Jeg havde i går en demotiverende - men muligvis lærerig - brygoplevelse, jeg gerne vil dele med jer.
I Mikkellers bog fandt jeg en interessant opskrift på en Single Hop IPA med Simcoe humle (https://billedeupload.dk/images/WDth.jpg) og havde valgt at det skulle være mit tredie selvstændige bryg.
På nettet havde jeg bestilt maltblanding, humle og gær, men da jeg løftede maltblandingen syntes jeg den virkede lidt for let og opdagede at den vejede et kg. for lidt! Jeg ved ikke hvilken del der mangler, men hvis man kigger på maltmikset i opskriften, er det nærliggende at tror at der er et kg. pilsnermalt for lidt.
Nuvel, jeg gik i gang da jeg jo havde sat aftenen af til brygning og ikke gad se Disneysjov og X-factor med familien :-) Vand- og humlemængden blev nedjusteret en smule, for at kompensere med for den mindre maltmængde. Den erfarne brygger kunne nok have forudset hvad der så skete. Jeg fik en alvorlig omgang stuck mash. Jeg prøvede at "kradse" bunden af indsatssien, men det hjalp ikke meget. Efter endt mæskning havde urten meget svært ved at sive igennem og til slut så jeg ikke andre muligheder end at mase væsken ud af masken. Resultatet var derfor en særdeles grumset urt.
Jeg gennemførte urtkogningen, men endte op med en del mindre urt end forventeligt - også selvom jeg justerer for den mindre initielle vandmængde.
OG var dog nogenlunde som opskriften.
Jeg håber at det meste af grumset bundfældes gennem omstikning. Kan jeg forvente resultat af en cold crash, som nu skal prøves for første gang?
Jeg vælger at se på dette - mit dyreste bryg - som en lærerig oplevelse, der om ikke andet kastede nogle erfaringer af sig.
Demotiverende brygoplevelse
Demotiverende brygoplevelse
/Jakob
Nach dem Bier ist vor dem Bier
Nach dem Bier ist vor dem Bier
- MonkeyBrew
- Indlæg: 4420
- Tilmeldt: 26. okt 2006, 22:13
- Geografisk sted: 8670 Låsby
Re: Demotiverende brygoplevelse
Ja det kan til tider være en prøvelse. ;) Men nedskallering burde ikke give stuck mash. Hvis du har kompenseret for den manglende malt burde mængden af vand være den samme uanset hvad. Har du selv knust malten?
Monkeybrew - Abegodt øl!
~ Lars Bang Rasmussen ~
http://www.monkeybrew.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
Mæsketemperature for stilarterne:
http://haandbrygforum.dk/viewtopic.php? ... ure#p85351" onclick="window.open(this.href);return false;
~ Lars Bang Rasmussen ~
http://www.monkeybrew.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
Mæsketemperature for stilarterne:
http://haandbrygforum.dk/viewtopic.php? ... ure#p85351" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Demotiverende brygoplevelse
Glem omstikning, der mister du urt igen, mange har haft øl til at stå på en gærkage i 1-2 måneder uden der er sket noget.
Jeg cold crasher altid ! og mine øl er bestemt blevet meget mere klare end før.
Det er hvad Jeg ville gøre ;)
Højt skum!
Jeg cold crasher altid ! og mine øl er bestemt blevet meget mere klare end før.
Det er hvad Jeg ville gøre ;)
Højt skum!
Vh Jonas
Re: Demotiverende brygoplevelse
Jeg tænker at den mindre mængde pilsnermalt ændre balancen i maltblandingen og de andre maltdele f.eks. flaked oats fylder relativt mere. Der er vel ikke skaldele i flaked oats og skal-mængden bliver for lav?MonkeyBrew skrev:Ja det kan til tider være en prøvelse. ;) Men nedskallering burde ikke give stuck mash. Hvis du har kompenseret for den manglende malt burde mængden af vand være den samme uanset hvad. Har du selv knust malten?
