Færdiggæret og hvordan så?!

Alm. Nybegynder hjælp.
bourskov
Indlæg: 22
Tilmeldt: 15. maj 2011, 09:30
Geografisk sted: Kolding, Danmark

Færdiggæret og hvordan så?!

Indlæg af bourskov »

Hej

Vores aller første bryg er klar til at komme på flasker i denne weekend, og jeg har lige et enkelt lille praktisk spørgsmål i den forbindelse...

Vi har købt en ladning helt nye flasker, så de bør jo ikke være fyldt med skidt og andet snavs, så hvordan og hvormeget skal de gøres rene!?

De skal vel desinficeres med noget Iodophor i en eller anden opløsning?! Har læst om både rinse og no-rinse opløsninger, men kan ikke helt hitte ud af til hvad og hvornår man bruger den ene eller den anden...

Så... Hvordan gør vi det rent praktisk når vi skal tappe øllet på flasker?! Skal lige sige vi har et flasketræ med plads til mere end hvad vi skal bruge, så jeg håber jo lidt på at man kan rense/desinficere alle flaskerne på én gang...

Hjææææælllppppp... :)

Mvh
Bo Urskov
Kolding
søreno
Indlæg: 1705
Tilmeldt: 13. nov 2010, 14:18
Geografisk sted: Thisted

Re: Færdiggæret og hvordan så?!

Indlæg af søreno »

Flaskerne burde være rene, så en egentlig rengøring tror jeg ikke er nødvendig. Skulle der være en urenhed i en enkelt flaske er det jo kun den, der er ødelagt, så tabet er til at overse.

Her er hvad jeg plejer at gøre:
Skyller flaskerne i iodofor (de flaskeskyllere, som maltbutikkerne sælger er rigtigt smarte, fx. http://www.brygland.dk/flaske-renser.html" onclick="window.open(this.href);return false;)
Jeg plejer at efterskylle dem i kogt vand. Jeg synes ikke meldingerne om iodofor og no rinse er helt tydelige, så jeg vil helst være på den sikre side. En lille smule vand i bunden af flasken, ryste den lidt og hælde ud.
Derefter sætter jeg dem i flasketræet, hvor de venter mens jeg flasker.

Jeg plejer at ordne decinficeringen mens jeg giver karboneringssukkeret en halv time til at blande sig med øllen.

Vh
Søren
Humlejægeren
Co-Admin
Indlæg: 1878
Tilmeldt: 7. jan 2011, 19:50
Geografisk sted: Horsens (Brædstrup)

Re: Færdiggæret og hvordan så?!

Indlæg af Humlejægeren »

Tillykke med den første bryg..

Det var et godt spørgsmål.. med mange svar.

1. Alle flasker rengøres med flaskerense fra matas og visuelt tjekkes for skidt.
2. Derefter kan man desinficere sine flasker.

Hvis ens flasker ikke er rene efter punkt et nytter det ikke noget og desinficer, så må man gentage punkt et.

Jeg varmer behandler mine flasker i en halv time ved + 85c

Fremover så husk og skylle jeres flasker 3 gang efter i har tømt dem, så skal de stå i flaske træet indtil de er hetl tør.
Brew Strong
Nikolaj
Brugeravatar
wolf
Indlæg: 205
Tilmeldt: 2. jul 2011, 17:39
Geografisk sted: Ans By
Kontakt:

Re: Færdiggæret og hvordan så?!

Indlæg af wolf »

Når du hælder øllet på flasker, så husk også, at du ikke må ilte øllet. Hold enden af påfyldningsslangen under øloverfladen i flasken, og undgå plask, dryp eller gurglen med hæverten eller aftapningshanen.
Årtusinders traditioner for ølbrygning har påvirket selv vores kommunikation: Det er årsagen til, at der i så mange sprog ikke findes et ord for "ikke længere tørstig".
Brugeravatar
admin
Site Admin
Indlæg: 4754
Tilmeldt: 4. dec 2005, 16:25
Geografisk sted: 7080 Børkop

Re: Færdiggæret og hvordan så?!

