Nybegynder - Udstyr til 12-15 liter
Nybegynder - Udstyr til 12-15 liter
Hej
Tak for et super spændende forum som allerede nu har kostet mig mange timer bag skærmen :)
Jeg går med tanken om at starte med at brygge allgrain, selvom jeg ingen erfaring har endnu.. Jeg har ingen problemer med at turde kaste mig ud i det, men på grund af pladsproblemer pt. ville jeg meget gerne starte med at brygge lidt mindre end 25 liter. Efter at have læst diverse bøger og på dette forum, sidder jeg dog stadig med et par spørgsmål som jeg håber I kan hjælpe med.
1: For at ende med 12-15 liter færdig bryg tænker jeg at opskrifterne "bare" halveres. Mit spørgsmål er så om man så skal afmåle gæren, eller vil det være et helt brev man bruger selvom det kun er halvdelen? Jeg har kigget lidt på Mr. Malty og umiddelbart skulle det passe fint med et brev gær ud fra de opskrifter jeg har overvejet at starte med selvom opskriften bliver halveret (hvis jeg altså har forstået det korrekt)
2: Hvilken størrelse mæskegryde ville være fornuftig? Jeg har kigget lidt på en 18 liters rustfri stålgryde hvor jeg monterer en rustfri hane og lave et manifold i bunden som flere anbefaler herinde. Gryden koster 300,- og kuglehane/kobberrør har jeg allerede fra andet projekt. Jeg vil bruge gryden til både at mæske i samt at koge urten. Senere hen (hvis det bider fast) så kan gryden bare bruges til spargevand og så købe en større mæskegryde..
Jeg kan læse at de råd der er givet omkring dette emne normalt er at man skal investere i et større setup fra start (25-30 liters gryder), men da jeg gerne vil i gang og desværre først har plads til dette om et års tid, så håber jeg at I kan hjælpe mig lidt på vej :)
På forhånd tak for hjælpen
Martin Pedersen
Tak for et super spændende forum som allerede nu har kostet mig mange timer bag skærmen :)
Jeg går med tanken om at starte med at brygge allgrain, selvom jeg ingen erfaring har endnu.. Jeg har ingen problemer med at turde kaste mig ud i det, men på grund af pladsproblemer pt. ville jeg meget gerne starte med at brygge lidt mindre end 25 liter. Efter at have læst diverse bøger og på dette forum, sidder jeg dog stadig med et par spørgsmål som jeg håber I kan hjælpe med.
1: For at ende med 12-15 liter færdig bryg tænker jeg at opskrifterne "bare" halveres. Mit spørgsmål er så om man så skal afmåle gæren, eller vil det være et helt brev man bruger selvom det kun er halvdelen? Jeg har kigget lidt på Mr. Malty og umiddelbart skulle det passe fint med et brev gær ud fra de opskrifter jeg har overvejet at starte med selvom opskriften bliver halveret (hvis jeg altså har forstået det korrekt)
2: Hvilken størrelse mæskegryde ville være fornuftig? Jeg har kigget lidt på en 18 liters rustfri stålgryde hvor jeg monterer en rustfri hane og lave et manifold i bunden som flere anbefaler herinde. Gryden koster 300,- og kuglehane/kobberrør har jeg allerede fra andet projekt. Jeg vil bruge gryden til både at mæske i samt at koge urten. Senere hen (hvis det bider fast) så kan gryden bare bruges til spargevand og så købe en større mæskegryde..
Jeg kan læse at de råd der er givet omkring dette emne normalt er at man skal investere i et større setup fra start (25-30 liters gryder), men da jeg gerne vil i gang og desværre først har plads til dette om et års tid, så håber jeg at I kan hjælpe mig lidt på vej :)
På forhånd tak for hjælpen
Martin Pedersen
Re: Nybegynder - Udstyr til 12-15 liter
Hej,
Jeg står i samme situation hvor jeg rigtig gerne vil brygge all Grain, men pladsen er knap. Mit setup er en 10L gryde hvor jeg laver BIAB metoden. Det gør det virkelig simpelt og utrolig let at brygge øl uden så meget udstyr/plads. Dog er effektiviteten ikke ligeså høj som ved andre metoder, men der kommer øl ud af det! ;-)
Jeg får imellem 8-10L øl ud af lidt afhængig af hvor meget der fordamper og hvor meget vand jeg tør putte i øllet efter kogning. Har det problem at min gryde er ret lille i forhold til at brygge 10L, så er ret misundelig på den du har fundet og prisen dertil. Dog ser jeg ingen grund til at montere kuglehane på sådanne en lille gryde hvis du allerede har i tankerne at du vil købe større senere. Gem den hellere til din større gryde.
