Det er nok mest afhængig af, hvad formålet med en starter er. Som det i tidligere tråde har været debatteret, så har en starter to formål: Opformering af gær og aktivering af gær.Morten L skrev:Det er vel aldrig en dårlig idé at lave en starter?
Er formålet med en gærstarter at opformere gæren så man har det nødvendige cellenatal, er en gærstarter en god mulighed. En anden mulighed er at købe så meget gær, at man dermed har det nødvendige celleantal.
Er formålet at aktivere gæren, så gøres det - for tørgærs vedkommende - ved rehydrering. En smack-pack er også en metode til aktivering af gær.
Derudover er der vel også et par "uhensigtsmæssigheder" ved en gærstarter:
Tidsfaktoren: Vil man prøve at optimere tidsforbruget til ølproduktionen, kan man undlade starteren, og købe sig til gæren.
Infektionsfaktoren: Er man "hysterisk" omkring infektion, kan man undlade starteren og dermed fjerne en infektionsrisiko.
Men naturligvis skal man heller ikke se bort fra:
Økonomifaktoren: Opformerer man sin gær selv, er der penge at spare.
Nørdfaktoren: Lave så meget som muligt selv fra bunden, fordi det er sjovt, spændende eller bare fordi det er muligt.