malt
Re: malt
Malt til vand forholdet er (afhængigt af øltype) ca. 1:3.
I min elgryde med indsatssi mæskede jeg med max 8 kg malt (oftest mindre) til ca. 20 liter vand.
I min elgryde med indsatssi mæskede jeg med max 8 kg malt (oftest mindre) til ca. 20 liter vand.
Venlig "Pilsen"
Jan Riis Sørensen
http://bryghuset-riis.dk/" onclick="window.open(this.href);return false;
facebook.com/riisbryg
Twitter: @bryghusetRiis
Jan Riis Sørensen
http://bryghuset-riis.dk/" onclick="window.open(this.href);return false;
facebook.com/riisbryg
Twitter: @bryghusetRiis
- MonkeyBrew
- Indlæg: 4420
- Tilmeldt: 26. okt 2006, 22:13
- Geografisk sted: 8670 Låsby
Re: malt
Det korte svar - ja. Med modifikationer. Normalt vil man anbefale 3:1 vand/malt. Dvs 3 liter vand pr kg malt. Nogen bruger mindre andre mere. Det anbefales dog ikke at gå under ca. 2.3 liter. Så kan man risikere det man kalder "stuck-mash", der simpelthen betyder at malten bliver så kompakt at væsken ikke kan flyde ordentlig igennem og så stopper udløbet.
Ud over vandet, fylder malten jo også noget. Jeg bruger efterhånden enheden 1:2. Dvs at 1 kg valset/knust malt fylder ca 2 liter. Og så er regnskabet egentlig nemt. 2 liter pr kg malt. 3 liter vand pr kg malt. 2+3=5. Gryden er på 25 liter så dvs 5/25=5. Altså er der plads til omkring 5 kilo malt. Grunden til at jeg sagde at tommelfingerreglen var med modifikationer er, at så snart der sker ændringer i setup eller en speciel malttype, så kan forholdene ændre sig. F.eks hvis du har falsk bund i gryden. Så er der et dødrum som du teoretisk set ikke kan bruge til noget. Så det er man nødt til at fraregne.
Ud over vandet, fylder malten jo også noget. Jeg bruger efterhånden enheden 1:2. Dvs at 1 kg valset/knust malt fylder ca 2 liter. Og så er regnskabet egentlig nemt. 2 liter pr kg malt. 3 liter vand pr kg malt. 2+3=5. Gryden er på 25 liter så dvs 5/25=5. Altså er der plads til omkring 5 kilo malt. Grunden til at jeg sagde at tommelfingerreglen var med modifikationer er, at så snart der sker ændringer i setup eller en speciel malttype, så kan forholdene ændre sig. F.eks hvis du har falsk bund i gryden. Så er der et dødrum som du teoretisk set ikke kan bruge til noget. Så det er man nødt til at fraregne.
Monkeybrew - Abegodt øl!
~ Lars Bang Rasmussen ~
http://www.monkeybrew.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
Mæsketemperature for stilarterne:
http://haandbrygforum.dk/viewtopic.php? ... ure#p85351" onclick="window.open(this.href);return false;
~ Lars Bang Rasmussen ~
http://www.monkeybrew.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
Mæsketemperature for stilarterne:
http://haandbrygforum.dk/viewtopic.php? ... ure#p85351" onclick="window.open(this.href);return false;
- MonkeyBrew
- Indlæg: 4420
- Tilmeldt: 26. okt 2006, 22:13
- Geografisk sted: 8670 Låsby
Re: malt
Jan kom mig i forkøbet. ;)
Monkeybrew - Abegodt øl!
~ Lars Bang Rasmussen ~
http://www.monkeybrew.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
Mæsketemperature for stilarterne:
http://haandbrygforum.dk/viewtopic.php? ... ure#p85351" onclick="window.open(this.href);return false;
~ Lars Bang Rasmussen ~
http://www.monkeybrew.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
Mæsketemperature for stilarterne:
http://haandbrygforum.dk/viewtopic.php? ... ure#p85351" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: malt
Med fare for at fornærme (I så fald undskyld ;-) ): Svarer I ikke på noget lidt andet end der spørges om?
Man kan med lidt forbehold sige, at et kg malt giver ca en procent alkohol i et 25 liters bryg. Det er ikke præcist men det giver et fingerpeg.
Men brug, som der er foreslået i din humletråd, et opskriftsprogram som fx beercalc. Det kan regne det mere præcist ud.
VH
Søren
Man kan med lidt forbehold sige, at et kg malt giver ca en procent alkohol i et 25 liters bryg. Det er ikke præcist men det giver et fingerpeg.
Men brug, som der er foreslået i din humletråd, et opskriftsprogram som fx beercalc. Det kan regne det mere præcist ud.
VH
Søren
- MonkeyBrew
- Indlæg: 4420
- Tilmeldt: 26. okt 2006, 22:13
- Geografisk sted: 8670 Låsby
Re: malt
Hvor er du lille! Ej spøg til side. ;) Ingen hard feelings herfra. Han får da en masse forklaringer på hvad han ca kan forvente sig af alkohol og mængden af malt/vand kontra pladsen i gryden. Så ka. Der vist snart ikke bedes om mere. Jep jep jep, ahhhh altid et skridt foran er vi herinde! ;)søreno skrev:Med fare for at fornærme (I så fald undskyld ;-) ): Svarer I ikke på noget lidt andet end der spørges om?
Man kan med lidt forbehold sige, at et kg malt giver ca en procent alkohol i et 25 liters bryg. Det er ikke præcist men det giver et fingerpeg.
Men brug, som der er foreslået i din humletråd, et opskriftsprogram som fx beercalc. Det kan regne det mere præcist ud.
VH
Søren
Monkeybrew - Abegodt øl!
~ Lars Bang Rasmussen ~
http://www.monkeybrew.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
Mæsketemperature for stilarterne:
http://haandbrygforum.dk/viewtopic.php? ... ure#p85351" onclick="window.open(this.href);return false;
~ Lars Bang Rasmussen ~
http://www.monkeybrew.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
Mæsketemperature for stilarterne:
http://haandbrygforum.dk/viewtopic.php? ... ure#p85351" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: malt
Jep. Vi kan bare :-DMonkeyBrew skrev:Hvor er du lille! Ej spøg til side. ;) Ingen hard feelings herfra. Han får da en masse forklaringer på hvad han ca kan forvente sig af alkohol og mængden af malt/vand kontra pladsen i gryden. Så ka. Der vist snart ikke bedes om mere. Jep jep jep, ahhhh altid et skridt foran er vi herinde! ;)søreno skrev:Med fare for at fornærme (I så fald undskyld ;-) ): Svarer I ikke på noget lidt andet end der spørges om?
Man kan med lidt forbehold sige, at et kg malt giver ca en procent alkohol i et 25 liters bryg. Det er ikke præcist men det giver et fingerpeg.
Men brug, som der er foreslået i din humletråd, et opskriftsprogram som fx beercalc. Det kan regne det mere præcist ud.
VH
Søren