Problemer med karbonering

Alm. Nybegynder hjælp.
Besvar
mknudsgaard
Indlæg: 138
Tilmeldt: 6. maj 2015, 20:39
Geografisk sted: Holstebro

Problemer med karbonering

Indlæg af mknudsgaard »

Hejsa

De sidste 2-3 bryg jeg har lavet har jeg haft problemer med, at øllet har været ganske fladt :-(

Jeg føler mig rimelig sikker på, at sukkermængderne stemmer, så jeg vil høre om jeg måske kan have dræbt gæren inden selve karboneringen?

Jeg gærer øllet i 14 dage, stikker det om og lader det eftergære i 14 dage, så har det fået lov at stå på køl i en uges tid for at lade div. stads bundfælle sig (det har jeg læst var
en god ide, men måske en uge er for længe?).

Spørgsmålet er nu om den uge på køl dræber mit gær så der ikke sker nogen egentlig aktivitet under karbonering på flaske? Jeg står og skal have 22liter IPA på flaske i morgen, så hvis nogen har nogle bud på hvad jeg kan prøve ville jeg blive meget glad. Den skal i øvrigt have 4g sukker pr. liter, men jeg er nu bange for at den allerede er død da den har stået på køl den sidste uges tid.

Tak :-)
Brugeravatar
Benjamin
Indlæg: 826
Tilmeldt: 7. nov 2011, 11:14

Re: Problemer med karbonering

Indlæg af Benjamin »

din gær er ikke dræbt, den bliver inaktiv ved 4 grader, på BrewCamp, var der en der fortalte at de, kølede til eks.2 grader, tilsatte sukker, rørte godt rundt, lod den stå i eks. 3 dage, ved 2 grader, så tappede de direkte i flasker..
tjek evt. din sukkermængde her.
https://brygbaren.dk/beregninger/karbon ... &volume=25" onclick="window.open(this.href);return false;
mknudsgaard
Indlæg: 138
Tilmeldt: 6. maj 2015, 20:39
Geografisk sted: Holstebro

Re: Problemer med karbonering

Indlæg af mknudsgaard »

Tak, det er jeg glad for at høre, så fortsætter jeg med min fejlsøgen.

Jeg vil stadig mene min sukkermængde er i orden, så fejlen må ligge et andet sted - jagten må jo fortsætte til jeg finder fejlkilden.

Tak for svaret
søreno
Indlæg: 1705
Tilmeldt: 13. nov 2010, 14:18
Geografisk sted: Thisted

Re: Problemer med karbonering

Indlæg af søreno »

Hvordan regner du de 4 gram pr liter ud? Det lyder af for lidt.

Sendt fra min Nexus 5 med Tapatalk
mknudsgaard
Indlæg: 138
Tilmeldt: 6. maj 2015, 20:39
Geografisk sted: Holstebro

Re: Problemer med karbonering

Indlæg af mknudsgaard »

De 4 graml pr. liter er til det IPA jeg skal flaske i dag. Opskriften siger 4 gram/l så det havde jeg egentlig tænkt mig at følge men jeg tror jeg opper det lidt.
søreno
Indlæg: 1705
Tilmeldt: 13. nov 2010, 14:18
Geografisk sted: Thisted

Re: Problemer med karbonering

Indlæg af søreno »

Prøv at bruge den beregner som Benjamin linker til. Indtast højeste temperatur din øl har haft efter gæring. Altså ikke øjeblikkelig temperatur men den før køling. Gå så efter 2,3-2,7 vol kulsyre alt efter om du er til meget eller lidt brus. Jeg vil gætte på du lander på 6-7 gram pr liter i stedet.
Vh Søten

Sendt fra min Nexus 5 med Tapatalk
mknudsgaard
Indlæg: 138
Tilmeldt: 6. maj 2015, 20:39
Geografisk sted: Holstebro

Re: Problemer med karbonering

Indlæg af mknudsgaard »

Jepsen, det er det jeg gør, de 4 gram var bare et eksempel på en opskrift jeg har brugt denne gang.

Sidste gang var det 6g/liter til en brown ale og den var helt død, men jeg vil da helt sikkert bruge beregneren fremover det er klart, tak for hjælpen :)
jakobp
Indlæg: 59
Tilmeldt: 28. jul 2011, 23:55
Geografisk sted: 8382 Hinnerup

Re: Problemer med karbonering

Indlæg af jakobp »

Jeg har haft samme oplevelse med en øl som ikke ville karbonere efter køling. Mener jeg har godt styr på sukkermængden, men den ene gang, hvor jeg har kølet til ca. 2 grader, kom den ikke rigtigt i gang igen. Alle andre forhold var som de plejer...
Så jeg spekulerede også på, om gæren kan blive så inaktiv, at der skal noget "starthjælp" til for at få karboneringen igang?


