55% effektivitet?

Besvar
CasparB
Indlæg: 79
Tilmeldt: 1. jan 2017, 19:29
Geografisk sted: Odense 5220

55% effektivitet?

Indlæg af CasparB »

Hey folkens!

Jeg bryggede min første øl i forrige uge.
Nu sad jeg lige og fyldte dataene ind i beercalc for at finde min effektivitet.
Så vidt jeg kan forstå er den på 55%

Er det ikke ret lavt?
Syntes de fleste af jer snakker om 70-80%

Hvis i søger på "Twoj Weissbier" på beercalc kommer den frem.

Jeg må ærligt indrømme at jeg glemte at røre rundt under mæskningen.
Kan det være derfor effekten er lav? Eller har det ikke så stor indflydelse?

Her er min bryglog hvis det kan give lidt mere forståelse:

Mål:
Strike temp 74c
Mæske temp 64c

15L Mæskevand
48c fra hanen
Varme fra 14:29
14:34 60,8C

Ca 14:40 74,8C

Hældte malten I mens mille rørte rundt. Ingen problemer.

Temp efter malten blev tilsat 71C

Rørte rundt lidt og tilsatte 0,5 L koldt vand fra hanen.

Rørte lidt rundt endte på 65,1C

Satte låg på 14:54

15:24 lå temp på 66,7C (jeg er åbentbart blevet snydt første gang.)
Hældte 0,5 L koldt vand fra hanen I igen og rørte rundt
Temp ligger nu på 63C.
Hvis jeg er blevet snydt igen burde det være 64,6C

15:54 64,1c
Jeg starter med at recirkulere med 2 kander ca 1 kande I minuttet 6-8 kander

Begynder at lade det løbe over I kogekar og sparger de sidste 11L oveni som er 76C

Det tog ca 30 min at få det til at få en rullende kogning og varmelegemet ser indtil videre ud til lige præcis ikke at blive varmt nok til at slå fra.

17:49 blev humlen tilsat I en humlepose. Husk at bind knuden helt I toppen næste gang, humlepillerne udvider sig ret kraftigt.

18:49 humlen bliver taget fra igen.

Hældt I gærspand og sat på køl.

Gær tilsat D. 18. 1/2 kaffekop med kogt vand og halvanden tsk sukker med en hel pakke gær 11,5gr (gær tilsat efter nedkøling)

I følge:
http://www.brewersfriend.com/hydrometer-temp/" onclick="window.open(this.href);return false;
Er BG 1039 (1030 ved 49,5C)

1044 OG (1040 ved 37C) 105gr sukker pr L.
18L I alt

FG 1006 Ca 5% ABV
Omstukket med 500ml vand tilsat 103 g sukker og fyldt på flaske D 28/02.
fjorgensen
Indlæg: 915
Tilmeldt: 2. apr 2014, 12:57
Geografisk sted: 7451 Sunds

Re: 55% effektivitet?

Indlæg af fjorgensen »

Det jeg umiddelbart tænker kan være årsagen er:
Hvor fint var din malt kværnet ? var der mange hele kærner.
Fik du rørt alle dejklumperne ud i masken ?
keep it simple !
CasparB
Indlæg: 79
Tilmeldt: 1. jan 2017, 19:29
Geografisk sted: Odense 5220

Re: 55% effektivitet?

Indlæg af CasparB »

fjorgensen skrev:Det jeg umiddelbart tænker kan være årsagen er:
Hvor fint var din malt kværnet ? var der mange hele kærner.
Fik du rørt alle dejklumperne ud i masken ?
Jeg rørte rundt et stykke tid og fandt ingen klumper.

Malten har cirka været så hvert korn er kværnet til 2-3 stykker.
Syntes ikke jeg så nogle hele korn, men så godt kigge jeg det nu ikke igennem.

Jeg bruger en simpel kuglehane i siden af karet til at recirkulere og tømme mæske karret (den sidder et par cm. under falskbunden).
Kan det eventuelt være at den skal føres ind midt i med et rør, så det ikke er siden af spanden man tapper væsken fra men midten?
Brugeravatar
Borg
Indlæg: 4743
Tilmeldt: 28. dec 2009, 17:46
Geografisk sted: Herning

Re: 55% effektivitet?

Indlæg af Borg »

Jeg tror du skal finde problemet i den ret høje mæsketemperatur (71 grader) du starter ud med, kombineret med den tid det tog dig at få den bragt ned.
Det er ingen tvivl om, at du har ødelagt en god del af din betaamylase, så der ikke var meget at gøre godt med, da temperaturen endelig ramte 64 grader.

Du skal øve dig lidt mere i at ramme mæsketemperaturen hurtigere og mere præcist.
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
fjorgensen
Indlæg: 915
Tilmeldt: 2. apr 2014, 12:57
Geografisk sted: 7451 Sunds

Re: 55% effektivitet?

Indlæg af fjorgensen »

Det er svært at kloge i. Din malt lyder til at være kværnet ok og du har rørt til klumperne var væk.
Jeg tror ikke det har noget med din recirkulation at gøre, jeg recirkulerer aldrig, men jeg mæsker altid i 90 min hvor jeg så sommetider er nødt til at varme lidt midtvejs. Min effektivitet ligger mellem 80 og 90.

