Gærstarter, venter med at bruge den ??

Besvar
edw
Indlæg: 153
Tilmeldt: 21. sep 2011, 19:49
Geografisk sted: Sy`Fyn

Gærstarter, venter med at bruge den ??

Indlæg af edw »

Nå, fik liv i en ældre gær (sidste brugs dato 01-03-2013)
Første lidt urt til at starte på og en tår mere et pardage efter, og nu syder det fint og der blir mere og mere bundfald i kolben.

Men, nu er min brygdag udsat et par dage, så spørgsmålet går på om min gærstarter synes det er fedt, at syde færdig og så stå ved f.eks en køligere temperatur end den gære ved og vente på jeg bliver klar, sikkert to dage efter at starten er klar...
Det er en English Ale(white laps) WLP002, som er formeret op ved ca. 25-26 grader..
Venligst BB ( Blank brygger ) ;O)
Brugeravatar
Nimbus39
Indlæg: 3392
Tilmeldt: 27. jun 2010, 10:52
Geografisk sted: Greve (Mosede Strand)
Kontakt:

Re: Gærstarter, venter med at bruge den ??

Indlæg af Nimbus39 »

sæt den koldt når den er gæret ned, det er ikke noget problem gæren går blot i dvale.
Så længe den er steril kan den holde sig frisk i køleskabet i flere uger.
Buy a man a beer and he wastes an hour. Teach a man to brew and he wastes a lifetime.
http://bryggeri.landly.dk
http://www.facebook.com/bryggerilandly
http://beersmithrecipes.com/listrecipes/2810/nimbus39
edw
Indlæg: 153
Tilmeldt: 21. sep 2011, 19:49
Geografisk sted: Sy`Fyn

Re: Gærstarter, venter med at bruge den ??

Indlæg af edw »

Takker.
Roen har nu igen sænket sig over det lille bryg skur :O)
Venligst BB ( Blank brygger ) ;O)
Brugeravatar
kimognicklas
Indlæg: 1961
Tilmeldt: 25. okt 2011, 00:07
Geografisk sted: Rødekro Sønderjylland

Sv: Re: Gærstarter, venter med at bruge den ??

Indlæg af kimognicklas »

Nimbus39 skrev:sæt den koldt når den er gæret ned, det er ikke noget problem gæren går blot i dvale.
Så længe den er steril kan den holde sig frisk i køleskabet i flere uger.
Lige et vigtigt tillægsspørgsmål (da jeg selv står i en lignende situation) hvorfor skal det være gæret ned?

Sendt fra min GT-I9300 med Tapatalk now Free
søreno
Indlæg: 1705
Tilmeldt: 13. nov 2010, 14:18
Geografisk sted: Thisted

Indlæg af søreno »

Det behøver det nok strengt taget heller ikke. Jeg har en gang prøvet at crash køle mens gæringen i starteren var på sit højeste. Det gjorde ikke den store forskel. Det meste af formeringen er jo overstået på det tidspunkt. Men man kan jo lige så godt gære det ud. Det er lettere at styre og jeg vil tro at risikoen for infektion er mindre men den vil under alle omstændigheder være meget lille hvis ikke ikke-eksisterende.

Sendt fra min Galaxy Nexus med Tapatalk 4
Brugeravatar
kimognicklas
Indlæg: 1961
Tilmeldt: 25. okt 2011, 00:07
Geografisk sted: Rødekro Sønderjylland

Sv: Re:

Indlæg af kimognicklas »

søreno skrev:Det behøver det nok strengt taget heller ikke. Jeg har en gang prøvet at crash køle mens gæringen i starteren var på sit højeste. Det gjorde ikke den store forskel. Det meste af formeringen er jo overstået på det tidspunkt. Men man kan jo lige så godt gære det ud. Det er lettere at styre og jeg vil tro at risikoen for infektion er mindre men den vil under alle omstændigheder være meget lille hvis ikke ikke-eksisterende.

Sendt fra min Galaxy Nexus med Tapatalk 4
Tak for svaret Søren. Hvis jeg har forstået det rigtigt, så er det jo kun i starten af fermenteringen at gærceller formerer sig? Og hvis man Køler den der efter så vil man (i mit hovede) fablen mest vitale gær?

Sendt fra min GT-I9300 med Tapatalk now Free
søreno
Indlæg: 1705
Tilmeldt: 13. nov 2010, 14:18
Geografisk sted: Thisted

Indlæg af søreno »

Det var også det der var min grund til at prøve i sin tid men jeg mærkede ikke nogen forskel og har kun prøvet den ene gang.

Sendt fra min Galaxy Nexus med Tapatalk 4
Brugeravatar
Nimbus39
Indlæg: 3392
Tilmeldt: 27. jun 2010, 10:52
Geografisk sted: Greve (Mosede Strand)
Kontakt:

Re: Gærstarter, venter med at bruge den ??