Angående gæren så har jeg brugt et helt brev (11 g) til 10L, men har altid tænkt at jeg måske kunne spare lidt og kun bruge et halvt. Håber der nogle mere kompetente mennesker herinde der kan hjælpe os begge med det :-)
Håber du kunne bruge lidt af min erfaring - sikkert mange andre der har nogle bedre ideer/erfaring! :-)
Jeg står i samme situation hvor jeg rigtig gerne vil brygge all Grain, men pladsen er knap. Mit setup er en 10L gryde hvor jeg laver BIAB metoden. Det gør det virkelig simpelt og utrolig let at brygge øl uden så meget udstyr/plads. Dog er effektiviteten ikke ligeså høj som ved andre metoder, men der kommer øl ud af det! ;-)
Jeg får imellem 8-10L øl ud af lidt afhængig af hvor meget der fordamper og hvor meget vand jeg tør putte i øllet efter kogning. Har det problem at min gryde er ret lille i forhold til at brygge 10L, så er ret misundelig på den du har fundet og prisen dertil. Dog ser jeg ingen grund til at montere kuglehane på sådanne en lille gryde hvis du allerede har i tankerne at du vil købe større senere. Gem den hellere til din større gryde.
Angående gæren så har jeg brugt et helt brev (11 g) til 10L, men har altid tænkt at jeg måske kunne spare lidt og kun bruge et halvt. Håber der nogle mere kompetente mennesker herinde der kan hjælpe os begge med det :-)
Håber du kunne bruge lidt af min erfaring - sikkert mange andre der har nogle bedre ideer/erfaring! :-)
Re: Nybegynder - Udstyr til 12-15 liter
Hej begge
Jeg startede med at brygge 20-25 liter, men er efterhånden gået over til kun at brygge 10 liter, da det dermed passer med et bryg til mine 9 liters-fade og jeg får prøvet mange forskellige øl på et år.
Jeg bruger en 30-liters aluminiumsgryde og en mæskepose med en åbning, der passer med grydens kant. Det kaldes Brew-in-a-Bag (BIAB). En typisk brygdag tager 3 timer, så det er væsentlig mindre end en normal all-grain brygdag. Til en øl på 5-6% starter jeg med 15-16 liter vand og ca. 2,5 kg malt. Efter mæskning i en time tager man blot posen op, lader den dryppe af, og går videre til kogningen. Efter en times kogning ender jeg på ca. 10 liter. Dette setup kræver en gryde på minimum 20 liter.
Mht gær har jeg nogle gange brugt et halvt brev og andre gange et helt. Jeg ved ikke om det har den helt store betydning. Det vigtigste er, at holde temperaturen i det område, der er anbefalet.
Jeg startede med at brygge 20-25 liter, men er efterhånden gået over til kun at brygge 10 liter, da det dermed passer med et bryg til mine 9 liters-fade og jeg får prøvet mange forskellige øl på et år.
Jeg bruger en 30-liters aluminiumsgryde og en mæskepose med en åbning, der passer med grydens kant. Det kaldes Brew-in-a-Bag (BIAB). En typisk brygdag tager 3 timer, så det er væsentlig mindre end en normal all-grain brygdag. Til en øl på 5-6% starter jeg med 15-16 liter vand og ca. 2,5 kg malt. Efter mæskning i en time tager man blot posen op, lader den dryppe af, og går videre til kogningen. Efter en times kogning ender jeg på ca. 10 liter. Dette setup kræver en gryde på minimum 20 liter.
