Hej
Vi har nu brygget 6 bryg på vores 29L 1800W severin elgryde med et rimelige resultat - det er da i hvert fald blevet til øl hver gang... :)
Vi er dog ikke helt tilfredse med kogningen - det tager ukristeligt lang tid og det kommer aldrig rigtig op at buldre koge, men ligger kun på omkring 98-99 grader uden den store overfladeaktivitet, som vi ellers ville tro der skulle til - eller tager vi fejl med hensyn til hvor hårdt det skal koge?!?
Vi påtænker derfor at udvide grejet således at vi mæsker i vores elgryde, da det er nemt med eletronisk styring at holde en konstant temperatur, og så koge i en gasfyret gryde. Jeg synes at have læst at flere gør brug af denne metode...
Spørgsmålet er, er det os der er "pjattet" med hensyn til kogningen?!
Hvis vi vælger at gå gasvejen, vil vi gerne købe en sådan størrelse at vi evt kunne udvide kapaciteten uden at skifte alt ud senere hen.
Vi har snakket lidt om en 8,5 kW gas brænder og en 70L gryde med tappehane - hvordan passer effekten sammen med grydestørrelse??? Der er jo også brændere på 13-14 kW men prisen er jo også derefter, så hvis ikke det er nødvendigt, er der ingen grund til at købe det.
De 25 liter er i og for sig nok, men da vi er 2 om det, tænker vi at man vel i princippet kunne mæske af 2 omgange, således man mæsker til et 25L bryg i elgryden, pumper det over og så mæsker endnu engang (selvfølgelig samme opskrift og ny portion malt) og når det er færdigt pumpe det oveni, således vi vil stå med ~50 urt til kogning. Er der nogen problemer i denne fremgangsmåde? Den første portion urt, vil jo komme til at stå lidt i gryden, men infektioner kommer der vel ingen af, når det bliver kogt inden for et par timer?
Alternativt skal vi vælge en 36L gryde, men så er vi "låst fast" hvis vi vil udvide senere hen, hvorimod med en 70L kunne vi anskaffe endnu en 70L gryde til mæskning og derved have forøget kapaciteten...
Hvad siger i???
Beste hilsern
Bo Urskov
Kogning i elgryde kontra gas?
Re: Kogning i elgryde kontra gas?
Pjattet! - Nej bestemt ikke. Det er super med et ordenligt kog så i får et godt "Hot Break"
Synes jeres plan lyder rigtigt fornuftig. Man kan sagtens mæske af to omgange og koge det samlet. Skulle i af tidsmæssige årsager mæske den ene portion dagen forinden kan det også lade sig gøre.
I kan begynde opvarmningen af den 1. portion urt, så den er tæt på kogepunktet inden i overfører portion nummer 2, så sparer i lidt tid der.....
70 liters gryde/50 liter urt passer fint til et blus på 8,5KW - Go ahead guys!
Kofoed
Synes jeres plan lyder rigtigt fornuftig. Man kan sagtens mæske af to omgange og koge det samlet. Skulle i af tidsmæssige årsager mæske den ene portion dagen forinden kan det også lade sig gøre.
I kan begynde opvarmningen af den 1. portion urt, så den er tæt på kogepunktet inden i overfører portion nummer 2, så sparer i lidt tid der.....
70 liters gryde/50 liter urt passer fint til et blus på 8,5KW - Go ahead guys!
Kofoed
Re: Kogning i elgryde kontra gas?
Jeg har også en 29 L elgryde og har aldrig haft et problem med at få det op og buldre koge. Tværtimod, så jeg skal passe på ikke at fylde gryden for tæt op til kanten.
Besøg mig og synes godt om Jinnks Bryghus på facebook
Re: Kogning i elgryde kontra gas?
Startede og har stadig elgryde 2000W men havde svært ved at holde kog på elgryde om vinteren, (står i uopvarmet udhus) selvom elgryden er isoleret, købte 9,5 kw gas blus samt 50 lrt. kogegryde og nu er der ingen problemer med at koge samt det er meget hurtigere at få det op at koge.
Re: Kogning i elgryde kontra gas?
