Gærstarter, venter med at bruge den ??
Gærstarter, venter med at bruge den ??
Nå, fik liv i en ældre gær (sidste brugs dato 01-03-2013)
Første lidt urt til at starte på og en tår mere et pardage efter, og nu syder det fint og der blir mere og mere bundfald i kolben.
Men, nu er min brygdag udsat et par dage, så spørgsmålet går på om min gærstarter synes det er fedt, at syde færdig og så stå ved f.eks en køligere temperatur end den gære ved og vente på jeg bliver klar, sikkert to dage efter at starten er klar...
Det er en English Ale(white laps) WLP002, som er formeret op ved ca. 25-26 grader..
Første lidt urt til at starte på og en tår mere et pardage efter, og nu syder det fint og der blir mere og mere bundfald i kolben.
Men, nu er min brygdag udsat et par dage, så spørgsmålet går på om min gærstarter synes det er fedt, at syde færdig og så stå ved f.eks en køligere temperatur end den gære ved og vente på jeg bliver klar, sikkert to dage efter at starten er klar...
Det er en English Ale(white laps) WLP002, som er formeret op ved ca. 25-26 grader..
Venligst BB ( Blank brygger ) ;O)
Re: Gærstarter, venter med at bruge den ??
sæt den koldt når den er gæret ned, det er ikke noget problem gæren går blot i dvale.
Så længe den er steril kan den holde sig frisk i køleskabet i flere uger.
Så længe den er steril kan den holde sig frisk i køleskabet i flere uger.
Buy a man a beer and he wastes an hour. Teach a man to brew and he wastes a lifetime.
http://bryggeri.landly.dk
http://www.facebook.com/bryggerilandly
http://beersmithrecipes.com/listrecipes/2810/nimbus39
http://bryggeri.landly.dk
http://www.facebook.com/bryggerilandly
http://beersmithrecipes.com/listrecipes/2810/nimbus39
Re: Gærstarter, venter med at bruge den ??
Takker.
Roen har nu igen sænket sig over det lille bryg skur :O)
Roen har nu igen sænket sig over det lille bryg skur :O)
Venligst BB ( Blank brygger ) ;O)
- kimognicklas
- Indlæg: 1961
- Tilmeldt: 25. okt 2011, 00:07
- Geografisk sted: Rødekro Sønderjylland
Sv: Re: Gærstarter, venter med at bruge den ??
Lige et vigtigt tillægsspørgsmål (da jeg selv står i en lignende situation) hvorfor skal det være gæret ned?Nimbus39 skrev:sæt den koldt når den er gæret ned, det er ikke noget problem gæren går blot i dvale.
Så længe den er steril kan den holde sig frisk i køleskabet i flere uger.
Sendt fra min GT-I9300 med Tapatalk now Free
Det behøver det nok strengt taget heller ikke. Jeg har en gang prøvet at crash køle mens gæringen i starteren var på sit højeste. Det gjorde ikke den store forskel. Det meste af formeringen er jo overstået på det tidspunkt. Men man kan jo lige så godt gære det ud. Det er lettere at styre og jeg vil tro at risikoen for infektion er mindre men den vil under alle omstændigheder være meget lille hvis ikke ikke-eksisterende.
Sendt fra min Galaxy Nexus med Tapatalk 4
Sendt fra min Galaxy Nexus med Tapatalk 4
- kimognicklas
- Indlæg: 1961
- Tilmeldt: 25. okt 2011, 00:07
- Geografisk sted: Rødekro Sønderjylland
Sv: Re:
Tak for svaret Søren. Hvis jeg har forstået det rigtigt, så er det jo kun i starten af fermenteringen at gærceller formerer sig? Og hvis man Køler den der efter så vil man (i mit hovede) fablen mest vitale gær?søreno skrev:Det behøver det nok strengt taget heller ikke. Jeg har en gang prøvet at crash køle mens gæringen i starteren var på sit højeste. Det gjorde ikke den store forskel. Det meste af formeringen er jo overstået på det tidspunkt. Men man kan jo lige så godt gære det ud. Det er lettere at styre og jeg vil tro at risikoen for infektion er mindre men den vil under alle omstændigheder være meget lille hvis ikke ikke-eksisterende.
Sendt fra min Galaxy Nexus med Tapatalk 4
Sendt fra min GT-I9300 med Tapatalk now Free
Re: Gærstarter, venter med at bruge den ??
Gær formerer sig så længe der er ilt til stede.
Hvis du køler den ned er det nemmere at dekantere den, og ved at lade den gære ud er du sikker på at du har opnået det maksimale antal gærceller i din starter.
Hvis du køler den ned er det nemmere at dekantere den, og ved at lade den gære ud er du sikker på at du har opnået det maksimale antal gærceller i din starter.
