Er der en tommelfingerregel for hvor stor mængde humle man f. eks. skal bruge til et bryg på f. eks. 25 liter
På forhånd tak
Mængden af humle
-
- Indlæg: 5319
- Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30
Re: Mængden af humle
Det er helt op til stilen - men brug et opskriftsprogram ala BeerCalc eller lign. for humle svinger meget med hensyn til indhold af bitterstof.
Re: Mængden af humle
Det der afgør hvor meget humle du "kan" tilsætte er din egen smag, og fordelingen mellem bitter-, smag-, aroma- og tørhumlerne.
Det tal du skal holde øje med er IBU som angiver bitterheden i øllet - jo senere du tilsætter humlen jo mindre påvirkning af IBU.
En tjekkisk pilsner har en IBU på 35-45.
En doppelbock har en IBU på 17-27
Engelsk IPA ligger på 40-60
Amarikansk IPA ligger på 40-60+
Så det er meget forskelligt hvad stilarten foreskriver
Det tal du skal holde øje med er IBU som angiver bitterheden i øllet - jo senere du tilsætter humlen jo mindre påvirkning af IBU.
En tjekkisk pilsner har en IBU på 35-45.
En doppelbock har en IBU på 17-27
Engelsk IPA ligger på 40-60
Amarikansk IPA ligger på 40-60+
Så det er meget forskelligt hvad stilarten foreskriver
Buy a man a beer and he wastes an hour. Teach a man to brew and he wastes a lifetime.
http://bryggeri.landly.dk
http://www.facebook.com/bryggerilandly
http://beersmithrecipes.com/listrecipes/2810/nimbus39
http://bryggeri.landly.dk
http://www.facebook.com/bryggerilandly
http://beersmithrecipes.com/listrecipes/2810/nimbus39
Re: Mængden af humle
Tak for svarene så blev jeg så klog
Re: Mængden af humle
I starten (før jeg gik humleamok) passede en 100 grams humlepose fint til de fleste ales jeg bryggede (ca 23 liter), fordelt med ca. 33 gram på hhv. 60, 15 og 5 minutter af urtkogningen.
Det gav ikke specielt interessante øl, men i starten var det også mest malt sammensætningen jeg skruede på.
Det gav ikke specielt interessante øl, men i starten var det også mest malt sammensætningen jeg skruede på.
Venlig "Pilsen"
Jan Riis Sørensen
http://bryghuset-riis.dk/" onclick="window.open(this.href);return false;
facebook.com/riisbryg
Twitter: @bryghusetRiis
Jan Riis Sørensen
http://bryghuset-riis.dk/" onclick="window.open(this.href);return false;
facebook.com/riisbryg
Twitter: @bryghusetRiis
Re: Mængden af humle
Beklager at hoppe videre i en andens tråd med et par tillægs spørgsmål.
Når man koger humlen i et givet tidsrum kan man beregne hvor meget bitterhed (IBU) der udledes til urten. Men når man anvender tørhumle går man efter smag og aroma. Er der en eller anden tommelfingerregel for tørhumlens afgivning af smag? Når man ser på opskrifter af diverse Amrikanske IPA anvendes der ofte 3-4 humletyper á 30g. men afhænger dette af Alphasyre, Betasyre eller er det bare at sjusse sig lidt frem, da smagsvariationen har indvirkning på hinanden?
Venlig Hilsen
Gert.P
Når man koger humlen i et givet tidsrum kan man beregne hvor meget bitterhed (IBU) der udledes til urten. Men når man anvender tørhumle går man efter smag og aroma. Er der en eller anden tommelfingerregel for tørhumlens afgivning af smag? Når man ser på opskrifter af diverse Amrikanske IPA anvendes der ofte 3-4 humletyper á 30g. men afhænger dette af Alphasyre, Betasyre eller er det bare at sjusse sig lidt frem, da smagsvariationen har indvirkning på hinanden?
Venlig Hilsen
Gert.P
- MonkeyBrew
- Indlæg: 4420
- Tilmeldt: 26. okt 2006, 22:13
- Geografisk sted: 8670 Låsby
Re: Mængden af humle
Tørhumling giver ikke bitterhed fra sig. Hvis der er noget er det nærmest ikke målbart eller interessant. Til gengæld afgiver det aroma og smag i utrolige mængder. Og det er det vi er interesseret i. Humle sorterne har forskellige aromaer og smage. Så det variere meget fra type til type hvad du ca kan forvente dig øl at dufte/smage af. Dette skema giver en nogenlunde ide om hvilke aromaer der kan dukke op:Gert.p skrev:Beklager at hoppe videre i en andens tråd med et par tillægs spørgsmål.
Når man koger humlen i et givet tidsrum kan man beregne hvor meget bitterhed (IBU) der udledes til urten. Men når man anvender tørhumle går man efter smag og aroma. Er der en eller anden tommelfingerregel for tørhumlens afgivning af smag? Når man ser på opskrifter af diverse Amrikanske IPA anvendes der ofte 3-4 humletyper á 30g. men afhænger dette af Alphasyre, Betasyre eller er det bare at sjusse sig lidt frem, da smagsvariationen har indvirkning på hinanden?
Venlig Hilsen
Gert.P
http://www.onebeer.net/hopschart.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Monkeybrew - Abegodt øl!
~ Lars Bang Rasmussen ~
http://www.monkeybrew.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
Mæsketemperature for stilarterne:
http://haandbrygforum.dk/viewtopic.php? ... ure#p85351" onclick="window.open(this.href);return false;
~ Lars Bang Rasmussen ~
http://www.monkeybrew.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
Mæsketemperature for stilarterne:
http://haandbrygforum.dk/viewtopic.php? ... ure#p85351" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Mængden af humle
Hej MonkeyBrew
Tak for hurtigt svar og skema
Desværre glemte jeg i al hast det vigtigste i mit spørgsmål. Hvor meget smag afgiver tørhumlen?
Hvis man ønsker at lave en IPA med for eksempel Chinook (14% Alpha, 3.6% Beta) og Saaz (3.75% Alpha, 3.75% Beta) som tørhumle i lige antal dage og man ønsker lige meget smag af begge humletyper. Vil blandingsforholdet være 50/50, sjusser man sig lidt frem eller kan dette "beregnes"?
Ovenstående er et tænkt eksempel, der efter nærmere eftertanke reelt godt kunne kommet til at smage lidt af øl.
Venlig Hilsen
Gert Poulsen
Tak for hurtigt svar og skema
Desværre glemte jeg i al hast det vigtigste i mit spørgsmål. Hvor meget smag afgiver tørhumlen?
Hvis man ønsker at lave en IPA med for eksempel Chinook (14% Alpha, 3.6% Beta) og Saaz (3.75% Alpha, 3.75% Beta) som tørhumle i lige antal dage og man ønsker lige meget smag af begge humletyper. Vil blandingsforholdet være 50/50, sjusser man sig lidt frem eller kan dette "beregnes"?
Ovenstående er et tænkt eksempel, der efter nærmere eftertanke reelt godt kunne kommet til at smage lidt af øl.
Venlig Hilsen
Gert Poulsen