er gæren døde eller hvad sker der?

Alm. Nybegynder hjælp.
Besvar
hagen
Indlæg: 12
Tilmeldt: 12. nov 2014, 08:01
Geografisk sted: Svendborg

er gæren døde eller hvad sker der?

Indlæg af hagen »

Jeg har brygget en Brown ale som har gæret svagt i 3 dage, kom lidt hårdt fra start og gærede ved 24 c den første dag og efterfølgende ved 22c, men men men nu er det helt holdt op med at bloppe .

OG 1078 har så taget en måling her til aften og den siger 1038, kan se på gærspanden hvor gærkagen/hatten har Været men den er nu forsvundet og der ligger kun et tyndt lag tilbage på toppen.
ifølge opskriften skulle OG Være 1066 og FG Være 1020, gæren er en Mangrove jack m03.

hvordan skal jeg lige forholde mig, skal jeg bare vente og håbe gæren slår igang igen, eller skal jeg prøve at tilsætte en ny gær.

Mvh jimmy
Goldenhammer
Indlæg: 411
Tilmeldt: 30. aug 2013, 13:36
Kontakt:

Re: er gæren døde eller hvad sker der?

Indlæg af Goldenhammer »

Hej Jimmy,

Det bedste du kan gøre er at drikke en øl og sætte dig på din flade til din ale har stået på den samme spand i 14 dage - eller til din FG er konstant.

Husk, at tålmodighed er den ingrediens, der er sværest at tilsætte nok af....

Hygge
mvh

Martin Guldhammer
https://www.facebook.com/groups/Guldhammer.Beer.Club" onclick="window.open(this.href);return false;
https://www.facebook.com/guldhammer.nanobryg" onclick="window.open(this.href);return false;
hagen
Indlæg: 12
Tilmeldt: 12. nov 2014, 08:01
Geografisk sted: Svendborg

Re: er gæren døde eller hvad sker der?

Indlæg af hagen »

Det var lige det svar jeg håbede på :-) syntes bare 3 dages gæring var lige lidt nok.
Gert.p
Indlæg: 184
Tilmeldt: 15. dec 2013, 13:19
Geografisk sted: Skårup-Fyn
Kontakt:

Re: er gæren døde eller hvad sker der?

Indlæg af Gert.p »

Hej Jimmy
Har du evt. mulighed for at give gærspanden en ryste/slyng tur, det skulle gerne få de nedfaldene gærbasser op at flyve i øllet igen.

Venlig Hilsen
Gert
hagen
Indlæg: 12
Tilmeldt: 12. nov 2014, 08:01
Geografisk sted: Svendborg

Re: er gæren døde eller hvad sker der?

Indlæg af hagen »

Hej Gert det må jeg prøve.
hvorfor har man entlig ikke en omrører i gærspanden når nu man har en i gærstarteren.
Gert.p
Indlæg: 184
Tilmeldt: 15. dec 2013, 13:19
Geografisk sted: Skårup-Fyn
Kontakt:

Re: er gæren døde eller hvad sker der?

Indlæg af Gert.p »

Større kommercielle bryggerier har det også, hvor alt skal smage ens hver eneste gang og hvor hver en krone skal vendes 4 gange.

Normalt med hjemmebryg er dette ikke det store problem når blot man er påpasselige på følgende parameter.
1) Mængede af "levedygtig" gær tilsat. Mr malty er et godt værktøj ( http://www.mrmalty.com/calc/calc.html" onclick="window.open(this.href);return false; )
2) Pitching temperatur, Temperatur på urteren lige inden gæren tilsættes. Der er mange meninger men samme temperatur som gærings temp. er ikke helt skævt.
3) Gærings temperatur. Kommer meget an på hvilken øl type og hvilken gær man anvender. Man kan påvirker diverse smages stoffer i øllet udelukkende ved at justere gærings temperaturen. Til at begynde med er det ønskeligt at temperaturen er i den lave ende af gærens arbejdsområde og at den holdes forholdsvis stabilt.

Venlig Hilsen
Gert
Kastrup
Indlæg: 58
Tilmeldt: 19. maj 2013, 13:21

Re: er gæren døde eller hvad sker der?

Indlæg af Kastrup »

Hvad har du målt med?

.. Bare lige for at udelukke muligheden for at du har glemt at koorigere din måling hvis det er med refraktometer (klassisk begynderfejl ;)

Mvh Kastrup
hagen
Indlæg: 12
Tilmeldt: 12. nov 2014, 08:01
Geografisk sted: Svendborg

Re: er gæren døde eller hvad sker der?

Indlæg af hagen »

Okay Gert så det var ikke fordi jeg opfandt den dybe tallerken med hensyn til omrører :-)

Jeg har rystet og slynget og der er kommet lidt gang i den igen så tak for det råd.

kastrup. Jeg har målt med oechslevægt, men jeg har sikkert lavet mange andre klassiske begynder fejl :-)

Mvh jimmy
Jesvest
Indlæg: 27
Tilmeldt: 23. aug 2014, 07:39

Re: er gæren døde eller hvad sker der?

Indlæg af Jesvest »

Hej,

Jeg er selv nybegynder og har et spørgsmål vedr. Iltning af øllet imens gæringen er igang. Jeg havde forstået at ilter man øllet under gæringen får du gæren til at formerer sig men samtidig af giver gæren ikke den samme smag som når gæren ikke har ilt.

Sendt fra min OnePlus One
Brugeravatar
Nimbus39
Indlæg: 3392
Tilmeldt: 27. jun 2010, 10:52
Geografisk sted: Greve (Mosede Strand)
Kontakt:

Re: er gæren døde eller hvad sker der?

Indlæg af Nimbus39 »

Jesvest skrev:Hej,

Jeg er selv nybegynder og har et spørgsmål vedr. Iltning af øllet imens gæringen er igang. Jeg havde forstået at ilter man øllet under gæringen får du gæren til at formerer sig men samtidig af giver gæren ikke den samme smag som når gæren ikke har ilt.

Sendt fra min OnePlus One
Man skal ikke ilte øllet mens det gærer da det kan få det til at smage ganske forfærdeligt, man skal gøre det når man overfører det til gærtanken inden gæren tilsættes.
Der er nogle bryggerier der ilter som du snakker om men det er nok ikke et setup der kan replikeres i vores beskedne anlæg.
Buy a man a beer and he wastes an hour. Teach a man to brew and he wastes a lifetime.
http://bryggeri.landly.dk
http://www.facebook.com/bryggerilandly
http://beersmithrecipes.com/listrecipes/2810/nimbus39
Jesvest
Indlæg: 27
Tilmeldt: 23. aug 2014, 07:39

Re: er gæren døde eller hvad sker der?

Indlæg af Jesvest »

Okay[WHITE SMILING FACE].

Sendt fra min OnePlus One
Besvar

Tilbage til "Hjælp til at komme igang."