Side 1 af 1

malt

: 18. feb 2014, 12:27
af hel grøn
Er der en tommelfingerregel for hvor mange kg malt der skal bruges til et bryg på f. eks. 25 liter.

Re: malt

: 18. feb 2014, 13:45
af janriis
Malt til vand forholdet er (afhængigt af øltype) ca. 1:3.
I min elgryde med indsatssi mæskede jeg med max 8 kg malt (oftest mindre) til ca. 20 liter vand.

Re: malt

: 18. feb 2014, 14:05
af MonkeyBrew
Det korte svar - ja. Med modifikationer. Normalt vil man anbefale 3:1 vand/malt. Dvs 3 liter vand pr kg malt. Nogen bruger mindre andre mere. Det anbefales dog ikke at gå under ca. 2.3 liter. Så kan man risikere det man kalder "stuck-mash", der simpelthen betyder at malten bliver så kompakt at væsken ikke kan flyde ordentlig igennem og så stopper udløbet.
Ud over vandet, fylder malten jo også noget. Jeg bruger efterhånden enheden 1:2. Dvs at 1 kg valset/knust malt fylder ca 2 liter. Og så er regnskabet egentlig nemt. 2 liter pr kg malt. 3 liter vand pr kg malt. 2+3=5. Gryden er på 25 liter så dvs 5/25=5. Altså er der plads til omkring 5 kilo malt. Grunden til at jeg sagde at tommelfingerreglen var med modifikationer er, at så snart der sker ændringer i setup eller en speciel malttype, så kan forholdene ændre sig. F.eks hvis du har falsk bund i gryden. Så er der et dødrum som du teoretisk set ikke kan bruge til noget. Så det er man nødt til at fraregne.

Re: malt

: 18. feb 2014, 14:05
af MonkeyBrew
Jan kom mig i forkøbet. ;)

Re: malt

: 18. feb 2014, 21:10
af søreno
Med fare for at fornærme (I så fald undskyld ;-) ): Svarer I ikke på noget lidt andet end der spørges om?

Man kan med lidt forbehold sige, at et kg malt giver ca en procent alkohol i et 25 liters bryg. Det er ikke præcist men det giver et fingerpeg.
Men brug, som der er foreslået i din humletråd, et opskriftsprogram som fx beercalc. Det kan regne det mere præcist ud.

VH
Søren

Re: malt

: 18. feb 2014, 21:56
af MonkeyBrew
søreno skrev:Med fare for at fornærme (I så fald undskyld ;-) ): Svarer I ikke på noget lidt andet end der spørges om?

Man kan med lidt forbehold sige, at et kg malt giver ca en procent alkohol i et 25 liters bryg. Det er ikke præcist men det giver et fingerpeg.
Men brug, som der er foreslået i din humletråd, et opskriftsprogram som fx beercalc. Det kan regne det mere præcist ud.

VH
Søren
Hvor er du lille! Ej spøg til side. ;) Ingen hard feelings herfra. Han får da en masse forklaringer på hvad han ca kan forvente sig af alkohol og mængden af malt/vand kontra pladsen i gryden. Så ka. Der vist snart ikke bedes om mere. Jep jep jep, ahhhh altid et skridt foran er vi herinde! ;)

Re: malt

: 18. feb 2014, 23:29
af søreno
MonkeyBrew skrev:
søreno skrev:Med fare for at fornærme (I så fald undskyld ;-) ): Svarer I ikke på noget lidt andet end der spørges om?

Man kan med lidt forbehold sige, at et kg malt giver ca en procent alkohol i et 25 liters bryg. Det er ikke præcist men det giver et fingerpeg.
Men brug, som der er foreslået i din humletråd, et opskriftsprogram som fx beercalc. Det kan regne det mere præcist ud.

VH
Søren
Hvor er du lille! Ej spøg til side. ;) Ingen hard feelings herfra. Han får da en masse forklaringer på hvad han ca kan forvente sig af alkohol og mængden af malt/vand kontra pladsen i gryden. Så ka. Der vist snart ikke bedes om mere. Jep jep jep, ahhhh altid et skridt foran er vi herinde! ;)
Jep. Vi kan bare :-D