Svag karbonering - WLP005
Svag karbonering - WLP005
Så er årets "julebryg" prøvesmagt 14 dage efter flaskning. Smagen er godkendt med karboneringen er til den svage side. Der er kulsyre i den, men der skal vold-hældes for at skabe et lille skumhoved.
Det er en "engelsk barley wine" stil, på 8,2vol% gæret med WLP 005. Gæringen gik godt og hurtigt (stod sammenlagt i 14 dage i gærspanden). Karboneret (samme metode som jeg plejer) med ca. 80 g rørsukker til de 19 liter.
Nogen der ved hvad der er alkohol-grænsen for WLP005 ? står til "medium alcoholtolerance" på deres hjemmeside men ved ikke helt hvad dette dækker over.
For jeg formoder at det er gæren som af en eller anden grund ikke er i stand til at forgære det tilsatte rørsukker??
.. Nu har jeg givet alle flaskerne en lille rystetur, og så håber jeg at 14 lune dage mere kan give lidt mere kulsyre.
Nogen der har andre forslag? .. Det er ikke så slemt at jeg synes der skal åbnes for flaskerne og tilsættes mere sukker.. hvilket kun måske vil løse problemet.
Mvh
Kastrup
Det er en "engelsk barley wine" stil, på 8,2vol% gæret med WLP 005. Gæringen gik godt og hurtigt (stod sammenlagt i 14 dage i gærspanden). Karboneret (samme metode som jeg plejer) med ca. 80 g rørsukker til de 19 liter.
Nogen der ved hvad der er alkohol-grænsen for WLP005 ? står til "medium alcoholtolerance" på deres hjemmeside men ved ikke helt hvad dette dækker over.
For jeg formoder at det er gæren som af en eller anden grund ikke er i stand til at forgære det tilsatte rørsukker??
.. Nu har jeg givet alle flaskerne en lille rystetur, og så håber jeg at 14 lune dage mere kan give lidt mere kulsyre.
Nogen der har andre forslag? .. Det er ikke så slemt at jeg synes der skal åbnes for flaskerne og tilsættes mere sukker.. hvilket kun måske vil løse problemet.
Mvh
Kastrup
- Stensgaard
- Indlæg: 864
- Tilmeldt: 19. maj 2013, 23:01
- Geografisk sted: Nustrup, Vojens
Re: Svag karbonering - WLP005
14 dage er typisk ikke nok til at karbonere en stærk øl. 14 dage mere ved stuetemperatur skal nok gøre det :-)
Ølsmagning i hele Danmark efter dine ønsker: https://Humlesmagning.dk
Re: Svag karbonering - WLP005
jep 7-14 dage mere og det vil løse det :)
Re: Svag karbonering - WLP005
Jubiiiiiii!!!! ... Lige det svar jeg gerne ville høre!!! Tak!
Re: Svag karbonering - WLP005
Efter endnu 14 dage kan jeg desværre konstatere at karboneringen stadig er til den flade side.. Så har lavet et forsøg med 2 flasker som er blevet åbnet og tilsat henholdsvis 1,3 og 2,6g rørsukker.. så kan det da vise om det er "mangel" på sukker, eller om gæren er presset..
Update følger.. ;)
Update følger.. ;)
Re: Svag karbonering - WLP005
Vend flaskerne et par gange, så gæren kommer "i omløb" igen. Det kan hjælpe.
Men 80 gram sukker til 19 liter giver også kun en CO2 volumen på knap 2. Det er heller ikke så meget. Jeg ville nok have valgt omkring 120 gram, som villa have givet godt 2,4 volumen.
Det svarer til ca 1 gram pr halvliters flaske ekstra.
Men 80 gram sukker til 19 liter giver også kun en CO2 volumen på knap 2. Det er heller ikke så meget. Jeg ville nok have valgt omkring 120 gram, som villa have givet godt 2,4 volumen.
Det svarer til ca 1 gram pr halvliters flaske ekstra.
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
- MonkeyBrew
- Indlæg: 4420
- Tilmeldt: 26. okt 2006, 22:13
- Geografisk sted: 8670 Låsby
Re: Svag karbonering - WLP005
Rørsukker er heller ikke HELT så forgærbar som alm hvid sukker.
Monkeybrew - Abegodt øl!
~ Lars Bang Rasmussen ~
http://www.monkeybrew.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
Mæsketemperature for stilarterne:
http://haandbrygforum.dk/viewtopic.php? ... ure#p85351" onclick="window.open(this.href);return false;
~ Lars Bang Rasmussen ~
http://www.monkeybrew.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
Mæsketemperature for stilarterne:
http://haandbrygforum.dk/viewtopic.php? ... ure#p85351" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Svag karbonering - WLP005
Hmm.. ja det kan da godt være det er mig der har regnet forkert og tilsat for lidt rørsukker.. de er blevet vendt og nusset.. nu må vi se om den ekstra tilsætning virker..
Tak for hjælpen..
Tak for hjælpen..
Re: Svag karbonering - WLP005
Stilarten tillader lavt til ingen skumdannelse.
Engelsk barley wine domineres af vinøs og
kompleks maltkarakter, mens amerikansk barley
wine er mere præget af både malt og humle.
Aroma: Middel til kraftig maltaroma, med karakter
af kiks og brødskorpe. Fraværende til svag
humlearoma, af engelske typer. Middel til kraftigt
niveau af frugtestere og alkohol, der giver et
vinøst præg, ofte med noter af tørret frugt og
hedvin. En sherryagtig oxideret note kan være en
del af karakteren. DMS og diacetyl må ikke
forekomme.
