Honning i stout.

Pesen
Indlæg: 134
Tilmeldt: 11. jan 2012, 10:20
Geografisk sted: Thisted, Sennels.

Honning i stout.

Indlæg af Pesen »

Jeg har en tør irsk stout på spand (opskrift fra Håndbog i Ølbrygning, Simon Wrisberg), og jeg tænker lidt på at give den et skud lynghonning her efter en uge. Bare for at give den lidt "Thy'sk" sjæl ;)

Efter hvad jeg kan læse mig til få man mest mulig smag ud af at smide det direkte i uden opvarmning eller lignende. Infektionsrisikoen skulle være lille skrives der.

Men hvor meget tilsætter man? jeg vil gerne undgå at stresse gæren eller give stouten en uheldig bismag.

Findes der et skema hvor man kan aflæse, hvilken effekt det har på alkohol indholdet? Min OG måling er jo ikke gældende, hvis der smides "sukker"/honning i.
Med venlig hilsen
Per Have
Pesen
Indlæg: 134
Tilmeldt: 11. jan 2012, 10:20
Geografisk sted: Thisted, Sennels.

Re: Honning i stout.

Indlæg af Pesen »

Fandt dette i en sukkertilsætnings-tråd: "16 - 19 g sukker / L giver 1 % mere alc. (afhængig af gæren og temperatur)" skrevet af Søren Larsen aka Truntebryg :)

Honning er vel næsten ligeså omsættelig som sukker?

Mine 28 liter stout X 18 gram sukker giver ca. 500 g. sukker eller honning. Vil det være helt skævt at regne med +1 % alkohol så?, og er 500 gram honning helt ublu?

Det er dog ikke procenterne jeg er ude efter, men honningsmagen. Det er bare rart at kunne give folk et hint om procenten hvis folk spørger.
Med venlig hilsen
Per Have
bakkebryg
Indlæg: 15
Tilmeldt: 4. maj 2012, 15:56
Geografisk sted: Holeby Lolland

Re: Honning i stout.

Indlæg af bakkebryg »

Det lyder ikke helt tosset. har selv prøvet med 450g (det var en lille bøtte) til ca 25L og det blev ganske godt
Pesen
Indlæg: 134
Tilmeldt: 11. jan 2012, 10:20
Geografisk sted: Thisted, Sennels.

Re: Honning i stout.

Indlæg af Pesen »

bakkebryg skrev:Det lyder ikke helt tosset. har selv prøvet med 450g (det var en lille bøtte) til ca 25L og det blev ganske godt
Hvor markant en honningsmag gav 450 gram honning til 25 liter?
Med venlig hilsen
Per Have
KronBjørn
Indlæg: 124
Tilmeldt: 25. aug 2013, 12:39

Re: Honning i stout.

Indlæg af KronBjørn »

Jeg er lidt hysterisk med hygiejne, så jeg turde ikke putte det i koldt.

Jeg ville følge det her tip, med 80 grader i 60min: http://beersmith.com/blog/2009/09/05/br ... ith-honey/" onclick="window.open(this.href);return false;
bakkebryg
Indlæg: 15
Tilmeldt: 4. maj 2012, 15:56
Geografisk sted: Holeby Lolland

Re: Honning i stout.

Indlæg af bakkebryg »

Det var ikke overvældende men gav et lille strjf af honning.

med hensyn til at komme det koldt i, var der ingen problemer. Husk på at honning i sig selv er antiseptisk, dvs. ikke den store risiko for infektion af øllet.
Brugeravatar
Morten L
Co-Admin
Indlæg: 2429
Tilmeldt: 6. jul 2009, 22:32
Geografisk sted: 9230 Svenstrup J

Re: Honning i stout.

Indlæg af Morten L »

Jeg ville heller ikke være specielt bekymret for at komme det i koldt.

Som bakkebryg skriver, så er honning antiseptisk.

Tilsættes honning under eller lige umiddelbart efter stormgæring, så mødes eventuelle bakterier af et miljø de dårligt kan overleve i (lav pH, alkohol samt humle).
MVH
Morten
"Give a man a fish and he will eat for a day. Teach him how to fish, and he will sit in a boat and drink beer all day"
vision
Indlæg: 40
Tilmeldt: 9. jan 2013, 04:44

Re: Honning i stout.

Indlæg af vision »

Jeg ville alligevel have min forbehold mod at tilsætte honning i en kold urt. Det siges jo, at bakterier og svampe (f.eks. gærsvampe) kan ikke formere sig i honning, da den høje sukkerkoncentration ødelægger dem ved osmotisk udtørring, men der findes visse former for bakterier (og jeg ved ikke hvilke) som godt kan overleve i honning og det er netop derfor, at man f.eks. fraråder børn under 12 måneder at indtage honning, fordi deres mavesyre endnu ikke er udviklet tilstrækkeligt til, at de kan bekæmpe en evt. infektion. Dermed ikke sagt, at honning også indeholder vildgær, som ikke er så hensigtsmæssigt at få med over i urten. Jeg ville under alle omstændigheder givet det en kortvarigt opkog.
brewdoctor
Indlæg: 16
Tilmeldt: 31. jul 2013, 18:52
Geografisk sted: Nørrebro

Re: Honning i stout.

Indlæg af brewdoctor »

Honning kan indeholde sporer af bakterien clostridium botulinum. Spædbørns immunforsvar er ikke fuldt udviklet, og sporerne kan derfor kolonisere barnets tarmsystem, hvorefter bakterien begynder at producere nervegiften botulinumtoksin, der giver lammelser i form af pølseforgiftning (botulisme). Sporerne er varmebestandige, men botulinumtoksin inaktiveres ved kogning, så jeg ville koge honningen inden tilsætning for en sikkerheds skyld.

