Spørgsmål til sparging/eftergydning

Alm. Nybegynder hjælp.
Besvar
Flacen
Indlæg: 37
Tilmeldt: 23. mar 2014, 13:27
Geografisk sted: Roskilde

Spørgsmål til sparging/eftergydning

Indlæg af Flacen »

Jeg har lavet lidt en hjemmelavet opskrift på en IPA. Jeg er blevet lidt i tvivl med hvor meget vand jeg bør bruge til mæskning og sparging. Jeg har 2,5k malt og regner med at det passer til en 10-15 liter øl. Hvor meget vand vil I foreslå at bør hhv. jeg mæske og sparge med?
Brugeravatar
MonkeyBrew
Indlæg: 4420
Tilmeldt: 26. okt 2006, 22:13
Geografisk sted: 8670 Låsby

Re: Spørgsmål til sparging/eftergydning

Indlæg af MonkeyBrew »

Jeg bruger normalt gerne 1:3 ratio. Altså 3 liter vand pr kg malt. Malten optager ca 1.08 liter vand pr kg. Hvis du batch sparger, så dræner du væsken af malten først og hælder varm vand over malten, så temperaturen rammer ca 77-78 grader. Til batchspargen skal du bruge ca. 10 liter vand. Man kan hurtig komme ud i en masse regnskab. Det er ikke så avanceret, men man skal gerne kende nogle grundtal som disse:
1. Malt optager ca 1.08 liter vand pr kg malt.
2. Fordampningsgraden ved kogning er ca. 10% pr time. Dette tal kan svinge, men 10% er et godt udgangspunkt .
3. Ved nedkøling svinder den totale mængde med ca. 4%.

Afhængig af hvor meget øl du satser på, så skal der lægges lidt ekstra vand til, når der mæskes, koges og køles.
Monkeybrew - Abegodt øl!

~ Lars Bang Rasmussen ~

http://www.monkeybrew.dk" onclick="window.open(this.href);return false;

Mæsketemperature for stilarterne:

http://haandbrygforum.dk/viewtopic.php? ... ure#p85351" onclick="window.open(this.href);return false;
Flacen
Indlæg: 37
Tilmeldt: 23. mar 2014, 13:27
Geografisk sted: Roskilde

Re: Spørgsmål til sparging/eftergydning

Indlæg af Flacen »

MonkeyBrew skrev:Jeg bruger normalt gerne 1:3 ratio. Altså 3 liter vand pr kg malt. Malten optager ca 1.08 liter vand pr kg. Hvis du batch sparger, så dræner du væsken af malten først og hælder varm vand over malten, så temperaturen rammer ca 77-78 grader. Til batchspargen skal du bruge ca. 10 liter vand. Man kan hurtig komme ud i en masse regnskab. Det er ikke så avanceret, men man skal gerne kende nogle grundtal som disse:
1. Malt optager ca 1.08 liter vand pr kg malt.
2. Fordampningsgraden ved kogning er ca. 10% pr time. Dette tal kan svinge, men 10% er et godt udgangspunkt .
3. Ved nedkøling svinder den totale mængde med ca. 4%.

Afhængig af hvor meget øl du satser på, så skal der lægges lidt ekstra vand til, når der mæskes, koges og køles.
Altså 3 liter vand pr. kilo malt til mæskning udover sparge-vandet?
Brugeravatar
MonkeyBrew
Indlæg: 4420
Tilmeldt: 26. okt 2006, 22:13
Geografisk sted: 8670 Låsby

Re: Spørgsmål til sparging/eftergydning

Indlæg af MonkeyBrew »

Ja 3 x 2.5 = 7.5 liter til mæskevand. Vil du batchsparge eller fly sparge?
Monkeybrew - Abegodt øl!

~ Lars Bang Rasmussen ~

http://www.monkeybrew.dk" onclick="window.open(this.href);return false;

Mæsketemperature for stilarterne:

http://haandbrygforum.dk/viewtopic.php? ... ure#p85351" onclick="window.open(this.href);return false;
p.oellgaard
Indlæg: 5
Tilmeldt: 15. dec 2015, 22:52

Re: Spørgsmål til sparging/eftergydning

Indlæg af p.oellgaard »

MonkeyBrew skrev:Ja 3 x 2.5 = 7.5 liter til mæskevand. Vil du batchsparge eller fly sparge?
Hvad er forskellen på at batchsparge og flysparge?
Brugeravatar
MonkeyBrew
Indlæg: 4420
Tilmeldt: 26. okt 2006, 22:13
Geografisk sted: 8670 Låsby

Re: Spørgsmål til sparging/eftergydning

Indlæg af MonkeyBrew »

p.oellgaard skrev:
MonkeyBrew skrev:Ja 3 x 2.5 = 7.5 liter til mæskevand. Vil du batchsparge eller fly sparge?
Hvad er forskellen på at batchsparge og flysparge?
Batch sparge er hvor man tapper væske ud fra mæske først og bagefter overføre en mængde vand til mæsken for at trække de resterende sukkerstoffer ud. Temperaturen i mæsken må ikke overskride 80 grader. Ellers er der risiko for at trække uønskede stoffer ud af malten. Temperaturen på vand til batch sparge er ofte betydelig højere end den til fly sparge fordi temperaturen i mæsken falder når væsken tappes fra. Der skal recirkuleres indtil væsken bliver klar (eller relativ klar, hvis man bruger store mængder umaltet korn, hvede eller havre).
Ved fly sparge, tilsættes sparge vandet langsomt, mens der tappes fra i bunden. Det holder temperaturen relativ stabil. Igen må temperaturen ikke overstige 80 grader i mæsken.
Fly sparge giver større udtræk af sukker, men samtidig også risiko for udtræk af tannin. Så man skal stoppe udtrykket ved omkring 1.010.
Monkeybrew - Abegodt øl!

~ Lars Bang Rasmussen ~

http://www.monkeybrew.dk" onclick="window.open(this.href);return false;

Mæsketemperature for stilarterne:

http://haandbrygforum.dk/viewtopic.php? ... ure#p85351" onclick="window.open(this.href);return false;
Thage
Indlæg: 1442
Tilmeldt: 3. okt 2015, 10:37
Geografisk sted: Allerød

Re: Spørgsmål til sparging/eftergydning

Indlæg af Thage »

Jeg mistænker lidt min evner på dette emne kan blive bedre...
Fly sparger, og har recirkuleret ved mæskning, men syntes den resterende urt er relativ farvet og ramte ca. 10 under OG igår... Tænker om jeg får blandet urt og vand for meget i toppen? Hvor meget vand skal der ligge oven på malt og er der tricks til at få samlet/komprimeret malten? Tænker at når jeg bruger 1:3 eller 1:2,5 så virker det som der er mere vand end der reelt bør være, jeg jeg kunne tappe af inden jeg starter sparge...


Sent from my iPhone using Tapatalk
Besvar

Tilbage til "Hjælp til at komme igang."