilfør ny urt.edw skrev:
Ovenstående bliver det jeg vil forsøge så, men dekanter er det at lade kolben hvile og så til føre bundfaldet 2- 3 liter urt med en styrke på ca 1020 stykker ller hyr ?
Vil bare gerne have alt ind med skeer, så plejer det at sidde fast :O)
Jeg har lige lavet samme nummer på en gær fra januar. Den var også lidt længe om at komme i gang, men efter opformering, dekantering og endnu en opformering var den superklar. To timer efter tilsætning var stormgæringen i gang.
VH
Søren
Re: Gærstarter, er den vågnet op til dåd ?
super, gæren bliver fodret som det første i morgen.... :O)
Venligst BB ( Blank brygger ) ;O)
Re: Gærstarter, er den vågnet op til dåd ?
Thu hej, så syder det igen....edw skrev:super, gæren bliver fodret som det første i morgen.... :O)
De blir fler og fler :O)
Venligst BB ( Blank brygger ) ;O)
Re: Gærstarter, er den vågnet op til dåd ?
Køl den ned så gæren falder til bunds, hæld væsken fra (det er det, der er dekanter), og tilfør ny urt.
Jeg har lige lavet samme nummer på en gær fra januar. Den var også lidt længe om at komme i gang, men efter opformering, dekantering og endnu en opformering var den superklar. To timer efter tilsætning var stormgæringen i gang.
VH
Søren[/quote]
Gær og urt ført sammen ved 11 grader, men den der storm gæring skal jeg vel ikke forvente på en pilsner gær ved lave temperaturer vel ?
Det er samlet en det snask på overfladen, men en decideret vild gæring er pt ikke i gang.. ( ca. 16 timer)
Forestiller mig at den gær du taler om er en gær der køre ved noget højere temperaturer, ik ?
Jeg har lige lavet samme nummer på en gær fra januar. Den var også lidt længe om at komme i gang, men efter opformering, dekantering og endnu en opformering var den superklar. To timer efter tilsætning var stormgæringen i gang.
VH
Søren[/quote]
Gær og urt ført sammen ved 11 grader, men den der storm gæring skal jeg vel ikke forvente på en pilsner gær ved lave temperaturer vel ?
Det er samlet en det snask på overfladen, men en decideret vild gæring er pt ikke i gang.. ( ca. 16 timer)
Forestiller mig at den gær du taler om er en gær der køre ved noget højere temperaturer, ik ?
Venligst BB ( Blank brygger ) ;O)
Re: Gærstarter, er den vågnet op til dåd ?
Normalvis skal man nok ikke forvente en decideret stormgæring på en pilsner gær - Når det så er sagt, så har jeg alligevel ofte set en meget kraftig gæring på pilsnerbryg, men jeg bruger også hen af 0,8 - 1kg gær til 1,2 HL :)
Re: Gærstarter, er den vågnet op til dåd ?
Okay men rigeligt skulle jo også være godt :O).., Jeg endte med ca. 2 cm bundfald i en 2 liter kolbe til ca. 20 liter, så mon ikke det vågner op til dåd...Kofoed skrev:Normalvis skal man nok ikke forvente en decideret stormgæring på en pilsner gær - Når det så er sagt, så har jeg alligevel ofte set en meget kraftig gæring på pilsnerbryg, men jeg bruger også hen af 0,8 - 1kg gær til 1,2 HL :)
Venligst BB ( Blank brygger ) ;O)
Re: Gærstarter, er den vågnet op til dåd ?
Jo, mon ikke.edw skrev:Okay men rigeligt skulle jo også være godt :O).., Jeg endte med ca. 2 cm bundfald i en 2 liter kolbe til ca. 20 liter, så mon ikke det vågner op til dåd...Kofoed skrev:Normalvis skal man nok ikke forvente en decideret stormgæring på en pilsner gær - Når det så er sagt, så har jeg alligevel ofte set en meget kraftig gæring på pilsnerbryg, men jeg bruger også hen af 0,8 - 1kg gær til 1,2 HL :)
Et godt triks til at vide hvor meget gær man tilsætter er at kende vægten på den tomme kolbe. Når så du har dekanteret al væsken fra vejer du igen. som en tommelfingerregel siges der at der er ca. 4 billioner gærceller / gr.
Re: Gærstarter, er den vågnet op til dåd ?
Jo, mon ikke.
Et godt triks til at vide hvor meget gær man tilsætter er at kende vægten på den tomme kolbe. Når så du har dekanteret al væsken fra vejer du igen. som en tommelfingerregel siges der at der er ca. 4 billioner gærceller / gr.[/quote]
Blir noteret i "den lille log bog " :O), Tak
Et godt triks til at vide hvor meget gær man tilsætter er at kende vægten på den tomme kolbe. Når så du har dekanteret al væsken fra vejer du igen. som en tommelfingerregel siges der at der er ca. 4 billioner gærceller / gr.[/quote]
Blir noteret i "den lille log bog " :O), Tak
Venligst BB ( Blank brygger ) ;O)