/Jakob
Nach dem Bier ist vor dem Bier
Nach dem Bier ist vor dem Bier
Re: Demotiverende brygoplevelse
Malt var knust, da jeg fik den.MonkeyBrew skrev:Ja det kan til tider være en prøvelse. ;) Men nedskallering burde ikke give stuck mash. Hvis du har kompenseret for den manglende malt burde mængden af vand være den samme uanset hvad. Har du selv knust malten?
/Jakob
Nach dem Bier ist vor dem Bier
Nach dem Bier ist vor dem Bier
- MonkeyBrew
- Indlæg: 4420
- Tilmeldt: 26. okt 2006, 22:13
- Geografisk sted: 8670 Låsby
Re: Demotiverende brygoplevelse
Jovist ændrer sammensætningen sig, men ikke så drastisk. Du kan bruge op til 30% havregryn i sammensætningen og i opskriften rammer du omkring 15%.
Monkeybrew - Abegodt øl!
~ Lars Bang Rasmussen ~
http://www.monkeybrew.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
Mæsketemperature for stilarterne:
http://haandbrygforum.dk/viewtopic.php? ... ure#p85351" onclick="window.open(this.href);return false;
~ Lars Bang Rasmussen ~
http://www.monkeybrew.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
Mæsketemperature for stilarterne:
http://haandbrygforum.dk/viewtopic.php? ... ure#p85351" onclick="window.open(this.href);return false;
- Broder Jacob
- Indlæg: 508
- Tilmeldt: 4. okt 2013, 19:33
- Geografisk sted: Emmabodavej 19f, 4450 Jyderup
Re: Demotiverende brygoplevelse
Ingen trøst, men sommetider pakker mæsken sig bare mere end andre.
bruger man mange ingredienser, der ikke bidrager med skaldele, eller har man fået for finmalet malt, så kan man tilsætte risskaller o.a. godt, der kan give lidt gennemstrømning.
Vær ikke SÅ bange for den grumsede urt. Meget kan reddes dels ved gæringen og ikke mindst, som forrige skrev, ved at coldcrashe i en uges tid.
Gav du dig tid, trods tynd stråle til at cirkulere hhv. eftergyde?
Sommetider kan den del sagtens tage en time eller to.
bruger man mange ingredienser, der ikke bidrager med skaldele, eller har man fået for finmalet malt, så kan man tilsætte risskaller o.a. godt, der kan give lidt gennemstrømning.
Vær ikke SÅ bange for den grumsede urt. Meget kan reddes dels ved gæringen og ikke mindst, som forrige skrev, ved at coldcrashe i en uges tid.
Gav du dig tid, trods tynd stråle til at cirkulere hhv. eftergyde?
Sommetider kan den del sagtens tage en time eller to.
Øl= en masse i en energisk fart
Omregnet
En masse øl i en fart= energi
Omregnet
En masse øl i en fart= energi
Re: Demotiverende brygoplevelse
Måske et sidespring - men coldcrash er en rigtig god ide. Det gamle køleskab jeg købte til det formål er en af de bedste investeringer i forbindelse med bryggeriet jeg har gjort.Broder Jacob skrev:
Vær ikke SÅ bange for den grumsede urt. Meget kan reddes dels ved gæringen og ikke mindst, som forrige skrev, ved at coldcrashe i en uges tid.
Er som mange anbefaler holdt op med at omstikke før coldcrash - risikoen for inficering mindskes og tabet af øl, der kasseres sammen med bundfaldet er det samme.
Tilsætter en smule ( 0,4-0,5g ) protafloc de sidste 5 minutter af urtkogningen. De sidste gange har øllet stort set været helt klart allerede efter karbonering - er helt overbevist om at det er coldcrash i 4-5 dage,der gør det - for øllet er også mere klart når jeg flasker.
Re: Demotiverende brygoplevelse
Op på hesten igen ;). Stuck mash har vi vel alle prøvet før eller siden og ja Cold crash er helt sikkert vejen frem for klare øl.