Buy a man a beer and he wastes an hour. Teach a man to brew and he wastes a lifetime.
http://bryggeri.landly.dk
http://www.facebook.com/bryggerilandly
http://beersmithrecipes.com/listrecipes/2810/nimbus39
http://bryggeri.landly.dk
http://www.facebook.com/bryggerilandly
http://beersmithrecipes.com/listrecipes/2810/nimbus39
- kimognicklas
- Indlæg: 1961
- Tilmeldt: 25. okt 2011, 00:07
- Geografisk sted: Rødekro Sønderjylland
Re: Gærstarter, venter med at bruge den ??
okay. Jeg har sat den i køleskabet i går og den er ikke gæret ned... Kan jeg så bare tage den ud igen og fortsætte opformeringen?Nimbus39 skrev:Gær formerer sig så længe der er ilt til stede.
Hvis du køler den ned er det nemmere at dekantere den, og ved at lade den gære ud er du sikker på at du har opnået det maksimale antal gærceller i din starter.
Re: Gærstarter, venter med at bruge den ??
Ja, gæren vil sætte farten op når temperaturen bliver højere.
Gæren stopper ikke arbejdet i køleskabet det går bare langsomt. (Lidt ligesom at koldhæve et brød kontra hævning på køkkenbordet)
Gæren stopper ikke arbejdet i køleskabet det går bare langsomt. (Lidt ligesom at koldhæve et brød kontra hævning på køkkenbordet)
Buy a man a beer and he wastes an hour. Teach a man to brew and he wastes a lifetime.
http://bryggeri.landly.dk
http://www.facebook.com/bryggerilandly
http://beersmithrecipes.com/listrecipes/2810/nimbus39
http://bryggeri.landly.dk
http://www.facebook.com/bryggerilandly
http://beersmithrecipes.com/listrecipes/2810/nimbus39
- kimognicklas
- Indlæg: 1961
- Tilmeldt: 25. okt 2011, 00:07
- Geografisk sted: Rødekro Sønderjylland
Re: Gærstarter, venter med at bruge den ??
Tænkte lige over noget... Når det er lige meget med hvilke smagsstoffer gæren producerer når man laver en starter, fordi det jo dekanteres inden tilsætning. Er det så ikke også helt fint at bruge almindeligt hvid sukker i en gærstarter? Det har man jo altid lige ved hånden?
- Stensgaard
- Indlæg: 864
- Tilmeldt: 19. maj 2013, 23:01
- Geografisk sted: Nustrup, Vojens
Re: Gærstarter, venter med at bruge den ??
Det med sukker er vist til diskussion. Du kan risikere, at gæren bliver dårligere til at forgære maltsukker. Der sker altid mutationer i en gær, når den vokser, og i sukkervand vil de celler, som er bedst til at spise sukker, vinde over andre. Og så er det, det kan være et problem, når de senere får en anden type sukker.
Ølsmagning i hele Danmark efter dine ønsker: https://Humlesmagning.dk
- kimognicklas
- Indlæg: 1961
- Tilmeldt: 25. okt 2011, 00:07
- Geografisk sted: Rødekro Sønderjylland
Re: Gærstarter, venter med at bruge den ??
Hvis dette er rigtigt, vil det så ikke kun være tilfældet i en blandet kultur?Stensgaard skrev:Det med sukker er vist til diskussion. Du kan risikere, at gæren bliver dårligere til at forgære maltsukker. Der sker altid mutationer i en gær, når den vokser, og i sukkervand vil de celler, som er bedst til at spise sukker, vinde over andre. Og så er det, det kan være et problem, når de senere får en anden type sukker.
- Stensgaard
- Indlæg: 864
- Tilmeldt: 19. maj 2013, 23:01
- Geografisk sted: Nustrup, Vojens
Re: Gærstarter, venter med at bruge den ??
Det vil helt klart være værst i en blandet kultur. Og hvis man kun laver én generation gærstarter, så sker der nok heller ikke noget. Men mutationer og kamp om sukkeret foregår jo altid, og ved gentagne opformeringer bør man hjælpe de ønskede egenskaber til at vinde - ved at sørge for, at gærstarteren så vidt muligt ligner den urt, som skal bruges.
Men altså, jeg brugte da også almindelig sukkersirup til min seneste gærstarter, da jeg skulle give den lidt ekstra at leve af :-)
Men altså, jeg brugte da også almindelig sukkersirup til min seneste gærstarter, da jeg skulle give den lidt ekstra at leve af :-)
Ølsmagning i hele Danmark efter dine ønsker: https://Humlesmagning.dk
Re: Gærstarter, venter med at bruge den ??
Formerede tre gange på omtalte gær, med ligth spray malt.
Det fik lov at hvile på køl tre dage, og så i urten der var OG 1.065, og røg på 1.015 i løbet af fre dage, så alt gik fint !!
Det fik lov at hvile på køl tre dage, og så i urten der var OG 1.065, og røg på 1.015 i løbet af fre dage, så alt gik fint !!
Venligst BB ( Blank brygger ) ;O)