Mht gær har jeg nogle gange brugt et halvt brev og andre gange et helt. Jeg ved ikke om det har den helt store betydning. Det vigtigste er, at holde temperaturen i det område, der er anbefalet.
-
- Indlæg: 97
- Tilmeldt: 17. nov 2014, 19:24
- Geografisk sted: Groningen. Holland.
Re: Nybegynder - Udstyr til 12-15 liter
Hi.
En pose tørgær koster 20-30 kr. Så jeg tror ikke jeg ville spare der.
Ved heller ikke om det er godt, at bruge en halv pose gær der har været åben i flere uger.
Dan
En pose tørgær koster 20-30 kr. Så jeg tror ikke jeg ville spare der.
Ved heller ikke om det er godt, at bruge en halv pose gær der har været åben i flere uger.
Dan
Re: Nybegynder - Udstyr til 12-15 liter
Hvis penge ikke er et problem, så har Speidel lige lanceret deres Braumeister 10 liter. Den koster desværre godt 11.000 (mener den er væsentligt billigere i Tyskland). Den fylder i hvert fald ikke ret meget.
Venlig "Pilsen"
Jan Riis Sørensen
http://bryghuset-riis.dk/" onclick="window.open(this.href);return false;
facebook.com/riisbryg
Twitter: @bryghusetRiis
Jan Riis Sørensen
http://bryghuset-riis.dk/" onclick="window.open(this.href);return false;
facebook.com/riisbryg
Twitter: @bryghusetRiis
Re: Nybegynder - Udstyr til 12-15 liter
Brygladen.dk har Braumeister 10l til 8500kr. Så bliver det noget mere attraktivt..
Re: Nybegynder - Udstyr til 12-15 liter
Hvorfor mon bazaren skal ha 3000 mere ?laurlur skrev:Brygladen.dk har Braumeister 10l til 8500kr. Så bliver det noget mere attraktivt..
Venlig "Pilsen"
Jan Riis Sørensen
http://bryghuset-riis.dk/" onclick="window.open(this.href);return false;
facebook.com/riisbryg
Twitter: @bryghusetRiis
Jan Riis Sørensen
http://bryghuset-riis.dk/" onclick="window.open(this.href);return false;
facebook.com/riisbryg
Twitter: @bryghusetRiis
Re: Nybegynder - Udstyr til 12-15 liter
Hej alle
Tak for Jeres svar og brugbare feedback.. Man bliver jo helt utålmodig når man står og vil i gang :)
Med hensyn til gær så tænker jeg også at prisen jo ikke skal afgøre om man bruger et helt eller halv brev, og efter de opskrifter jeg lige har forsøgt at taste ind i Mr Malty, så siger den stadig 1 brev til et bryg på 12,5 liter. De 12,5 liter er bare for at gøre det nemmere da de fleste opskrifter jo er baseret på 25 liter :)
Gryden er en billig rustfri gryde som kan købes flere steder på nettet hvis man søger på Google med søgeord "18 liters suppegryde".. En 15 liters kan vel gøre det, men for at undgå for meget ud over kanterne, så tænker jeg lidt at en 18 liters giver lidt mere luft til kanten.. og prisen er stort set den samme på en billig 15 og 18 liters gryde. Jeg har jo de rustfri fittings der skal bruges og mulighed for at bore hullet, så det koster ikke andet end lidt tid og kan evt. give lidt erfaring inden det "store setup" :)
Jeg har godt set braumeisters 10 liters set, og har også haft det inde i mine overvejelser.. Det er ikke udelukket, men det er trods alt en højere startpris og jeg vil være helt sikker på at det er noget for mig inden jeg investerer i et anlæg (og så kan man sikkert ikke nøjes med 10 liter) :)
Tror jeg vil bestille mine stumper i dag (bazaren har jo 10%) og jeg fandt en maltmølle fra en tidligere tråd fra Mega Direct til en ret fornuftig pris (750 kr) for jeg tænker lidt at det hører sig til..? :)
Tak for Jeres svar og brugbare feedback.. Man bliver jo helt utålmodig når man står og vil i gang :)