Indlæg af admin »

Hvis det etc helt nye flaske, skal de bare skylles med vand
Mvh.
Jens
Øl og sol er livet....

http://www.fribryg.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.dk/fribryg" onclick="window.open(this.href);return false;
bourskov
Indlæg: 22
Tilmeldt: 15. maj 2011, 09:30
Geografisk sted: Kolding, Danmark

Re: Færdiggæret og hvordan så?!

Indlæg af bourskov »

Tusinde tak for svarene...

Vi endte op med at bade dem i en no-rinse Iodophor opløsning og skylle efter med kogt vand, så vi var helt sikre... Tror måske vi er noget hysteriske med hygiejnen, men alle siger og skriver jo at det er vigtigt, så vi vil hellere gå med livrem og seler, når vi bevæger os på usikker grund...

Nå, men nyt "problem"....

Vi har fulgt opskrift og fremgangsmåde slavisk til dette bryg, og brygget er købt sammen med sættet, så det skulle jo passe nogenlunde sammen... :)

Da vi hældte den på primær gærtank, var OG på 1058, og opskriften foreskrev 1060 så det mente vi jo var ret godt i første forsøg (hvis eller vi har målt rigtigt jo ;)) Opskriften foreskrev en gærstarter og 7 dages primær, herefter omstikning og 7 dage yderligere, herefter tapning tilsat 175 gram sukker til 25 liter bryg. De første 2-3 dage var det voldsomt gang i gæringen og den nærmest tømte gærrøret for vand, for så at "dø" stille og roligt ud... Inden tapning var der slet ikke bobler i røret mere, men man kunne se at der var tryk i spanden, da vandet stod i den "ene side" af gærrøret...

Vi antog derfor at alt var som det skulle være og gik i gang med at tappe og jf. fremgangsmåden der var beskrevet tog vi efter 3. flaske en prøve og målte FG, og nu var vi på den... Den skulle være 1014, men vores var på 1022 ca?! Vi har jo ligesom tappet den på flasker nu, så der er vel ikke andet at gøre end at vente, men vi kunne jo godt tænke os at vide hvor det gik galt, hvis det da er gjort det... Smagte på prøven efterfølgende og det smager af øl, men selvfølgelig uden brus... Lidt sød måske, men det siger vores FG vel også at den er!? I øvrigt er det lidt svært at sige om noget smager som det skal, når man ikke ved hvordan det skal smage... :) Vi kan jo bare konstatere om det smager godt eller ej... :)

Det er en English Strong Bitter og den er gæret ved 19-20 grader, hvor også flaskerne nu står...


En anden "sjov" ting var at når man lod hyrdometeret blive i målebægeret så blev SG højere og højere selvom ingen rørte ved noget?! Nu har jeg ikke nærlæst det indlæg om vægtfyldemåling (endnu), da jeg i min anden hobby saltvandsakvarie er vant til at håndtere den slags målinger, men det her har jeg aldrig været udsat for før... Nogen åbenlys forklaring?!

TJa... Ellers er der vel ikke andet at gøre end at vente med længsel i en 6 ugers tid?! :)

Det skulle da lige være at sætte bryg nummer 2 over om et par uger...

Håber at I kan hjælpe os til at lære lidt om hvorfor vores målinger er endt ud som de er, så vi kan blive bedre til det til næste bryg...

Mvh
Bo Urskov
Kolding
Brugeravatar
Erfurt
Indlæg: 181
Tilmeldt: 21. mar 2007, 23:39
Geografisk sted: Juelsminde

Re: Færdiggæret og hvordan så?!

Indlæg af Erfurt »

Hvis det er jeres første bryg , kunne jeg forestille mig at opskriften er lavet med spraymalt. Hvis den er det, er det min erfaring at brygget er meget svært at få under 1020 i FG. Sådan har det i hvertfald været de gange jeg har brygget med det. Jeg er overbevist om at I får rigtig god øl ud af det - og forøvrigt - velkommen til en dejlig hobby :-) Forøvrigt, husk at ryste CO2`en ud af prøven inden I måler.

