Forårsbryg/påske-øl
Redaktør: Co-Admin
Forårsbryg/påske-øl
Hej alle
Første indlæg :-) Jeg er netop begyndt med håndbrygning, og kunne godt bruge et par råd til brygning af en påske-øl/forårsbryg. Jeg har kigget lidt rundt, og er nået frem til følgende opskrift, som jeg tænker kunne være spændende. Det skulle gerne ende ud som en Dubbel. Jeg har brugt BeerCalc til beregningerne.
25 liter, single infusion 65C i 60 min, mash-out 75C i 10 min:
Fermentables:
- Munich Malt 20 EBC, 4000 g/55 %
- Pilsner Malt 3 EBC, 2000 g/27 %
- Cara Red 40 EBC, 750 g/10 %
- Cara Wheat 120 EBC, 300 g/4 %
- Oat Flakes 4 EBC, 250 g/3 %
Humle - 20 liter urt:
- Styrian Goldings, 5% AA, 60 min
- Styrian Goldings, 5% AA, 30 min
Tilsætninger:
- 10 g Jysk Hede Bjesk Mix (Porse, lyng, rønnebær) i urtkogningens sidste 5-10 min
- 10 g Irish Moss, urtkogning sidste 10 min
Gær:
- Safbrew S-33
Detaljer:
Vand/malt forhold: 3,4
OG: 1062
EBC: 27
IBU: 25
Alkohol: ca. 6 %
Hvad tænker I? Jeg har kun brygget en enkelt gang all-grain før (APA som står og gærer pt.) og vil meget gerne blive klogere på brygning, så skyd endelig løs.
Tak :-)
Første indlæg :-) Jeg er netop begyndt med håndbrygning, og kunne godt bruge et par råd til brygning af en påske-øl/forårsbryg. Jeg har kigget lidt rundt, og er nået frem til følgende opskrift, som jeg tænker kunne være spændende. Det skulle gerne ende ud som en Dubbel. Jeg har brugt BeerCalc til beregningerne.
25 liter, single infusion 65C i 60 min, mash-out 75C i 10 min:
Fermentables:
- Munich Malt 20 EBC, 4000 g/55 %
- Pilsner Malt 3 EBC, 2000 g/27 %
- Cara Red 40 EBC, 750 g/10 %
- Cara Wheat 120 EBC, 300 g/4 %
- Oat Flakes 4 EBC, 250 g/3 %
Humle - 20 liter urt:
- Styrian Goldings, 5% AA, 60 min
- Styrian Goldings, 5% AA, 30 min
Tilsætninger:
- 10 g Jysk Hede Bjesk Mix (Porse, lyng, rønnebær) i urtkogningens sidste 5-10 min
- 10 g Irish Moss, urtkogning sidste 10 min
Gær:
- Safbrew S-33
Detaljer:
Vand/malt forhold: 3,4
OG: 1062
EBC: 27
IBU: 25
Alkohol: ca. 6 %
Hvad tænker I? Jeg har kun brygget en enkelt gang all-grain før (APA som står og gærer pt.) og vil meget gerne blive klogere på brygning, så skyd endelig løs.
Tak :-)
"Some people are more certain of everything than I am of anything"
- MonkeyBrew
- Indlæg: 4420
- Tilmeldt: 26. okt 2006, 22:13
- Geografisk sted: 8670 Låsby
Re: Forårsbryg/påske-øl
Lyder spændende. Især med din krydderblanding. ;) Porse og lyng kommer til at give nogle interessante karakterindspark uden tvivl! ;)
Mht vand/malt ratioen, tror jeg ikke 3,4 liter er optimal. Du risikere at gå ned på effektiviteten. 2,5 - max. 3 er bedre.
Mht vand/malt ratioen, tror jeg ikke 3,4 liter er optimal. Du risikere at gå ned på effektiviteten. 2,5 - max. 3 er bedre.
Monkeybrew - Abegodt øl!
~ Lars Bang Rasmussen ~
http://www.monkeybrew.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
Mæsketemperature for stilarterne:
http://haandbrygforum.dk/viewtopic.php? ... ure#p85351" onclick="window.open(this.href);return false;
~ Lars Bang Rasmussen ~
http://www.monkeybrew.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
Mæsketemperature for stilarterne:
http://haandbrygforum.dk/viewtopic.php? ... ure#p85351" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Forårsbryg/påske-øl
Også skal du overveje humlemængden... Både porse og rønne bær giver bitterhed. Hvad er planerne mht mæskning?
Måske skulle du over veje at mæske omkring 69 C så der kommer lidt sødme til at spille op mod krydderierne?