Med hensyn til gær så tænker jeg også at prisen jo ikke skal afgøre om man bruger et helt eller halv brev, og efter de opskrifter jeg lige har forsøgt at taste ind i Mr Malty, så siger den stadig 1 brev til et bryg på 12,5 liter. De 12,5 liter er bare for at gøre det nemmere da de fleste opskrifter jo er baseret på 25 liter :)
Gryden er en billig rustfri gryde som kan købes flere steder på nettet hvis man søger på Google med søgeord "18 liters suppegryde".. En 15 liters kan vel gøre det, men for at undgå for meget ud over kanterne, så tænker jeg lidt at en 18 liters giver lidt mere luft til kanten.. og prisen er stort set den samme på en billig 15 og 18 liters gryde. Jeg har jo de rustfri fittings der skal bruges og mulighed for at bore hullet, så det koster ikke andet end lidt tid og kan evt. give lidt erfaring inden det "store setup" :)
Jeg har godt set braumeisters 10 liters set, og har også haft det inde i mine overvejelser.. Det er ikke udelukket, men det er trods alt en højere startpris og jeg vil være helt sikker på at det er noget for mig inden jeg investerer i et anlæg (og så kan man sikkert ikke nøjes med 10 liter) :)
Tror jeg vil bestille mine stumper i dag (bazaren har jo 10%) og jeg fandt en maltmølle fra en tidligere tråd fra Mega Direct til en ret fornuftig pris (750 kr) for jeg tænker lidt at det hører sig til..? :)
Re: Nybegynder - Udstyr til 12-15 liter
Nu er jeg jo slet ikke erfaren i dette spændende univers, så jeg er lige nysgerrig på det vand/maltforhold du beskriver.. Er det normalt at bruge så meget vand til den mængde malt? Det jeg var kommet frem til ved at læse dette forum og de spændende bøger, er at tommelfingerreglen er 2-3 liter vand pr. kg..? Er det erfaringstal du bruger eller er der en dybere mening? :) (Jeg er ikke ude på at så tvivl om metoden men er derimod meget nysgerrig på hvordan man vurderer/arbejder med de meget forskellige blandingsforhold)sheine skrev:Til en øl på 5-6% starter jeg med 15-16 liter vand og ca. 2,5 kg malt.
- Broder Jacob
- Indlæg: 508
- Tilmeldt: 4. okt 2013, 19:33
- Geografisk sted: Emmabodavej 19f, 4450 Jyderup
Re: Nybegynder - Udstyr til 12-15 liter
Må jeg indvende et beskeden host.
Køb en 30 liters gryde og hav dermed muligheden for at brygge dobbelt, hvis trangen skulle byde sig.
Måske bliver jeres øl så gode, at I bliver lokket til at levere til fætter Gufs fødselsdag, eller til vejfesten.
Det er fuldt lovligt at fylde den store gryde halvt. Man kan også vælge at trække en mere koncentreret bryg dvs. tillade en større boil off mv.
En del erfarer (også jeg) en vis behovsstigning, som bryggeriet lokker indenfor. Fejlkøb er en del af processen.
Pax vobiscum
Køb en 30 liters gryde og hav dermed muligheden for at brygge dobbelt, hvis trangen skulle byde sig.
Måske bliver jeres øl så gode, at I bliver lokket til at levere til fætter Gufs fødselsdag, eller til vejfesten.
Det er fuldt lovligt at fylde den store gryde halvt. Man kan også vælge at trække en mere koncentreret bryg dvs. tillade en større boil off mv.
En del erfarer (også jeg) en vis behovsstigning, som bryggeriet lokker indenfor. Fejlkøb er en del af processen.
Pax vobiscum
Øl= en masse i en energisk fart
Omregnet
En masse øl i en fart= energi
Omregnet
En masse øl i en fart= energi
-
- Indlæg: 97
- Tilmeldt: 17. nov 2014, 19:24
- Geografisk sted: Groningen. Holland.
Re: Nybegynder - Udstyr til 12-15 liter
Hi.
Sad og læste om gær på fermentis.com og faldt over denne:
Opened sachets must be sealed and stored at 4°C (39°F) and used within
7 days of opening. Do not use soft or damaged sachets.