Mvh. Jan
Øl er beviset på at gud elsker os
søreno
Indlæg: 1705
Tilmeldt: 13. nov 2010, 14:18
Geografisk sted: Thisted

Re: Færdiggæret og hvordan så?!

Indlæg af søreno »

Ja, som Jan skriver, er grunden til at hydrometeret stiger langsomt opad, at der er co2 i øllen, som sætter sig på hydrometeret.

Mht. den lidt højere FG er det meget almindeligt, at det kan svinge lidt - især de første par bryg indtil man får helt styr på processen. Er den brygget på ekstrakt, som Jan spørger om?

VH
Søren
Brugeravatar
Lars Christensen
Indlæg: 483
Tilmeldt: 25. sep 2007, 13:09
Geografisk sted: 6720 Fanø
Kontakt:

Re: Færdiggæret og hvordan så?!

Indlæg af Lars Christensen »

Hej.

Hvis jeg forstår det rigtigt, så måler i fg på øllet efter at I har tilsat carbonereingssukkeret (De 175 g. sukker). Defor er det ikke FG i måler, men fg + det ekstra sukker. Det vil ganske vist nok ikke kunne godtgøre hele den ekstra sukkermængde, men en del af det.
Hilsen

Lars (6720)

LaC-Brew: http://www.larchris.dk
- "Både bryg og drik med omtanke!"
Brugeravatar
Borg
Indlæg: 4743
Tilmeldt: 28. dec 2009, 17:46
Geografisk sted: Herning

Re: Færdiggæret og hvordan så?!

Indlæg af Borg »

Som de forrige indlæg beskriver, så er der to ting der helt tydelig giver en højere FG:
1. Målt efter at karboneringssukkeret er tilsat, hvorfor det indgår derfor i målingen.
2. CO2 er ikke rystet ud af prøven, hvorfor flydevægten får større opdrift.

Men ellers lyder det rigtig flot af et første bryg at være. Tillykke med det, og glæd jer til at smage.

P.S. Husk at sætte flaskerne på køl, efter at karboneringen er færdig. Efter 10 -14 dage.
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
Brugeravatar
Nimbus39
Indlæg: 3392
Tilmeldt: 27. jun 2010, 10:52
Geografisk sted: Greve (Mosede Strand)
Kontakt:

Re: Færdiggæret og hvordan så?!

Indlæg af Nimbus39 »

Mit bedste bud på den lidt højere FG (udover hvad de andre allerede har sagt) er jeres mæsketemperatur.
Som jeg forstår semi-grain (har aldrig selv lavet semi grain) så mæsker man en del af brygget og bruger malt ekstrakt til basismalten.

Hvis i har ligget for højt i mæsketemperatur får i dannet mere uforgærbart sukker som vil resultere i en restsødme og en højere FG.

Men det skal helt sikkert nok blive til øl. Det er ikke svært at lave øl, men at lave god øl kan være det....

Så velkommen til en hobby der i bund og grund går ud på at have det hyggeligt, og nyde noget godt øl!

Mvh
Thomas

PS. huske at sætte jeres bryghus på kortet, der linkes til det i toppen af siden.
Buy a man a beer and he wastes an hour. Teach a man to brew and he wastes a lifetime.
http://bryggeri.landly.dk
http://www.facebook.com/bryggerilandly
http://beersmithrecipes.com/listrecipes/2810/nimbus39
bourskov
Indlæg: 22
Tilmeldt: 15. maj 2011, 09:30
Geografisk sted: Kolding, Danmark

Re: Færdiggæret og hvordan så?!

Indlæg af bourskov »

Hej

Tak for svarene... Nu giver det jo lige pludseligt meget mere mening med det hydrometer... Havde faktisk tænkt på at det kunne være sådan, men ja... Man lærer jo hele tiden... :)

Jeg kan se at folk måler SG undervejs i gærringsprocessen?! Hvordan gør man rent praktisk det?! Her tænker jeg specifikt på hvordan får man udtaget prøven fra gærtanken?! Vi har slet ikke haft låget af tanken undervejs, for at mindske den berygtede infektions risiko, men hvis der skal tages prøver undervejs er dette jo en nødvendighed... Tænker lidt en 100 ml sprøjte fra sundheds væsnet (kæresten er sygeplejerske, så det skulle jo være til at få fat i) der bliver skoldet og så suge en prøve op?! Eller er det slet ikke nødvendigt at tage prøver undervejs?!

