Side 2 af 2

Re: ny i brygfaget

: 12. feb 2011, 12:51
af Borg
Morten L skrev:Det er vel aldrig en dårlig idé at lave en starter?
Det er nok mest afhængig af, hvad formålet med en starter er. Som det i tidligere tråde har været debatteret, så har en starter to formål: Opformering af gær og aktivering af gær.
Er formålet med en gærstarter at opformere gæren så man har det nødvendige cellenatal, er en gærstarter en god mulighed. En anden mulighed er at købe så meget gær, at man dermed har det nødvendige celleantal.
Er formålet at aktivere gæren, så gøres det - for tørgærs vedkommende - ved rehydrering. En smack-pack er også en metode til aktivering af gær.

Derudover er der vel også et par "uhensigtsmæssigheder" ved en gærstarter:
Tidsfaktoren: Vil man prøve at optimere tidsforbruget til ølproduktionen, kan man undlade starteren, og købe sig til gæren.
Infektionsfaktoren: Er man "hysterisk" omkring infektion, kan man undlade starteren og dermed fjerne en infektionsrisiko.

Men naturligvis skal man heller ikke se bort fra:
Økonomifaktoren: Opformerer man sin gær selv, er der penge at spare.
Nørdfaktoren: Lave så meget som muligt selv fra bunden, fordi det er sjovt, spændende eller bare fordi det er muligt.

Re: ny i brygfaget

: 13. feb 2011, 08:16
af Morduc
Tak for alle jeres input.

Idag er "Store Brygdag".
Det blev en US Brown ale, færdig opskrift fra maltbazaren.
Så nu er der ikke andet at gøre, end at gå igang, og så se hvordan resultatet bliver.

Re: ny i brygfaget

: 14. feb 2011, 16:55
af Morduc
Lige en tilbagemelding på brygdagen.

Det tog mig og en kammerat cirkus 8 timer ialt.
OG blev 1058, hvilket er lige i øjet iflg. bazarens opskrift.
og da jeg vågnede her til morgen, boblede gæren løs. så nu er det bare at vente en uge. Og så skal det stikkes om.
Det lykkedes os at holde mæske temperaturen inde for en grad af opskriften størstedelen af tiden.

Re: ny i brygfaget

: 14. feb 2011, 20:10
af Borg
Godt gået.
Det lyder tæt på optimalt.