Ok... Det var også med kogende vand vi gjorde med med sukkeret, dog kølede vi det i et vandbad til 26 grader inden det blev hældt i... Jeg kan godt følge tanken med mere ensartet fordeling af sukkeret ved omstikning, så det tror jeg da vi gør ved bryg nummer 2 når det engang bliver brygget og klar til tapning... :)
Bo Urskov
Færdiggæret og hvordan så?!
Re: Færdiggæret og hvordan så?!
Som Thomas skriver, behøver I ikke at afkøle sukkerlagen først. Den mængde gærceller, som det når at slå ihjel før temperaturen er faldet, er meget lille i forhold til den samlede mængde.
Mange tager SG-prøver undervejs, men det er sådan set ikke nødvendigt. Der er flere grunde til at gøre det dog:
- Man følger sit bryg undervejs, hvilket kan være lærerigt
- Man kan mere præcist bestemme, hvornår man kan tappe. Når SG har ligget stille et par dage, kan man tappe. Jeg tager det dog bare på fornemmelsen i stedet (og ofte får jeg ikke taget mig sammen til at tappe før der er gået så lang tid, at gæringen helt sikkert er overstået)
- Man får stillet sin nysgerrighed:-)
- Man får mulighed for at smage undervejs. Det kan også være lærerigt (men forvent ikke, at det smager som det færdige produk)
Man kan udtage prøven ved at åbne spanden og tage lidt fx med en sprøjte, som du foreslår. Man kan også få en ølpipette til formålet, hvis man vil det. Jeg bruger gærspande med taphane i bunden og tager den derfra. En del bruger dig ikke taphaner af frygt for infektion. De kan være svære at gøre rent.
VH
Søren
Mange tager SG-prøver undervejs, men det er sådan set ikke nødvendigt. Der er flere grunde til at gøre det dog:
- Man følger sit bryg undervejs, hvilket kan være lærerigt
- Man kan mere præcist bestemme, hvornår man kan tappe. Når SG har ligget stille et par dage, kan man tappe. Jeg tager det dog bare på fornemmelsen i stedet (og ofte får jeg ikke taget mig sammen til at tappe før der er gået så lang tid, at gæringen helt sikkert er overstået)
- Man får stillet sin nysgerrighed:-)
- Man får mulighed for at smage undervejs. Det kan også være lærerigt (men forvent ikke, at det smager som det færdige produk)
Man kan udtage prøven ved at åbne spanden og tage lidt fx med en sprøjte, som du foreslår. Man kan også få en ølpipette til formålet, hvis man vil det. Jeg bruger gærspande med taphane i bunden og tager den derfra. En del bruger dig ikke taphaner af frygt for infektion. De kan være svære at gøre rent.
VH
Søren
Re: Færdiggæret og hvordan så?!
Hvordan tilføjer man sit bryggeri til kortet?Nimbus39 skrev:I topbjælken på alle sider er der en knap der hedder: "Maps"
Det er et googlemap der bruges til formålet.
Årtusinders traditioner for ølbrygning har påvirket selv vores kommunikation: Det er årsagen til, at der i så mange sprog ikke findes et ord for "ikke længere tørstig".
Re: Færdiggæret og hvordan så?!
Jeg har lige lavet en lille vejledning: http://www.haandbrygforum.dk/viewtopic. ... 614#p28614" onclick="window.open(this.href);return false;wolf skrev:Hvordan tilføjer man sit bryggeri til kortet?
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;