Sent from my iPhone using Tapatalk
Brugeravatar
Borg
Indlæg: 4743
Tilmeldt: 28. dec 2009, 17:46
Geografisk sted: Herning

Re: Problemer med karbonering

Indlæg af Borg »

Din proces med med gæringen hen til flaskningen er helt i orden, og der er rigeligt med gærceller tilbage til at karbonere dit øl, også selv om den har stået koldt.
6-8 gram sukker pr. liter øl er et normalt leje. Og med sukker menes ganske almindeligt sukker fra roer eller sukkerrør. Bruges der andet sødestof, skal mængden reguleres i forhold til, hvor meget forgærbart sukker det indeholder. De 4 gram sukker du nævner giver et resultat som de fleste vil betegne som en flad ale (1,8-1,9 CO2-volumen). Kun såfremt din urt under gæringen og derefter ikke har været over 15 grader, vil 4 gram sukker pr. liter give en "almindelig" CO2-volumen.
Det er vigtigt at sukkeret fordeles godt i øllet, og dermed i flaskerne.
Og endelig skal karboneringen foregå ved stuetemperatur (også for lagers) i 7-14 dage.

Hvis vi skal hjælpe dig yderligere, må du forklare den proces du følger, fra du starter med din flaskning, til flaskerne er sat til karbonering.
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
bjergbryg
Indlæg: 159
Tilmeldt: 15. mar 2014, 15:11
Geografisk sted: 7400

Re: Problemer med karbonering

Indlæg af bjergbryg »

Jeg har haft et tilsvarende problem - efter 2 uger stort set ingen kulsyre - og det havde stået i stuetemp.

Jeg havde coldcrashed 4 dage før flaskning - har en eller anden formodning om at det sætter gæren lidt tilbage.

Jeg søgte lidt herinde og fandt den løsning, der virkede for mig. Jeg tog alle flasker og vendte dem et par gange for at fordele sukker og bundfald igen - og efter 1 uge mere havde jeg fint med kulsyre :-)

EDIT : jeg bruger 6g rørsukker pr. liter - det passer fint med min smag, bryder mig ikke om halvflade engelske ales. Jeg laver kun overgærede øl af mange typer.
Brugeravatar
Broder Jacob
Indlæg: 508
Tilmeldt: 4. okt 2013, 19:33
Geografisk sted: Emmabodavej 19f, 4450 Jyderup

Re: Problemer med karbonering

Indlæg af Broder Jacob »

Flaskekarbonering er altid lidt af en joker.
Jeg følger et doseringsråd med 7 gram/liter af alm. stødt melis opkogt i 5-15 minutter i vand.
Somme øl, oftest den undergærede, der har gæret i 3 uger, kan være lidt langsomme i optrækket.
Jeg har "motioneret" flaskerne, både med at ryste hhv, vende bunden i vejret på dem. De mest stride har måttet bruge 3 uger for at opbygge en passende CO2 og det ved rimeligt lunt dvs,21-23 grader.
Tiden er nu nok den væsentligste faktor. Når jeg gemmer slurry fra et bryg på danskvand-flasker, må jeg ofte tage tryk af dem over et par døgn for at kunne åbne dem uden svineri - disse har ellers boet ved 0,5-2,5 grader celcius - ikke synderligt lunt. Tid, tid, tid.
Øl= en masse i en energisk fart
Omregnet
En masse øl i en fart= energi
Brugeravatar
Thor
Indlæg: 271
Tilmeldt: 7. nov 2010, 19:37
Geografisk sted: 5881 Skårup

Re: Problemer med karbonering

Indlæg af Thor »

6 gr rørsukker pr liter.Når jeg brygger stærkt øl (og det gør jeg faktisk altid) lader jeg flaskerne stå ved stuetemperatur i 4 uger inden de ryger på køl.
Før fik de også kun 2 uger,men nu da de altid får 4 uger har jeg aldrig oplevet en flad eller halvflad øl. I hvert fald ikke af mine egne...
jakobp
Indlæg: 59
Tilmeldt: 28. jul 2011, 23:55
Geografisk sted: 8382 Hinnerup

Problemer med karbonering

Indlæg af jakobp »

I mit tilfælde stod den ved stuetemperatur i et par måneder og havde stadig kun minimal kulsyre! Jeg endte med at tømme flaskerne i en cornelius og tvangskarbonere. Det var godt for den :-) Næste gang må jeg prøve at vende/ryste flaskerne - hvis det skulle ske igen...


Sent from my iPhone using Tapatalk
Besvar

Tilbage til "Hjælp til at komme igang."