Måske skulle du over veje at mæske omkring 69 C så der kommer lidt sødme til at spille op mod krydderierne?
Vh. Christian Tiedt
_________________________________________________________
"Skål"
Venner af Tiedt's bryghus på Facebook:
http://www.facebook.com/groups/129935990417579/
_________________________________________________________
"Skål"
Venner af Tiedt's bryghus på Facebook:
http://www.facebook.com/groups/129935990417579/
Re: Forårsbryg/påske-øl
Tak for svar!
Hvis jeg bruger 20 l vand i stedet for rammer jeg ca. 2,75 - det må være fint nok så?
Jeg tænkte at mæske omkring 65-66 C for at få en mellemfyldig øl. Hvis jeg skruer op til små 69 C, er der så ikke risiko for, at jeg får for få forgærbare sukkerarter? Er det først omkring 75 C at denatureringen starter..?
God pointe med bitterheden - jeg tror at jeg skruer lidt ned for humlen. Hvor meget bitterhed tror du, at bjesk blandingen bidrager med - sådan lidt groft vurderet?
Hvis jeg bruger 20 l vand i stedet for rammer jeg ca. 2,75 - det må være fint nok så?
Jeg tænkte at mæske omkring 65-66 C for at få en mellemfyldig øl. Hvis jeg skruer op til små 69 C, er der så ikke risiko for, at jeg får for få forgærbare sukkerarter? Er det først omkring 75 C at denatureringen starter..?
God pointe med bitterheden - jeg tror at jeg skruer lidt ned for humlen. Hvor meget bitterhed tror du, at bjesk blandingen bidrager med - sådan lidt groft vurderet?
"Some people are more certain of everything than I am of anything"
- MonkeyBrew
- Indlæg: 4420
- Tilmeldt: 26. okt 2006, 22:13
- Geografisk sted: 8670 Låsby
Re: Forårsbryg/påske-øl
Ja 20 liter vil give enzymerne lidt bedre mulighed for at arbejde uden at de arbejder for langsomt.
Denautering begynder først efter 75C. Ved 70C - 75C produceres dextriner (ikke-forgærbare sukkerart). Det giver fylde, men ingen alkohol. 65C - 69C giver en balanceret øl med "lige" dele forgærbare og ikke-forgærbare sukkerstoffer. Dvs maltsødme og alkohol changere godt sammen.
Jeg har delt skemaet ud til mange efterhånden og vil blive ved med at gøre det fordi det er sådan et lækker stykke værktøj:
http://www.tawoel.dk/beer%20rescources/ ... aturer.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;
Der står lidt mere om temperaturene her:
http://www.haandbrygforum.dk/viewtopic.php?f=7&t=5863" onclick="window.open(this.href);return false;
Mht porse bitterhed er det kun teoretisk, da MANGE faktore spiller ind hvor bitter den kan blive. Men jeg har hørt at den skulle svare til en IBU på ca. 20. Om det passer eller ej må vise sig ved nogle forsøg. Evt kog en te med den mængde du vil bruge til dit bryg og fortynd det op så de svarer til hvad du ville ende med i 20 liter. Smag dig frem. ;)
Mvh
Lars
Denautering begynder først efter 75C. Ved 70C - 75C produceres dextriner (ikke-forgærbare sukkerart). Det giver fylde, men ingen alkohol. 65C - 69C giver en balanceret øl med "lige" dele forgærbare og ikke-forgærbare sukkerstoffer. Dvs maltsødme og alkohol changere godt sammen.
Jeg har delt skemaet ud til mange efterhånden og vil blive ved med at gøre det fordi det er sådan et lækker stykke værktøj:
http://www.tawoel.dk/beer%20rescources/ ... aturer.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;
Der står lidt mere om temperaturene her:
http://www.haandbrygforum.dk/viewtopic.php?f=7&t=5863" onclick="window.open(this.href);return false;
Mht porse bitterhed er det kun teoretisk, da MANGE faktore spiller ind hvor bitter den kan blive. Men jeg har hørt at den skulle svare til en IBU på ca. 20. Om det passer eller ej må vise sig ved nogle forsøg. Evt kog en te med den mængde du vil bruge til dit bryg og fortynd det op så de svarer til hvad du ville ende med i 20 liter. Smag dig frem. ;)
Mvh
Lars
Monkeybrew - Abegodt øl!
~ Lars Bang Rasmussen ~
http://www.monkeybrew.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
Mæsketemperature for stilarterne:
http://haandbrygforum.dk/viewtopic.php? ... ure#p85351" onclick="window.open(this.href);return false;
~ Lars Bang Rasmussen ~
http://www.monkeybrew.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
Mæsketemperature for stilarterne:
http://haandbrygforum.dk/viewtopic.php? ... ure#p85351" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Forårsbryg/påske-øl
Meget fornemt Lars! Tak for klart og brugbart svar. Skemaet hjalp en hel del på det :-) Dejligt overskueligt!