Tak for input...
I går, da vi bryggede påskebryggen, stod gryden i mere end 1½ time på fuld skrald uden at det kom op at koge som jeg gerne ville have det. Vi brygger i mit bryggers, så der er vel en 20 grader i rummet. Gryden er isoleret med neopren, og det hjælper da en del - der er i hvert fald stor forskel på yder- og indersiden af isoleringen.. :)
Men jeg kan da ikke afvise at gryden har en defekt - det kan jo godt være... Det skal nu nok blive til øl alligevel, selvom temperaturen målt i overfladen aldrig ramte de 100, men lå på 98-99 grader.
Oven i vores utilfredshed med kogningen og den tid det tager for at komme i "kog", så tiltaler det os at vi kan udvide kapaciteten til kogning, og så mæske af 2 omgange, indtil vi går all-in på gas og upper hele setuppet.
Er det nogen, der har erfaringer med de 8.5kW brændere Vejers Storkøb og Brygladen har til omkring en plov? Er helt med på der ikke er flammesikring og alt det, men det er ikke et problem - bryggeriet vil nemlig alligevel blive flyttet til garagen, hvis vi vælger denne vej, da jeg ikke vil have denne type gasblus inde i huset, og vi går som udgangspunkt ikke fra brygget undervejs. (er begge brandmænd, så er totalt miljøskadet... ;))
/BUJ
I går, da vi bryggede påskebryggen, stod gryden i mere end 1½ time på fuld skrald uden at det kom op at koge som jeg gerne ville have det. Vi brygger i mit bryggers, så der er vel en 20 grader i rummet. Gryden er isoleret med neopren, og det hjælper da en del - der er i hvert fald stor forskel på yder- og indersiden af isoleringen.. :)
Men jeg kan da ikke afvise at gryden har en defekt - det kan jo godt være... Det skal nu nok blive til øl alligevel, selvom temperaturen målt i overfladen aldrig ramte de 100, men lå på 98-99 grader.
Oven i vores utilfredshed med kogningen og den tid det tager for at komme i "kog", så tiltaler det os at vi kan udvide kapaciteten til kogning, og så mæske af 2 omgange, indtil vi går all-in på gas og upper hele setuppet.
Er det nogen, der har erfaringer med de 8.5kW brændere Vejers Storkøb og Brygladen har til omkring en plov? Er helt med på der ikke er flammesikring og alt det, men det er ikke et problem - bryggeriet vil nemlig alligevel blive flyttet til garagen, hvis vi vælger denne vej, da jeg ikke vil have denne type gasblus inde i huset, og vi går som udgangspunkt ikke fra brygget undervejs. (er begge brandmænd, så er totalt miljøskadet... ;))
/BUJ
Re: Kogning i elgryde kontra gas?
Vil endnu en gang gøre opmærksom på denne dybkoger, et suplement til elgryde.
http://www.ebay.de/itm/Tauchsieder-2000 ... 27aca82a54
http://www.ebay.de/itm/Tauchsieder-2000 ... 27aca82a54
Højt Skum
Ulrik Haslund
Håndbryg, en hobby du kan dele med dine venner!
http://www.skurbryggeriet.dk
Medlem af Hillerød bryglaug
https://www.facebook.com/#!/groups/33442361966/
Ulrik Haslund
Håndbryg, en hobby du kan dele med dine venner!
http://www.skurbryggeriet.dk
Medlem af Hillerød bryglaug
https://www.facebook.com/#!/groups/33442361966/
Re: Kogning i elgryde kontra gas?
Jeg bruger også denne dypkoger i min elgryde (den gamle Lidl-model), da jeg heller ikke kunne får urten ordentligt i kog med gryden. Det problem har jeg ikke med dypkogeren. Nu har jeg et dejligt kraftigt kog hver gang jeg brygger. Kan klart anbefale denne relativt billige tilføjelse, hvis i endnu ikke er klar til at tage skridtet til gas.Haslund skrev:Vil endnu en gang gøre opmærksom på denne dybkoger, et suplement til elgryde.
http://www.ebay.de/itm/Tauchsieder-2000 ... 27aca82a54
/Skott
Re: Kogning i elgryde kontra gas?
