Side 2 af 2

Re: Omstikning

: 12. apr 2013, 00:24
af RasmusK
toffermand skrev:Jeg tror nu ikke at den manglende snurretur har noget at sige i dit tilfælde, når du har målt 1008. Hvis der var meget C02 i glasset ville den måske dumpe ned på 1006, men det tror jeg nu ikke.
RasmusK skrev: Hvad er grunden til at det bliver en tør øl? Kan forestille mig det har noget med mæskningen at gøre? Forsøgte at starte den på 50, men den blev lidt højere, nok 60, hvor den fik lov at stå lidt og så op på ca. 65 grader og 77 til sidst ved mashout.

Men hvordan bestemmer man sig for hvad vægtfylde skal lande på? Det forstår jeg ikke helt. Altså jeg mener det er jo rart at have et tal, som kan vise en når gæringen er ved at være færdig?
Bobby forklarer det faktisk meget godt her: http://www.youtube.com/watch?v=1PSvCRtVdZU" onclick="window.open(this.href);return false;

FG (eller den endelige vægtfylde) afhænger jo af mange ting, og jeg tror at de fleste hjemmebryggere klapper sig selv på skulderen når den lander præcist dér hvor man havde regnet med at den skulle lande.

Gæringen er jo ikke noget vi har 100% kontrol over, men det handler jo om at få et forhold mellem forgærebare og ikke-forgærbare sukkerarter som giver den balance mellem alkohol og "krop" som man er på udkig efter. Mæsketemperaturen har stor indflydelse på dette, men det har mængden af specialmalte og andre tilsætninger selvfølgelig også. Endelig har forskellige gærstammer forskellige alkoholtolerancer, så de somme tider simpelt hen "går i gulvet" før arbejdet er færdigt.

Men helt konkret "sjusser" de fleste af os frem til opskrifterne ved at bruge værktøjer som BeerCalc eller Beersmith, eller også finder vi bare en opskrift som andre har lavet :-)
Tak for linket. Ja det må vel komme hen ad vejen. Bobby snakker om at det er en fordel at lave en protein pause hvis ens malt er umodificeret. Ved du hvad dette betyder? og her mener jeg altså hvad det vil sige at ens man er umodificeret:-)

Re: Omstikning

: 12. apr 2013, 10:12
af Gajabryg
Det sikreste tegn på at gæringen er færdig er, når et par dages målinger viser den samme FG.

Om du så er havnet på den FG du stilede efter - eller som opskriften viste - er en anden sag. Afvigelser kan skyldes flere ting, f.eks temperaturerne under din mæskeproces - som du ikke kan ændre på nu.