Indlæg af Nimbus39 »

Gær formerer sig så længe der er ilt til stede.
Hvis du køler den ned er det nemmere at dekantere den, og ved at lade den gære ud er du sikker på at du har opnået det maksimale antal gærceller i din starter.
Buy a man a beer and he wastes an hour. Teach a man to brew and he wastes a lifetime.
http://bryggeri.landly.dk
http://www.facebook.com/bryggerilandly
http://beersmithrecipes.com/listrecipes/2810/nimbus39
Brugeravatar
kimognicklas
Indlæg: 1961
Tilmeldt: 25. okt 2011, 00:07
Geografisk sted: Rødekro Sønderjylland

Re: Gærstarter, venter med at bruge den ??

Indlæg af kimognicklas »

Nimbus39 skrev:Gær formerer sig så længe der er ilt til stede.
Hvis du køler den ned er det nemmere at dekantere den, og ved at lade den gære ud er du sikker på at du har opnået det maksimale antal gærceller i din starter.
okay. Jeg har sat den i køleskabet i går og den er ikke gæret ned... Kan jeg så bare tage den ud igen og fortsætte opformeringen?
Brugeravatar
Nimbus39
Indlæg: 3392
Tilmeldt: 27. jun 2010, 10:52
Geografisk sted: Greve (Mosede Strand)
Kontakt:

Re: Gærstarter, venter med at bruge den ??

Indlæg af Nimbus39 »

Ja, gæren vil sætte farten op når temperaturen bliver højere.
Gæren stopper ikke arbejdet i køleskabet det går bare langsomt. (Lidt ligesom at koldhæve et brød kontra hævning på køkkenbordet)
Buy a man a beer and he wastes an hour. Teach a man to brew and he wastes a lifetime.
http://bryggeri.landly.dk
http://www.facebook.com/bryggerilandly
http://beersmithrecipes.com/listrecipes/2810/nimbus39
Brugeravatar
kimognicklas
Indlæg: 1961
Tilmeldt: 25. okt 2011, 00:07
Geografisk sted: Rødekro Sønderjylland

Re: Gærstarter, venter med at bruge den ??

Indlæg af kimognicklas »

Tænkte lige over noget... Når det er lige meget med hvilke smagsstoffer gæren producerer når man laver en starter, fordi det jo dekanteres inden tilsætning. Er det så ikke også helt fint at bruge almindeligt hvid sukker i en gærstarter? Det har man jo altid lige ved hånden?
Brugeravatar
Stensgaard
Indlæg: 864
Tilmeldt: 19. maj 2013, 23:01
Geografisk sted: Nustrup, Vojens

Re: Gærstarter, venter med at bruge den ??

Indlæg af Stensgaard »

Det med sukker er vist til diskussion. Du kan risikere, at gæren bliver dårligere til at forgære maltsukker. Der sker altid mutationer i en gær, når den vokser, og i sukkervand vil de celler, som er bedst til at spise sukker, vinde over andre. Og så er det, det kan være et problem, når de senere får en anden type sukker.
Ølsmagning i hele Danmark efter dine ønsker: https://Humlesmagning.dk
Brugeravatar
kimognicklas
Indlæg: 1961
Tilmeldt: 25. okt 2011, 00:07
Geografisk sted: Rødekro Sønderjylland

Re: Gærstarter, venter med at bruge den ??

Indlæg af kimognicklas »

Stensgaard skrev:Det med sukker er vist til diskussion. Du kan risikere, at gæren bliver dårligere til at forgære maltsukker. Der sker altid mutationer i en gær, når den vokser, og i sukkervand vil de celler, som er bedst til at spise sukker, vinde over andre. Og så er det, det kan være et problem, når de senere får en anden type sukker.
Hvis dette er rigtigt, vil det så ikke kun være tilfældet i en blandet kultur?
Brugeravatar
Stensgaard
Indlæg: 864
Tilmeldt: 19. maj 2013, 23:01
Geografisk sted: Nustrup, Vojens

Re: Gærstarter, venter med at bruge den ??

Indlæg af Stensgaard »

Det vil helt klart være værst i en blandet kultur. Og hvis man kun laver én generation gærstarter, så sker der nok heller ikke noget. Men mutationer og kamp om sukkeret foregår jo altid, og ved gentagne opformeringer bør man hjælpe de ønskede egenskaber til at vinde - ved at sørge for, at gærstarteren så vidt muligt ligner den urt, som skal bruges.

Men altså, jeg brugte da også almindelig sukkersirup til min seneste gærstarter, da jeg skulle give den lidt ekstra at leve af :-)
Ølsmagning i hele Danmark efter dine ønsker: https://Humlesmagning.dk
edw
Indlæg: 153
Tilmeldt: 21. sep 2011, 19:49
Geografisk sted: Sy`Fyn

Re: Gærstarter, venter med at bruge den ??

Indlæg af edw »

Formerede tre gange på omtalte gær, med ligth spray malt.
Det fik lov at hvile på køl tre dage, og så i urten der var OG 1.065, og røg på 1.015 i løbet af fre dage, så alt gik fint !!
Venligst BB ( Blank brygger ) ;O)
Besvar

Tilbage til "Generelt om brygning"