Og udlad at servere din honning-stout til spædbørn.. :)

Mvh Christopher
Lac
Indlæg: 196
Tilmeldt: 1. nov 2008, 09:19
Geografisk sted: 4230 Skælskør
Kontakt:

Re: Honning i stout.

Indlæg af Lac »

Jeg tror at smagen af honning går tabt hvis man varme det op.
MVH
Lac
"Hellere en brygger end en brokker."
http://www.udhusbryggeriet.dk
Brugeravatar
Morten L
Co-Admin
Indlæg: 2429
Tilmeldt: 6. jul 2009, 22:32
Geografisk sted: 9230 Svenstrup J

Re: Honning i stout.

Indlæg af Morten L »

brewdoctor skrev:Honning kan indeholde sporer af bakterien clostridium botulinum. Spædbørns immunforsvar er ikke fuldt udviklet, og sporerne kan derfor kolonisere barnets tarmsystem, hvorefter bakterien begynder at producere nervegiften botulinumtoksin, der giver lammelser i form af pølseforgiftning (botulisme). Sporerne er varmebestandige, men botulinumtoksin inaktiveres ved kogning, så jeg ville koge honningen inden tilsætning for en sikkerheds skyld.

Og udlad at servere din honning-stout til spædbørn.. :)

Mvh Christopher
Det er god info.

Hvilken pH og alkoholkoncentration kan disse bakterier tåle?
MVH
Morten
"Give a man a fish and he will eat for a day. Teach him how to fish, and he will sit in a boat and drink beer all day"
Pesen
Indlæg: 134
Tilmeldt: 11. jan 2012, 10:20
Geografisk sted: Thisted, Sennels.

Re: Honning i stout.

Indlæg af Pesen »

Jeg tilsatte honningen her i går uden nogen form for forbehandling.

Jeg har læst flere indlæg angående emnet nu, og mange tilsætter det uden behandling, og de har aldrig haft problemer. Honningen skulle endvidere hurtig miste smag ved opvarmning. Så jeg tog chancen :)

Men tak for alt jeres input!
Med venlig hilsen
Per Have
brewdoctor
Indlæg: 16
Tilmeldt: 31. jul 2013, 18:52
Geografisk sted: Nørrebro

Re: Honning i stout.

Indlæg af brewdoctor »

Morten L skrev:
brewdoctor skrev:Honning kan indeholde sporer af bakterien clostridium botulinum. Spædbørns immunforsvar er ikke fuldt udviklet, og sporerne kan derfor kolonisere barnets tarmsystem, hvorefter bakterien begynder at producere nervegiften botulinumtoksin, der giver lammelser i form af pølseforgiftning (botulisme). Sporerne er varmebestandige, men botulinumtoksin inaktiveres ved kogning, så jeg ville koge honningen inden tilsætning for en sikkerheds skyld.

Og udlad at servere din honning-stout til spædbørn.. :)

Mvh Christopher
Det er god info.

Hvilken pH og alkoholkoncentration kan disse bakterier tåle?
Jeg mener, de fleste bakterier trives ved pH 6-8 (der er selvfølgelig undtagelser, f.eks. eddikesyre- og mælkesyrebakterier). Det udnytter man, når man sylter fødevarer. Alkohol hæmmer også bakterievæksten. Hvis øllet er tilstrækkeligt surt, kan eventuelle clostridie-sporer i honningen ikke formere sig, og vil derfor heller ikke danne toksiner.
Brugeravatar
Morten L
Co-Admin
Indlæg: 2429
Tilmeldt: 6. jul 2009, 22:32
Geografisk sted: 9230 Svenstrup J

Re: Honning i stout.

Indlæg af Morten L »

brewdoctor skrev:
Morten L skrev:
brewdoctor skrev:Honning kan indeholde sporer af bakterien clostridium botulinum. Spædbørns immunforsvar er ikke fuldt udviklet, og sporerne kan derfor kolonisere barnets tarmsystem, hvorefter bakterien begynder at producere nervegiften botulinumtoksin, der giver lammelser i form af pølseforgiftning (botulisme). Sporerne er varmebestandige, men botulinumtoksin inaktiveres ved kogning, så jeg ville koge honningen inden tilsætning for en sikkerheds skyld.

Og udlad at servere din honning-stout til spædbørn.. :)

Mvh Christopher
Det er god info.

Hvilken pH og alkoholkoncentration kan disse bakterier tåle?
Jeg mener, de fleste bakterier trives ved pH 6-8 (der er selvfølgelig undtagelser, f.eks. eddikesyre- og mælkesyrebakterier). Det udnytter man, når man sylter fødevarer. Alkohol hæmmer også bakterievæksten. Hvis øllet er tilstrækkeligt surt, kan eventuelle clostridie-sporer i honningen ikke formere sig, og vil derfor heller ikke danne toksiner.
Øl har en pH på 4-5 er det lavt nok?
MVH
Morten
"Give a man a fish and he will eat for a day. Teach him how to fish, and he will sit in a boat and drink beer all day"
brewdoctor
Indlæg: 16
Tilmeldt: 31. jul 2013, 18:52
Geografisk sted: Nørrebro

Re: Honning i stout.

Indlæg af brewdoctor »

De fleste kilder skriver 4,6-4,8 som grænse. Men alkoholen gør det formentlig også sværere for bakterien at gro. Se evt. nedenstående link. Det er super spændende læsning! :)
http://www.ext.colostate.edu/pubs/foodnut/09305.html
Besvar

Tilbage til "Generelt om brygning"