Se: http://www.fermentis.com/wp-content/upl ... SFBS33.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;
Dan
Sad og læste om gær på fermentis.com og faldt over denne:
Opened sachets must be sealed and stored at 4°C (39°F) and used within
7 days of opening. Do not use soft or damaged sachets.
Se: http://www.fermentis.com/wp-content/upl ... SFBS33.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;
Dan
Re: Nybegynder - Udstyr til 12-15 liter
Man skal principielt altid så tvivl om metoden. Ellers bliver man aldrig bedre :)Mallip skrev:Nu er jeg jo slet ikke erfaren i dette spændende univers, så jeg er lige nysgerrig på det vand/maltforhold du beskriver.. Er det normalt at bruge så meget vand til den mængde malt? Det jeg var kommet frem til ved at læse dette forum og de spændende bøger, er at tommelfingerreglen er 2-3 liter vand pr. kg..? Er det erfaringstal du bruger eller er der en dybere mening? :) (Jeg er ikke ude på at så tvivl om metoden men er derimod meget nysgerrig på hvordan man vurderer/arbejder med de meget forskellige blandingsforhold)sheine skrev:Til en øl på 5-6% starter jeg med 15-16 liter vand og ca. 2,5 kg malt.
Du har helt ret i, at de fleste anbefaler 2-3 liter vand pr. kg malt. Det er dog til "almindelig" all-grain, hvor man først mæsker og derefter sparger med varmt vand for at rense det sidste sukker fra malten. Jeg sparger ikke og dermed skal jeg samle al min urt på én gang. Der er helt sikkert forskel på det færdige produkt alt efter om man har en tyk eller tynd mæsk, men hvad der er bedst skal jeg ikke kunne sige.
Re: Nybegynder - Udstyr til 12-15 liter
Så giver det mening.. Man skal åbenbart holde tungen ret lige i munden for at holde styr på alle de måder og metoder der findes.. Bare man finder sin måde og er tilfreds med det laver, så er alt jo perfekt. Heldigvis har jeg besluttet mig for hvordan mit første forsøg skal være og hvilket udstyr og metode jeg vil benytte.. Men kommer sikkert tilbage på mine grædende knæ og beder om forladelse.. :) Nej, jeg er sikker på det bliver spændende og jeg er ret optimistisk, men nu ved jeg hvor jeg kan komme tilbage og søge råd :)sheine skrev:Man skal principielt altid så tvivl om metoden. Ellers bliver man aldrig bedre :)Mallip skrev:Nu er jeg jo slet ikke erfaren i dette spændende univers, så jeg er lige nysgerrig på det vand/maltforhold du beskriver.. Er det normalt at bruge så meget vand til den mængde malt? Det jeg var kommet frem til ved at læse dette forum og de spændende bøger, er at tommelfingerreglen er 2-3 liter vand pr. kg..? Er det erfaringstal du bruger eller er der en dybere mening? :) (Jeg er ikke ude på at så tvivl om metoden men er derimod meget nysgerrig på hvordan man vurderer/arbejder med de meget forskellige blandingsforhold)sheine skrev:Til en øl på 5-6% starter jeg med 15-16 liter vand og ca. 2,5 kg malt.
Du har helt ret i, at de fleste anbefaler 2-3 liter vand pr. kg malt. Det er dog til "almindelig" all-grain, hvor man først mæsker og derefter sparger med varmt vand for at rense det sidste sukker fra malten. Jeg sparger ikke og dermed skal jeg samle al min urt på én gang. Der er helt sikkert forskel på det færdige produkt alt efter om man har en tyk eller tynd mæsk, men hvad der er bedst skal jeg ikke kunne sige.
Re: Nybegynder - Udstyr til 12-15 liter
Ved du hvad, det skal nok gå. Jeg startede min ”bryggerkarriere” med at koge urt i en 33 liters plastic spand betegnet som fermenteringstank. Og får udmærket øl ud af det. Så om ikke andet så lærer du af dine erfaringer.
The One. Lollipop'd and Swyped
The One. Lollipop'd and Swyped
"De ej poeter ere, der kun drikke vand"
- Ludvig Holberg
- Ludvig Holberg