Udseende: Kobberfarvet til rødbrun. Ingen eller
svag skumdannelse er tilladt. Klar til let tåget.
Smag: Kraftig og kompleks maltsmag.
Fraværende til svag humlesmag. Middel til kraftigt
niveau af frugtestere, der giver karakter af tørret
frugt. Tydelig, vinøs alkohol, som dog ikke må
virke sprittet. Høj restsødme, som balanceres af en
vis humlebitterhed. En let, frugtagtig syrlighed der
kan minde om tørret abrikos kan forekomme.
Krop: Fyldig krop. Lav karbonering.
Eksempler: Thomas Hardy’s Ale, Nørrebro Little
Korkny Ale, J. W. Lees Harvest Ale, Fullers Vintage
Ale, Herslev Mjølner.
Engelsk barley wine domineres af vinøs og
kompleks maltkarakter, mens amerikansk barley
wine er mere præget af både malt og humle.
Aroma: Middel til kraftig maltaroma, med karakter
af kiks og brødskorpe. Fraværende til svag
humlearoma, af engelske typer. Middel til kraftigt
niveau af frugtestere og alkohol, der giver et
vinøst præg, ofte med noter af tørret frugt og
hedvin. En sherryagtig oxideret note kan være en
del af karakteren. DMS og diacetyl må ikke
forekomme.
Udseende: Kobberfarvet til rødbrun. Ingen eller
svag skumdannelse er tilladt. Klar til let tåget.
Smag: Kraftig og kompleks maltsmag.
Fraværende til svag humlesmag. Middel til kraftigt
niveau af frugtestere, der giver karakter af tørret
frugt. Tydelig, vinøs alkohol, som dog ikke må
virke sprittet. Høj restsødme, som balanceres af en
vis humlebitterhed. En let, frugtagtig syrlighed der
kan minde om tørret abrikos kan forekomme.
Krop: Fyldig krop. Lav karbonering.
Eksempler: Thomas Hardy’s Ale, Nørrebro Little
Korkny Ale, J. W. Lees Harvest Ale, Fullers Vintage
Ale, Herslev Mjølner.
Rene "Den Glade Brygger" Sørensen
Re: Svag karbonering - WLP005
Ja, en BW skal ikke være ret hårdt karboneret det vil ødelægge noget af vinøsiteten hvis den perler for meget på tungen for så løftes den for hurtigt ind i munden og derved får du ikke smagt den hele vejen hen over tungen.
Buy a man a beer and he wastes an hour. Teach a man to brew and he wastes a lifetime.
http://bryggeri.landly.dk
http://www.facebook.com/bryggerilandly
http://beersmithrecipes.com/listrecipes/2810/nimbus39
http://bryggeri.landly.dk
http://www.facebook.com/bryggerilandly
http://beersmithrecipes.com/listrecipes/2810/nimbus39
Re: Svag karbonering - WLP005
Tja.. det kan godt være det bare er mig der ikke kender stilarten godt nok.. For rent teoretisk bør karboneringen være inden for det "tilladte".. og der ER en let perlende fornemmelse, men stort set ingen skumdannelse..
Om min personlige præferencer så ville ønske en anelse mere karbonering må jo stå for min egen regning..
Men heldigivis er jeg tilfreds med smagen.. hellere det end hvis karboneringen var perfekt efter min "smag".. men smagen var off.. Men hvor jeg dog ville ønske at mine smagsløg var lidt mere forfinede og i stand til at "beskrive" smagen bedre for mig... men det kommer måske når jeg har smagt 100 forskellige øl mere... skål.. ;)
Om min personlige præferencer så ville ønske en anelse mere karbonering må jo stå for min egen regning..
Men heldigivis er jeg tilfreds med smagen.. hellere det end hvis karboneringen var perfekt efter min "smag".. men smagen var off.. Men hvor jeg dog ville ønske at mine smagsløg var lidt mere forfinede og i stand til at "beskrive" smagen bedre for mig... men det kommer måske når jeg har smagt 100 forskellige øl mere... skål.. ;)
Re: Svag karbonering - WLP005
Husk, at karbonering og skumdannelse ikke er det samme. Karboneringen fortæller, hvor meget CO2 der er i øllet. Skummet fortæller noget om, hvordan du har brygget din øl. Bl.a. proteiner.Kastrup skrev:og der ER en let perlende fornemmelse, men stort set ingen skumdannelse..
At meget CO2 så kan være med til at danne skum, er en anden ting.
Senest rettet af Borg 20. dec 2014, 12:41, rettet i alt 1 gang.
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Svag karbonering - WLP005
Hvordan styrer man så indholdet af proteiner? Både brygprocessen og maltsammensætning minder om noget jeg før har brugt, hvor der har været rigelig skumdannelse, eneste forskel er en længere mæskning (90min ved 65 grader mod normalt 60min)?
-
- Indlæg: 152
- Tilmeldt: 21. maj 2011, 23:13
- Geografisk sted: Møgeltønder
Re: Svag karbonering - WLP005
For at være sikker på skumdannelsen kan du altid tilsætte 2-3% byg eller havreflager.Kastrup skrev:Hvordan styrer man så indholdet af proteiner? Både brygprocessen og maltsammensætning minder om noget jeg før har brugt, hvor der har været rigelig skumdannelse, eneste forskel er en længere mæskning (90min ved 65 grader mod normalt 60min)?
Re: Svag karbonering - WLP005
Ok.. men er det rigtigt forstået at proteiner er det der kan vise sig som tåge eller uklarhed i øllet? for denne øl er nærmest glas-klar.. rigtig flot..