Hej alle,
Jeg skal til, at angive nogle af mine opskrifter på en måde, så volume og diverse mængder er relative.
Målet, er at dele opskrifterne, så de passer til flere typer udstyr (og variantionen af aflfa% i de forskellige årgange humle). Jeg havde forestillet mig noget i denne retning:
OG: 1072
FG: 1016
Alcohol:7.3 % by vol.
Colour: 19 EBC (Deep amber / light copper)
Bitterness: 65 IBU
BU/GU: 0.9
Fermentables:
87% Pale Malt 7 EBC
4% Cara Munich 90 EBC
5% Kandis (light)
4% Cara Pils 4 EBC
Mash schedule: 67/60
Hops:
20,3 IBU Citra 90 minutes
12,1 IBU Amarillo 15 minutes
15,6 IBU Citra 10 minutes
13,8 IBU Amarillo 5 minutes
2,9 IBU Citra 1 minutes
Fermentation
Yeast: Safale US-05
Er der nogen, der ved, om der er en bedre måde at gære det på?
Relative mængder i opskrifter
Redaktør: Co-Admin
-
- Indlæg: 411
- Tilmeldt: 30. aug 2013, 13:36
- Kontakt:
Relative mængder i opskrifter
mvh
Martin Guldhammer
https://www.facebook.com/groups/Guldhammer.Beer.Club" onclick="window.open(this.href);return false;
https://www.facebook.com/guldhammer.nanobryg" onclick="window.open(this.href);return false;
Martin Guldhammer
https://www.facebook.com/groups/Guldhammer.Beer.Club" onclick="window.open(this.href);return false;
https://www.facebook.com/guldhammer.nanobryg" onclick="window.open(this.href);return false;
- MonkeyBrew
- Indlæg: 4420
- Tilmeldt: 26. okt 2006, 22:13
- Geografisk sted: 8670 Låsby
Re: Relative mængder i opskrifter
Der er flere der opstiller det på den måde. Jeg syntes det er meget smart og man behøver ikke de vilde matematiske egenskaber for at dele ingredienserne op så det passer.
Monkeybrew - Abegodt øl!
~ Lars Bang Rasmussen ~
http://www.monkeybrew.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
Mæsketemperature for stilarterne:
http://haandbrygforum.dk/viewtopic.php? ... ure#p85351" onclick="window.open(this.href);return false;
~ Lars Bang Rasmussen ~
http://www.monkeybrew.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
Mæsketemperature for stilarterne:
http://haandbrygforum.dk/viewtopic.php? ... ure#p85351" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Relative mængder i opskrifter
Ellers kan man i BeerSmith få omregnet ved at sætte grejet op - dog er ovenstående mere alsidigt...
Sent from my iPhone using Tapatalk
Sent from my iPhone using Tapatalk
Re: Relative mængder i opskrifter
Mht humlen - hvordan ser man mængden i ovenstående ?
Sent from my iPhone using Tapatalk
Sent from my iPhone using Tapatalk
- MonkeyBrew
- Indlæg: 4420
- Tilmeldt: 26. okt 2006, 22:13
- Geografisk sted: 8670 Låsby
Re: Relative mængder i opskrifter
Hvis man kender ens destination på IBU, så deler man det bare ud på den rækkefølge af humle du nu vil have. I beersmith står der helt automatisk hvor meget bitterhed du får ved mængder og kogetiden.Thage skrev:Mht humlen - hvordan ser man mængden i ovenstående ?
Monkeybrew - Abegodt øl!
~ Lars Bang Rasmussen ~
http://www.monkeybrew.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
Mæsketemperature for stilarterne:
http://haandbrygforum.dk/viewtopic.php? ... ure#p85351" onclick="window.open(this.href);return false;
~ Lars Bang Rasmussen ~
http://www.monkeybrew.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
Mæsketemperature for stilarterne:
http://haandbrygforum.dk/viewtopic.php? ... ure#p85351" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Indlæg: 411
- Tilmeldt: 30. aug 2013, 13:36
- Kontakt:
Re: Relative mængder i opskrifter
Hvis nu tør humle skal med, må man vel også have %er på humlen?!
- Vedhæftede filer
-
- Capture.JPG (54.06 KiB) Vist 20445 gange
mvh
Martin Guldhammer
https://www.facebook.com/groups/Guldhammer.Beer.Club" onclick="window.open(this.href);return false;
https://www.facebook.com/guldhammer.nanobryg" onclick="window.open(this.href);return false;
Martin Guldhammer
https://www.facebook.com/groups/Guldhammer.Beer.Club" onclick="window.open(this.href);return false;
https://www.facebook.com/guldhammer.nanobryg" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Relative mængder i opskrifter
Der er lidt udfordring med at mængden af smags- og aromahumlerne anføres i IBU. Hvis du har lavet en opskrift med en 5,5% alfasyre Citra, og jeg så har en på 7%, så får jeg meget mindre smag og aroma i min øl, da der skal en mindre mængde humle til at give samme IBU. Men dermed kommer der også mindre æteriske olier i øllen til smag og aroma.
Til bitterhumlen er en IBU-angivelse fin.
Til bitterhumlen er en IBU-angivelse fin.
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Indlæg: 411
- Tilmeldt: 30. aug 2013, 13:36
- Kontakt:
Re: Relative mængder i opskrifter
Ja. Så skal man vel mere ind på:Borg skrev:Der er lidt udfordring med at mængden af smags- og aromahumlerne anføres i IBU. Hvis du har lavet en opskrift med en 5,5% alfasyre Citra, og jeg så har en på 7%, så får jeg meget mindre smag og aroma i min øl, da der skal en mindre mængde humle til at give samme IBU. Men dermed kommer der også mindre æteriske olier i øllen til smag og aroma.
Til bitterhumlen er en IBU-angivelse fin.
Calculating Alpha Acid Units
AAUs are a good way to state hop additions in your recipes. By specifying the amount of alpha acid for each addition, rather than e.g. 2 oz of Cascade, you don't have to worry about year to year variation in the hop. An AAU is equal to the % AA multiplied by the weight in ounces.
For Example:
1.5 oz of Cascade at 5% alpha acid is 7.5 AAUs. If next year the alpha acid percentage in Cascade is 7.5%, you would only need 1 oz rather than 1.5 oz to arrive at the same bitterness contribution.
mvh
Martin Guldhammer
https://www.facebook.com/groups/Guldhammer.Beer.Club" onclick="window.open(this.href);return false;
https://www.facebook.com/guldhammer.nanobryg" onclick="window.open(this.href);return false;
Martin Guldhammer
https://www.facebook.com/groups/Guldhammer.Beer.Club" onclick="window.open(this.href);return false;
https://www.facebook.com/guldhammer.nanobryg" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Relative mængder i opskrifter
Jeg har flere gange oplevet det problem at IBU ikke bliver beregnet efter samme formel.
Måske skal du angive hvilken du bruger Tinseth-Rager o.s.v
Måske skal du angive hvilken du bruger Tinseth-Rager o.s.v