Jeg kan næsten forstå på jeres svar at vi burde have målt FG inden vi puttede den sidste mængde sukker i?! Vi snakkede faktisk om, om det var bedst at omstikke i en ny tank med sukkerlagen i, for på den måde måske bedre at fordele det i øllet?! Vejledningen foreskrev at vi hældte det ud over hele overfladen og lod det stå i 1/2 time inden tapning, så det gjorde vi...

Med hensyn til hvad det er for en malt der er blevet brugt, så er jeg lidt usikker på forskellen mellem ekstrakt og "alm" malt... Det vi har købt er et All-grain kit, så det betyder vel at det ikke er ekstrakt malt, eller hvad?! Jeg er lidt usikker på hvornår det er hvilken type kit/malt... Her er hvad der står om malt fra vejledningen:

Pale Ale og Cara Munich malt

Nå, men det her blev da også et halvlangt indlæg, men der er så mange spændende områder i det her, som vi jo først er i gang med at lære... Og det her forum og alle jer der gider at øse ud af erfaring og viden er jo bare guld værd... Tak for det igen... :)

Bo Urskov
Brugeravatar
Nimbus39
Indlæg: 3392
Tilmeldt: 27. jun 2010, 10:52
Geografisk sted: Greve (Mosede Strand)
Kontakt:

Re: Færdiggæret og hvordan så?!

Indlæg af Nimbus39 »

Kit = Alt i en dåse (inkl. humle)
Semi-grain = Malt og maltekstrakt, samt humle.
All-grain = Ingen ekstrakt, kun malt.

Hvis det er et all-grain sæt i har købt er jeg ret sikker på at jeres lidt højere FG skyldes at i har haft for høj mæsketemperatur, men det betyder ikke så meget.
Det vigtigste ved første bryg er at få noget erfaring så kan man altid senere blive bedre til selve processen.

Når jeg karbonerer rører jeg mit sukker op i kogende vand, og hælder det i en gærspand. Herefter tapper jeg øllet over i spanden med sukkerlagen. Det giver en 100% ensartet fordeling af sukker og så er man sikker på at det sukker man bruger er steriliseret. Den smule varme der er i sukkerlagen er ikke nok til at slå gæren ihjel.

Mvh
Thomas
Buy a man a beer and he wastes an hour. Teach a man to brew and he wastes a lifetime.
http://bryggeri.landly.dk
http://www.facebook.com/bryggerilandly
http://beersmithrecipes.com/listrecipes/2810/nimbus39
bourskov
Indlæg: 22
Tilmeldt: 15. maj 2011, 09:30
Geografisk sted: Kolding, Danmark

Re: Færdiggæret og hvordan så?!

Indlæg af bourskov »

Nimbus39 skrev:PS. huske at sætte jeres bryghus på kortet, der linkes til det i toppen af siden.
Nu synes jeg jo at jeg har kigget alle indstillingsmuligheder igennem i Brugerkontrolpanelet, men uden held med at finde ud af hvor fa.... jeg sætter det ind?! For selvfølgelig skal det da på kortet... ;)

Bo Urskov
Brugeravatar
Nimbus39
Indlæg: 3392
Tilmeldt: 27. jun 2010, 10:52
Geografisk sted: Greve (Mosede Strand)
Kontakt:

Re: Færdiggæret og hvordan så?!

Indlæg af Nimbus39 »

I topbjælken på alle sider er der en knap der hedder: "Maps"
Det er et googlemap der bruges til formålet.
Buy a man a beer and he wastes an hour. Teach a man to brew and he wastes a lifetime.
http://bryggeri.landly.dk
http://www.facebook.com/bryggerilandly
http://beersmithrecipes.com/listrecipes/2810/nimbus39
Besvar

Tilbage til "Hjælp til at komme igang."