2 forskellig typer gær i samme øl, kan man det?

Alm. Nybegynder hjælp.
Vangsgaard
Indlæg: 101
Tilmeldt: 3. okt 2015, 14:03
Geografisk sted: Vejen/Kolding

Re: 2 forskellig typer gær i samme øl, kan man det?

Indlæg af Vangsgaard »

Albryg var hurtige og har idag modtaget en ekstra pakke M44 - så rigtig fin kundeservice.

Nu har jeg så en pakke M79 i overskud - så hvis nogen ligger inde med en god opskrift hvor denne gær kommer til sin ret, så giv et prej :-)
Brugeravatar
Borg
Indlæg: 4743
Tilmeldt: 28. dec 2009, 17:46
Geografisk sted: Herning

Re: 2 forskellig typer gær i samme øl, kan man det?

Indlæg af Borg »

mrjakel skrev:
Men det giver ikke rigtig nogen mening (som jeg kan se ;-) for den dyre undergær tilføre jo så ikke rigtig noget til øllen...
Hmm...HVorfor ikke?

Overgær arbejder vel ikke (eller meget lidt) ved 10-15 grader?

Jeg vil meget gerne have forklaret hvorfor det ikke skulle virke, for jeg har nemlig tænkt mig at prøve at brygge sådan et bryg :-)
Jeg er stadig i tvivl om, hvad det er du gerne vil have til at virke.
Gærene skal nok arbejde mere eller mindre optimalt, men hvad er det du gerne vil opnå?
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
Brugeravatar
mrjakel
Indlæg: 80
Tilmeldt: 29. jul 2014, 11:08

Re: 2 forskellig typer gær i samme øl, kan man det?

Indlæg af mrjakel »

Jeg vil gerne have smagsnuancer fra begge gær(er?)
Brugeravatar
Borg
Indlæg: 4743
Tilmeldt: 28. dec 2009, 17:46
Geografisk sted: Herning

Re: 2 forskellig typer gær i samme øl, kan man det?

Indlæg af Borg »

OK.
De ønskede smagsnuancer fra en gær kommer ved dens foretrukne arbejdstemperatur.
Bevæger du dig over den, stresser du gæren så den producerer estere der ikke er normalt/ønskeligt for gæren. Samtidig arbejder og formerer den sig hurtigere.
Bevæger du dig under, arbejder gæren langsommere, og producerer færre estere, også færre end dem der er ønsket for gærstammen. Samtidig arbejder og formerer den sig langsommere.
Hvis du tilsætter en under- og en overgær samtidig, og vælger en middeltemperatur på f.eks. 15 grader, så er det (med som begrundelse) undergæren der vinder og overgæren kommer ikke rigtig i gang. Det vil sige, at den smag du ender med er den en stresset undergær giver af unormale estere. Overgæren får du nok stort set intet fra.
Men hvis det netop er dette du ønsker og den smag du gerne vil have, så er der da ingen problemer med at gøre det.
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
Brugeravatar
MonkeyBrew
Indlæg: 4420
Tilmeldt: 26. okt 2006, 22:13
Geografisk sted: 8670 Låsby

Re: 2 forskellig typer gær i samme øl, kan man det?

Indlæg af MonkeyBrew »

Lav hellere 2 øltyper og mix dem. Det er set før. Newcastle gør det blandt andet.
Monkeybrew - Abegodt øl!

~ Lars Bang Rasmussen ~

http://www.monkeybrew.dk" onclick="window.open(this.href);return false;

Mæsketemperature for stilarterne:

http://haandbrygforum.dk/viewtopic.php? ... ure#p85351" onclick="window.open(this.href);return false;
Brugeravatar
mrjakel
Indlæg: 80
Tilmeldt: 29. jul 2014, 11:08

Re: 2 forskellig typer gær i samme øl, kan man det?

Indlæg af mrjakel »

Hvis du tilsætter en under- og en overgær samtidig, og vælger en middeltemperatur på f.eks. 15 grader
Jo, men det jeg havde tænkt mig var at gære dem på forskellige temperaturer (og forskellige tidspunkter ;-) ). Men ok, det er selvfølgelig nemmer bare at mixe 2 forskellige øltyper Det vil jeg prøve
Besvar

Tilbage til "Hjælp til at komme igang."