Bryg en øl mere, det tror jeg giver dig mere erfaring end at grave dig ned med denne her.
keep it simple !
Truntebryg
Indlæg: 5319
Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30

Re: 55% effektivitet?

Indlæg af Truntebryg »

Ja altså - det er lidt svært at lave statistik på 1 bryg ;-)

Men ved 71C så går det ikke så godt med Bata enzymerne .. og Hvede er heller ikke det nemmeste at lave filterkage med ..

Skidt pyt, bryg en øl mere og du bliver meget klogere.

Hvis du bor på midtsjælland - så kan du hente et Kölsch brygsæt (malt, humle, gær) til 22L, som jeg lige har pakket til en kollega. (men han ville lige vente)

Hvis du giver 120,- så er jeg ikke snydt ;-)
Brugeravatar
redec
Indlæg: 185
Tilmeldt: 8. maj 2011, 16:55
Geografisk sted: Ballerup

Re: 55% effektivitet?

Indlæg af redec »

"Mål: Strike temp 74c, Mæske temp 64c"

Hvad var dit forhold mellem vand i liter og malt i kg? Normal bruger jeg 3:1

Det sidste bryg, jeg lavede havde jeg (helt bevist) en mæsketemperatur på 69-70 grader. Min effektivitet var nede på 62%. Normalt mæsker jeg ved 65-67 grader, hvor min effektivitet er ca. 70%.

/ Claus
CasparB
Indlæg: 79
Tilmeldt: 1. jan 2017, 19:29
Geografisk sted: Odense 5220

Re: 55% effektivitet?

Indlæg af CasparB »

Borg skrev:
Du skal øve dig lidt mere i at ramme mæsketemperaturen hurtigere og mere præcist.
Ok det vil jeg gøre.
Vidste ikke det kunne påvirke OG på den måde.
Troede bare det havde indflydelse på hvor meget af sukkeret der blev forgærbart.
Truntebryg skrev: Hvis du bor på midtsjælland - så kan du hente et Kölsch brygsæt (malt, humle, gær) til 22L, som jeg lige har pakket til en kollega. (men han ville lige vente)
Hvis du giver 120,- så er jeg ikke snydt ;-)
Bor i odense men tak for budet.
redec skrev: "Mål: Strike temp 74c, Mæske temp 64c"

Hvad var dit forhold mellem vand i liter og malt i kg? Normal bruger jeg 3:1

Det sidste bryg, jeg lavede havde jeg (helt bevist) en mæsketemperatur på 69-70 grader. Min effektivitet var nede på 62%. Normalt mæsker jeg ved 65-67 grader, hvor min effektivitet er ca. 70%.

/ Claus
Jeg havde 4.2 Kg Malt og startede med 15 liter vand men tilføjede 1 liter vand for at ramme de 64C.
Så lige omkring 4:1.


Jeg tager den med ro og brygger igen om nogle uger.
Så må jeg se hvordan det bliver der.

Men mange tak for svarende!
Brugeravatar
Borg
Indlæg: 4743
Tilmeldt: 28. dec 2009, 17:46
Geografisk sted: Herning

Re: 55% effektivitet?

Indlæg af Borg »

CasparB skrev:
Borg skrev:
Du skal øve dig lidt mere i at ramme mæsketemperaturen hurtigere og mere præcist.
Ok det vil jeg gøre.
Vidste ikke det kunne påvirke OG på den måde.
Troede bare det havde indflydelse på hvor meget af sukkeret der blev forgærbart.
Det er også rigtigt.
Men du skal bruge enzymer til at klippe stivelsen i stykker til sukker. Og den type enzymer, der arbejder bedst ved de lave temperaturer (betaamylase) bliver slået ihjel (denatuerer) ved temperaturer over 69-70 grader. Da du endelig får temperaturen ned på de 64 grader, er der sikkert ikke mange betaer tilbage. Dermed bliver stivelsen ikke omsat til sukker.
Når du samtidig ender på et malt:vandforhold på 1:4, så er der også langt mellem enzymerne og stivelsen.
Et forhold på 1:3 er fint.
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
CasparB
Indlæg: 79
Tilmeldt: 1. jan 2017, 19:29
Geografisk sted: Odense 5220

Re: 55% effektivitet?

Indlæg af CasparB »

Borg skrev: Det er også rigtigt.
Men du skal bruge enzymer til at klippe stivelsen i stykker til sukker. Og den type enzymer, der arbejder bedst ved de lave temperaturer (betaamylase) bliver slået ihjel (denatuerer) ved temperaturer over 69-70 grader. Da du endelig får temperaturen ned på de 64 grader, er der sikkert ikke mange betaer tilbage. Dermed bliver stivelsen ikke omsat til sukker.
Når du samtidig ender på et malt:vandforhold på 1:4, så er der også langt mellem enzymerne og stivelsen.
Et forhold på 1:3 er fint.
Ok tak Borg.

jeg prøver med 1:3 næste gang og så varmer jeg kun til 69/68C og ikke 74C som sidst.
Besvar

Tilbage til "Generelt om brygning"