Jeg har fundet denne bog på biblioteket og selvom den har hele 37 år på bagen er den faktisk ret god at læse i (man skal lige korrigere når Kjeld Erlandsen skriver at man kan lave guldøl exporttype for 40 øre per ½ liter og at det nødvendige udstyr til brygning kan købes for 50 kroner :-)
Endvidere er det for den historisk interesserede sjovt at læse om at alle bryggerier brugte råfrugt til deres øl dengang, man målte tilsyneladende alkohol i vægt i ikke i volumen dengang og så tales der om humlepulver hvad det så end er.
Bogen er ret fin. Men der er to ting, Erlandsen skriver om, som jeg er blevet lidt nysgerrig på, og som I andre hjælpsomme haandbryggere måske kan hjælpe til med:
- Han skriver at man kan knuse sin malt i blenderen - er det mon rigtigt? Jeg har ikke skænket det en tanke, men det kunne i så fald gøre udgifterne for en nystartet brygger lidt mindre.
- Og så skriver han at man godt kan tage et par hundrede gram sukker og karamellisere det på panden og tilsætte det inden humlekogning. Det lyder også ret spændende.
- Ascorbinsyre kan tilsyneladende modvirke oxidering ved tilsætning af ½ gram per 25 liter øl. Passer det? Har også set det i diverse fødevarer.
(han skriver også nogle lidt mærkelige ting, såsom at der er jern i farin :-)
"Hjemmefremstilling af øl" (1970)
-
- Indlæg: 216
- Tilmeldt: 15. jun 2006, 01:00
- Geografisk sted: Brønshøj
Re: "Hjemmefremstilling af øl" (1970)
jep, ascorbinsyre, også kaldet vitamin C, er en meget brugt antioxidant i fødevareindustrien. Jeg har set den brugt af bla. Hancock.Martin Molich skrev:
- Ascorbinsyre kan tilsyneladende modvirke oxidering ved tilsætning af ½ gram per 25 liter øl. Passer det? Har også set det i diverse fødevarer.
Ja jeg har selv den bog, og den er ganske god læsning.
Har selv prøvet det :-) med en dl af gangen, det tog ca. 30 min at male/skære til 50 liter pilsner malt.- Han skriver at man kan knuse sin malt i blenderen - er det mon rigtigt? Jeg har ikke skænket det en tanke, men det kunne i så fald gøre udgifterne for en nystartet brygger lidt mindre.
Yes det passer også, der er dog visse overvejlser omkring antioxidanten og gæren som ikke helt er så godt, men har aldrig voldt, jeg som håndbrygger problemer.- Ascorbinsyre kan tilsyneladende modvirke oxidering ved tilsætning af ½ gram per 25 liter øl. Passer det? Har også set det i diverse fødevarer.
Det er der ikke mere, fordi produktions udstyret er lavet om til rustfrit, det samme galt øl i gamle dage.(han skriver også nogle lidt mærkelige ting, såsom at der er jern i farin :-)
Mvh.
Jens
Øl og sol er livet....
http://www.fribryg.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.dk/fribryg" onclick="window.open(this.href);return false;
Jens
Øl og sol er livet....
http://www.fribryg.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.dk/fribryg" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: "Hjemmefremstilling af øl" (1970)
Det må blive lidt hen i retning af kandis i smagen! Jeg så følgende link om hjemmefremstilling af kandis på Brygforum den anden dag:Martin Molich skrev: - Og så skriver han at man godt kan tage et par hundrede gram sukker og karamellisere det på panden og tilsætte det inden humlekogning. Det lyder også ret spændende.
http://oz.craftbrewer.org/Library/Metho ... andy.shtml
Thomas
-
- Indlæg: 7
- Tilmeldt: 5. jun 2014, 16:25
Re: "Hjemmefremstilling af øl" (1970)
Linket til kandis er nede
Måske disse er ok?
http://www.brewplus.com/forum/threads/m ... sugar.861/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.brew365.com/technique_candi.php" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.tastybrew.com/forum/thread/151815" onclick="window.open(this.href);return false;
Mvh.
Måske disse er ok?
http://www.brewplus.com/forum/threads/m ... sugar.861/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.brew365.com/technique_candi.php" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.tastybrew.com/forum/thread/151815" onclick="window.open(this.href);return false;
Mvh.
- MonkeyBrew
- Indlæg: 4420
- Tilmeldt: 26. okt 2006, 22:13
- Geografisk sted: 8670 Låsby
Re: "Hjemmefremstilling af øl" (1970)
Det er godt nok et gammelt indlæg du besvarer der. ;)
Monkeybrew - Abegodt øl!
~ Lars Bang Rasmussen ~
http://www.monkeybrew.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
Mæsketemperature for stilarterne:
http://haandbrygforum.dk/viewtopic.php? ... ure#p85351" onclick="window.open(this.href);return false;
~ Lars Bang Rasmussen ~
http://www.monkeybrew.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
Mæsketemperature for stilarterne:
http://haandbrygforum.dk/viewtopic.php? ... ure#p85351" onclick="window.open(this.href);return false;
- Stensgaard
- Indlæg: 864
- Tilmeldt: 19. maj 2013, 23:01
- Geografisk sted: Nustrup, Vojens
Re: "Hjemmefremstilling af øl" (1970)
Jeg brugte også min blender i starten - det gik ok, men det er selvsagt svært at ramme den rigtige formaling. Jeg prøvede alt for at undgå at købe en kværn - men endte med at købe en Barley Crusher, som jeg er glad for.
Ølsmagning i hele Danmark efter dine ønsker: https://Humlesmagning.dk
Re: "Hjemmefremstilling af øl" (1970)
Er der nogen der vil være med til "Hvem svarer på det ældste indlæg" ? :-)MonkeyBrew skrev:Det er godt nok et gammelt indlæg du besvarer der. ;)
Venlig "Pilsen"
Jan Riis Sørensen
http://bryghuset-riis.dk/" onclick="window.open(this.href);return false;
facebook.com/riisbryg
Twitter: @bryghusetRiis
Jan Riis Sørensen
http://bryghuset-riis.dk/" onclick="window.open(this.href);return false;
facebook.com/riisbryg
Twitter: @bryghusetRiis
- MonkeyBrew
- Indlæg: 4420
- Tilmeldt: 26. okt 2006, 22:13
- Geografisk sted: 8670 Låsby
Re: "Hjemmefremstilling af øl" (1970)
Let the hunt begin! ;)janriis skrev:Er der nogen der vil være med til "Hvem svarer på det ældste indlæg" ? :-)MonkeyBrew skrev:Det er godt nok et gammelt indlæg du besvarer der. ;)
Monkeybrew - Abegodt øl!
~ Lars Bang Rasmussen ~
http://www.monkeybrew.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
Mæsketemperature for stilarterne:
http://haandbrygforum.dk/viewtopic.php? ... ure#p85351" onclick="window.open(this.href);return false;
~ Lars Bang Rasmussen ~
http://www.monkeybrew.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
Mæsketemperature for stilarterne:
http://haandbrygforum.dk/viewtopic.php? ... ure#p85351" onclick="window.open(this.href);return false;