Albryg var hurtige og har idag modtaget en ekstra pakke M44 - så rigtig fin kundeservice.
Nu har jeg så en pakke M79 i overskud - så hvis nogen ligger inde med en god opskrift hvor denne gær kommer til sin ret, så giv et prej :-)
2 forskellig typer gær i samme øl, kan man det?
-
- Indlæg: 101
- Tilmeldt: 3. okt 2015, 14:03
- Geografisk sted: Vejen/Kolding
Re: 2 forskellig typer gær i samme øl, kan man det?
Jeg er stadig i tvivl om, hvad det er du gerne vil have til at virke.mrjakel skrev:Hmm...HVorfor ikke?Men det giver ikke rigtig nogen mening (som jeg kan se ;-) for den dyre undergær tilføre jo så ikke rigtig noget til øllen...
Overgær arbejder vel ikke (eller meget lidt) ved 10-15 grader?
Jeg vil meget gerne have forklaret hvorfor det ikke skulle virke, for jeg har nemlig tænkt mig at prøve at brygge sådan et bryg :-)
Gærene skal nok arbejde mere eller mindre optimalt, men hvad er det du gerne vil opnå?
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: 2 forskellig typer gær i samme øl, kan man det?
Jeg vil gerne have smagsnuancer fra begge gær(er?)
Re: 2 forskellig typer gær i samme øl, kan man det?
OK.
De ønskede smagsnuancer fra en gær kommer ved dens foretrukne arbejdstemperatur.
Bevæger du dig over den, stresser du gæren så den producerer estere der ikke er normalt/ønskeligt for gæren. Samtidig arbejder og formerer den sig hurtigere.
Bevæger du dig under, arbejder gæren langsommere, og producerer færre estere, også færre end dem der er ønsket for gærstammen. Samtidig arbejder og formerer den sig langsommere.
Hvis du tilsætter en under- og en overgær samtidig, og vælger en middeltemperatur på f.eks. 15 grader, så er det (med som begrundelse) undergæren der vinder og overgæren kommer ikke rigtig i gang. Det vil sige, at den smag du ender med er den en stresset undergær giver af unormale estere. Overgæren får du nok stort set intet fra.
Men hvis det netop er dette du ønsker og den smag du gerne vil have, så er der da ingen problemer med at gøre det.
De ønskede smagsnuancer fra en gær kommer ved dens foretrukne arbejdstemperatur.
Bevæger du dig over den, stresser du gæren så den producerer estere der ikke er normalt/ønskeligt for gæren. Samtidig arbejder og formerer den sig hurtigere.
Bevæger du dig under, arbejder gæren langsommere, og producerer færre estere, også færre end dem der er ønsket for gærstammen. Samtidig arbejder og formerer den sig langsommere.
Hvis du tilsætter en under- og en overgær samtidig, og vælger en middeltemperatur på f.eks. 15 grader, så er det (med som begrundelse) undergæren der vinder og overgæren kommer ikke rigtig i gang. Det vil sige, at den smag du ender med er den en stresset undergær giver af unormale estere. Overgæren får du nok stort set intet fra.
Men hvis det netop er dette du ønsker og den smag du gerne vil have, så er der da ingen problemer med at gøre det.
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
- MonkeyBrew
- Indlæg: 4420
- Tilmeldt: 26. okt 2006, 22:13
- Geografisk sted: 8670 Låsby
Re: 2 forskellig typer gær i samme øl, kan man det?
Lav hellere 2 øltyper og mix dem. Det er set før. Newcastle gør det blandt andet.
Monkeybrew - Abegodt øl!
~ Lars Bang Rasmussen ~
http://www.monkeybrew.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
Mæsketemperature for stilarterne:
http://haandbrygforum.dk/viewtopic.php? ... ure#p85351" onclick="window.open(this.href);return false;
~ Lars Bang Rasmussen ~
http://www.monkeybrew.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
Mæsketemperature for stilarterne:
http://haandbrygforum.dk/viewtopic.php? ... ure#p85351" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: 2 forskellig typer gær i samme øl, kan man det?
Jo, men det jeg havde tænkt mig var at gære dem på forskellige temperaturer (og forskellige tidspunkter ;-) ). Men ok, det er selvfølgelig nemmer bare at mixe 2 forskellige øltyper Det vil jeg prøveHvis du tilsætter en under- og en overgær samtidig, og vælger en middeltemperatur på f.eks. 15 grader