Nu begynder det vist så småt at hjælpe lidt på det. Men jeg har et andet spørgsmål:
Hvis jeg skruer op for min urt mængde (fx ændrer mængden af urt fra 20 til 23), så stiger min IBU.. Det forstår jeg ikke! Er der nogen der kan forklare, hvordan det hænger sammen? Er det en fejl i BeerCalc, eller er det virkeligt sådan?
Nu begynder det vist så småt at hjælpe lidt på det. Men jeg har et andet spørgsmål:
Hvis jeg skruer op for min urt mængde (fx ændrer mængden af urt fra 20 til 23), så stiger min IBU.. Det forstår jeg ikke! Er der nogen der kan forklare, hvordan det hænger sammen? Er det en fejl i BeerCalc, eller er det virkeligt sådan?
"Some people are more certain of everything than I am of anything"
Re: Forårsbryg/påske-øl
Nu anvender jeg ikke BeerCalc, men når jeg kikker på den er der to volumes der kan angives: "Volume" og "Boil Volume". "Volume" er den mængde urt man ønsker at kunne overføre til gæringstanken, mens "Boil Volume" angiver, hvor meget urt der skal opsamles for at opnå "Volume" efter kogningen
Der er tilsyneladende ingen stedet at angive mæskevand og spargevand.
Den du regulerer på må være "Boil Volume", da det er den eneste der påvirker IBU.
Med 7,3 kg malt kunne du anvende 22 liter mæskevand (forhold 3:1). Som tommelfingerregel opsuger 1 kg malt 1 liter vand. Det betyder, at du får ca. 14,5 liter urt ud af mæskevandet. Vil du så op på en Boil Volume på 27 liter, skal du altså bruge 27-14,5=12,5 liter spargevand. Ved kogningen fordamper 3 liter, og lidt hænger i humlen og slangerne, så du ender med ca. 25 liter i gæringstanken.
Der er tilsyneladende ingen stedet at angive mæskevand og spargevand.
Den du regulerer på må være "Boil Volume", da det er den eneste der påvirker IBU.
Med 7,3 kg malt kunne du anvende 22 liter mæskevand (forhold 3:1). Som tommelfingerregel opsuger 1 kg malt 1 liter vand. Det betyder, at du får ca. 14,5 liter urt ud af mæskevandet. Vil du så op på en Boil Volume på 27 liter, skal du altså bruge 27-14,5=12,5 liter spargevand. Ved kogningen fordamper 3 liter, og lidt hænger i humlen og slangerne, så du ender med ca. 25 liter i gæringstanken.
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Forårsbryg/påske-øl
Ja, lige præcis! Det er når jeg piller ved Boil Volume. Men jeg forstår ikke hvorfor min IBU stiger, når min Boil Volume også gør det. Jeg tænker umiddelbart at jeg må få en lavere IBU, når der er mere vand til at fortynde bittersyrene..?
Men det lyder meget fornuftigt med mængden af mæskevand og spargevand. Tror jeg at jeg vil prøve at sigte efter :-)
Men det lyder meget fornuftigt med mængden af mæskevand og spargevand. Tror jeg at jeg vil prøve at sigte efter :-)
"Some people are more certain of everything than I am of anything"
Re: Forårsbryg/påske-øl
Væskens indhold af sukkerstoffer påvirker direkte alfasyrens evne til at isomisere. Jo højere sukkerkoncentration des mindre alfasyre kan isomiseres. Omvent stiger isomiseringsgraden når sukkerindholdet formindskes. Og når du forøger boil volume, så formindskes sukkerprocenten, hvilket igen giver højere IBU.Quercus skrev:Ja, lige præcis! Det er når jeg piller ved Boil Volume. Men jeg forstår ikke hvorfor min IBU stiger, når min Boil Volume også gør det.
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Forårsbryg/påske-øl
Så er jeg med igen! Tak Borg!
Jeg faldt også over dette skema, som måske kunne være en hjælp til andre.. I hvert fald giver det et indtryk af, hvordan det hænger sammen: http://www.howtobrew.com/section1/chapter5-5.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Jeg faldt også over dette skema, som måske kunne være en hjælp til andre.. I hvert fald giver det et indtryk af, hvordan det hænger sammen: http://www.howtobrew.com/section1/chapter5-5.html" onclick="window.open(this.href);return false;
"Some people are more certain of everything than I am of anything"