Hej alle...
Endnu engang tak for input...
Jeg tror vi går gasvejen til kogning, så det bliver en 70L gryde og en 8.5 - 8.8 kW brænder, alt efter hvor vi lige får den bestilt...
Det er altid rart at stille spørgsmål herinde, fordi mangfoldigheden i svarene og holdningerne, gør at man får brugbare synspunkter til selv at kunne træffe den "rigtige" beslutning for en selv... :)
Keep up the good spirit...
/BUJ
Endnu engang tak for input...
Jeg tror vi går gasvejen til kogning, så det bliver en 70L gryde og en 8.5 - 8.8 kW brænder, alt efter hvor vi lige får den bestilt...
Det er altid rart at stille spørgsmål herinde, fordi mangfoldigheden i svarene og holdningerne, gør at man får brugbare synspunkter til selv at kunne træffe den "rigtige" beslutning for en selv... :)
Keep up the good spirit...
/BUJ
Re: Kogning i elgryde kontra gas?
For mig er der ingen tvivl om valget af varmekilde, når man har mulighed for at brygge udenfor boligen, gerne vil brygge mere end 25 liter af gangen, og gerne vil have en hurtig opvarmning til en god rullende kogning.
Jeg startede selv med et færdigt sæt med en 30 liters emaljegryde og en Mammuth gasbrænder på 8,5 kW fra Vejers.
I dag har jeg tre af disse brændere, dog nu koblet til gasflasken med en højtryksregulator. Setup'et på billederne på min hjemmeside er blevet udvidet siden billederne er taget, så min kogekar rummer ca. 140 liter, mæskekar ca. 120 liter og varmtvandskar stadig de oprindelige ca. 90 liter. Med gæringskar på 120 liter er volumen i de forskellige kar nu fint afstemt. Og den færdige mængde svarer præcis til 6 corneliusfade.
Meningen med ovennævnte historie er bare at fortælle om en trinvis udvidelse af mit setup, og udbygning og tilpasning af kar, så de efterhånden passer sammen i volumen. Så fortsæt bare jeres tanker i den retning. Samtidig er det også historien der fortæller om samme type gasbrænder til kogekar på 30 og 140 liter, omend også gående fra lavrtyk til højtryk på regulatoren.
Det tager godt nok nogen tid at bringe 125 liter urt op på kogepunktet i et uisoleret kogekar ved 8 graders frost. Men der skulle nok også lidt mere end almindelige dyppekogere til at gøre det samme. Dog hjælper det på opvarmningstiden at starte allerede når runoff fra mæskekarret har samlet de første 15 liter urt.
Jeg startede selv med et færdigt sæt med en 30 liters emaljegryde og en Mammuth gasbrænder på 8,5 kW fra Vejers.
I dag har jeg tre af disse brændere, dog nu koblet til gasflasken med en højtryksregulator. Setup'et på billederne på min hjemmeside er blevet udvidet siden billederne er taget, så min kogekar rummer ca. 140 liter, mæskekar ca. 120 liter og varmtvandskar stadig de oprindelige ca. 90 liter. Med gæringskar på 120 liter er volumen i de forskellige kar nu fint afstemt. Og den færdige mængde svarer præcis til 6 corneliusfade.
Meningen med ovennævnte historie er bare at fortælle om en trinvis udvidelse af mit setup, og udbygning og tilpasning af kar, så de efterhånden passer sammen i volumen. Så fortsæt bare jeres tanker i den retning. Samtidig er det også historien der fortæller om samme type gasbrænder til kogekar på 30 og 140 liter, omend også gående fra lavrtyk til højtryk på regulatoren.
Det tager godt nok nogen tid at bringe 125 liter urt op på kogepunktet i et uisoleret kogekar ved 8 graders frost. Men der skulle nok også lidt mere end almindelige dyppekogere til at gøre det samme. Dog hjælper det på opvarmningstiden at starte allerede når runoff fra mæskekarret har samlet de første 15 liter urt.
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;