"Hjemmefremstilling af øl" (1970)

Besvar
Martin Molich
Indlæg: 216
Tilmeldt: 15. jun 2006, 01:00
Geografisk sted: Brønshøj

"Hjemmefremstilling af øl" (1970)

Indlæg af Martin Molich »

Jeg har fundet denne bog på biblioteket og selvom den har hele 37 år på bagen er den faktisk ret god at læse i (man skal lige korrigere når Kjeld Erlandsen skriver at man kan lave guldøl exporttype for 40 øre per ½ liter og at det nødvendige udstyr til brygning kan købes for 50 kroner :-)

Endvidere er det for den historisk interesserede sjovt at læse om at alle bryggerier brugte råfrugt til deres øl dengang, man målte tilsyneladende alkohol i vægt i ikke i volumen dengang og så tales der om humlepulver hvad det så end er.

Bogen er ret fin. Men der er to ting, Erlandsen skriver om, som jeg er blevet lidt nysgerrig på, og som I andre hjælpsomme haandbryggere måske kan hjælpe til med:

- Han skriver at man kan knuse sin malt i blenderen - er det mon rigtigt? Jeg har ikke skænket det en tanke, men det kunne i så fald gøre udgifterne for en nystartet brygger lidt mindre.

- Og så skriver han at man godt kan tage et par hundrede gram sukker og karamellisere det på panden og tilsætte det inden humlekogning. Det lyder også ret spændende.

- Ascorbinsyre kan tilsyneladende modvirke oxidering ved tilsætning af ½ gram per 25 liter øl. Passer det? Har også set det i diverse fødevarer.

(han skriver også nogle lidt mærkelige ting, såsom at der er jern i farin :-)
nymann
Indlæg: 6
Tilmeldt: 16. jan 2007, 10:35
Geografisk sted: Aalborg

Re: "Hjemmefremstilling af øl" (1970)

Indlæg af nymann »

Martin Molich skrev:
- Ascorbinsyre kan tilsyneladende modvirke oxidering ved tilsætning af ½ gram per 25 liter øl. Passer det? Har også set det i diverse fødevarer.
jep, ascorbinsyre, også kaldet vitamin C, er en meget brugt antioxidant i fødevareindustrien. Jeg har set den brugt af bla. Hancock.
Brugeravatar
admin
Site Admin
Indlæg: 4754
Tilmeldt: 4. dec 2005, 16:25
Geografisk sted: 7080 Børkop

Indlæg af admin »

Ja jeg har selv den bog, og den er ganske god læsning.
- Han skriver at man kan knuse sin malt i blenderen - er det mon rigtigt? Jeg har ikke skænket det en tanke, men det kunne i så fald gøre udgifterne for en nystartet brygger lidt mindre.
Har selv prøvet det :-) med en dl af gangen, det tog ca. 30 min at male/skære til 50 liter pilsner malt.
- Ascorbinsyre kan tilsyneladende modvirke oxidering ved tilsætning af ½ gram per 25 liter øl. Passer det? Har også set det i diverse fødevarer.
Yes det passer også, der er dog visse overvejlser omkring antioxidanten og gæren som ikke helt er så godt, men har aldrig voldt, jeg som håndbrygger problemer.
(han skriver også nogle lidt mærkelige ting, såsom at der er jern i farin :-)
Det er der ikke mere, fordi produktions udstyret er lavet om til rustfrit, det samme galt øl i gamle dage.
Mvh.
Jens
Øl og sol er livet....

http://www.fribryg.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.dk/fribryg" onclick="window.open(this.href);return false;
mas
Indlæg: 1171
Tilmeldt: 19. mar 2006, 20:34
Geografisk sted: 2640, Hedehusene

Re: "Hjemmefremstilling af øl" (1970)

Indlæg af mas »

Martin Molich skrev: - Og så skriver han at man godt kan tage et par hundrede gram sukker og karamellisere det på panden og tilsætte det inden humlekogning. Det lyder også ret spændende.
Det må blive lidt hen i retning af kandis i smagen! Jeg så følgende link om hjemmefremstilling af kandis på Brygforum den anden dag:

http://oz.craftbrewer.org/Library/Metho ... andy.shtml

Thomas
Erling Rohard
Indlæg: 7
Tilmeldt: 5. jun 2014, 16:25

Re: "Hjemmefremstilling af øl" (1970)

Indlæg af Erling Rohard »

Linket til kandis er nede

Måske disse er ok?

http://www.brewplus.com/forum/threads/m ... sugar.861/" onclick="window.open(this.href);return false;

http://www.brew365.com/technique_candi.php" onclick="window.open(this.href);return false;

http://www.tastybrew.com/forum/thread/151815" onclick="window.open(this.href);return false;

Mvh.
Brugeravatar
MonkeyBrew
Indlæg: 4420
Tilmeldt: 26. okt 2006, 22:13
Geografisk sted: 8670 Låsby

Re: "Hjemmefremstilling af øl" (1970)

Indlæg af MonkeyBrew »

Det er godt nok et gammelt indlæg du besvarer der. ;)
Monkeybrew - Abegodt øl!

~ Lars Bang Rasmussen ~

http://www.monkeybrew.dk" onclick="window.open(this.href);return false;

Mæsketemperature for stilarterne:

http://haandbrygforum.dk/viewtopic.php? ... ure#p85351" onclick="window.open(this.href);return false;
Brugeravatar
Stensgaard
Indlæg: 864
Tilmeldt: 19. maj 2013, 23:01
Geografisk sted: Nustrup, Vojens

Re: "Hjemmefremstilling af øl" (1970)

Indlæg af Stensgaard »

Jeg brugte også min blender i starten - det gik ok, men det er selvsagt svært at ramme den rigtige formaling. Jeg prøvede alt for at undgå at købe en kværn - men endte med at købe en Barley Crusher, som jeg er glad for.
Ølsmagning i hele Danmark efter dine ønsker: https://Humlesmagning.dk
janriis
Indlæg: 1417
Tilmeldt: 23. sep 2008, 20:23
Geografisk sted: Nykøbing F.

Re: "Hjemmefremstilling af øl" (1970)

Indlæg af janriis »

MonkeyBrew skrev:Det er godt nok et gammelt indlæg du besvarer der. ;)
Er der nogen der vil være med til "Hvem svarer på det ældste indlæg" ? :-)
Venlig "Pilsen"

Jan Riis Sørensen
http://bryghuset-riis.dk/" onclick="window.open(this.href);return false;
facebook.com/riisbryg
Twitter: @bryghusetRiis
Brugeravatar
MonkeyBrew
Indlæg: 4420
Tilmeldt: 26. okt 2006, 22:13
Geografisk sted: 8670 Låsby

Re: "Hjemmefremstilling af øl" (1970)

Indlæg af MonkeyBrew »

janriis skrev:
MonkeyBrew skrev:Det er godt nok et gammelt indlæg du besvarer der. ;)
Er der nogen der vil være med til "Hvem svarer på det ældste indlæg" ? :-)
Let the hunt begin! ;)
Monkeybrew - Abegodt øl!

~ Lars Bang Rasmussen ~

http://www.monkeybrew.dk" onclick="window.open(this.href);return false;

Mæsketemperature for stilarterne:

http://haandbrygforum.dk/viewtopic.php? ... ure#p85351" onclick="window.open(this.href);return false;
Besvar

Tilbage til "Generelt om brygning"