Pladekøler eller kobberrørschiller??
-
- Indlæg: 134
- Tilmeldt: 5. sep 2007, 10:41
- Geografisk sted: Virum 2830
- Kontakt:
Pladekøler eller kobberrørschiller??
Hej håndbrygforum.dk
Vi er to drenge der har kastet os ud i hjemmebryg. Vi har alle nødvendige remedier, men mangler noget til at køle vores urt. Men hvad er bedst... en kobberrørschiller eller en pladekøler, og hvordan fungererr en pladekøler egentlig??
MVH Bang og Staberg
Vi er to drenge der har kastet os ud i hjemmebryg. Vi har alle nødvendige remedier, men mangler noget til at køle vores urt. Men hvad er bedst... en kobberrørschiller eller en pladekøler, og hvordan fungererr en pladekøler egentlig??
MVH Bang og Staberg
Den består af utallige metalplader hvor på der løber en varm væske på den ene side og en kold væske på den anden side.hvordan fungererr en pladekøler egentlig??
En plade varmeveksler kan bruges modstrøm og med strøm. I hjemme bryg industrien :-) bruges modstrøm.
Jeg kan måske finde en tegning der hjemme.
Jens
Mvh.
Jens
Øl og sol er livet....
http://www.fribryg.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.dk/fribryg" onclick="window.open(this.href);return false;
Jens
Øl og sol er livet....
http://www.fribryg.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.dk/fribryg" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Pladekøler eller kobberrørschiller??
De fleste starter med en kobberrørschiller (immersion chiller) for så senere at opgradere til en pladekøler. Dette skyldes, at en immersion chiller er relativt billig og let at fremstille selv og den er let at anvende, da den blot skal tilsluttes en vandhave. Pladekøleren er som regel noget dyrere og kræver en pumpe.bang-staberg skrev:Vi er to drenge der har kastet os ud i hjemmebryg. Vi har alle nødvendige remedier, men mangler noget til at køle vores urt. Men hvad er bedst... en kobberrørschiller eller en pladekøler, og hvordan fungererr en pladekøler egentlig??
De fleste hævder, at en pladekøler er bedre end en immersion chiller, men den anerkendte amerikanske håndbrygger Jamil Zainasheff (a.k.a. Mr. Malty), har skrevet en lille artikel, hvor han argumenterer for, at en immersion chiller er bedst:
http://www.mrmalty.com/chiller.php
mvh Poul
www.ohbl.dk
www.ohbl.dk
Problemet med modstrømskøleren eller pladekøleren er at en stor del af urten befinder sig ved kogepunktet, lang tid efter at man er begyndt at tappe urten. Herved vil meget humle aroma fordufte fra meget sene additioner. Omvendt kan man bruge en hopback istedet.
Udover humle aroma problematikken er der også et problem mht DMS når urten opholder lang tid ved næsten kogepunketet. SMM konverterer til DMS. Her er immersion chilleren bedst da den køler hele urten på en gang.
Udover humle aroma problematikken er der også et problem mht DMS når urten opholder lang tid ved næsten kogepunketet. SMM konverterer til DMS. Her er immersion chilleren bedst da den køler hele urten på en gang.
Apropos modstrømskøler:
Jeg overvejer at lave en modstrømskøler á la den, man kan købe hos Lund Teknik http://lundteknik.dk/infopdf/BrygeksemperMedNimbus.pdf (fig. 4).
Det ser jo simelt ud, men jeg har lidt problemer med at finde foodgrade-slange, der er egnet til 100 grader C til den inderste slange.
Er der nogen, der er klogere og evt. har erfaringer med at lave sådan en?
Jeg overvejer at lave en modstrømskøler á la den, man kan købe hos Lund Teknik http://lundteknik.dk/infopdf/BrygeksemperMedNimbus.pdf (fig. 4).
Det ser jo simelt ud, men jeg har lidt problemer med at finde foodgrade-slange, der er egnet til 100 grader C til den inderste slange.
Er der nogen, der er klogere og evt. har erfaringer med at lave sådan en?
Beer - there's not a thing, it can't do!
-
- Indlæg: 134
- Tilmeldt: 5. sep 2007, 10:41
- Geografisk sted: Virum 2830
- Kontakt:
Tak for alle svarene. Vi er nu nået frem til enighed om at vi vil prøve lykken med en kobberrørschiller, eftersom den er rimelig billig at lave.
Mvh Bang-Staberg
Mvh Bang-Staberg
Mikkel Staberg
HP: http://www.furesoebryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
HP: http://www.furesoebryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
Hvorfor risikere at der kommer bakterier i øllet fra en køler, og hvorfor bruge penge på det? Dette er et svar jeg godt kunne tænke mig at få.
Jeg bruger intet til køling.
Jeg venter blot 24 timer, og så tilsætter jeg gæren. Jeg har i løbet af de sidste par år brygget ca. 60 bryg uden problemer, så hvorfor er det lige det er så vigtigt med den dyre kobber-spole?
Jeg bruger intet til køling.
Jeg venter blot 24 timer, og så tilsætter jeg gæren. Jeg har i løbet af de sidste par år brygget ca. 60 bryg uden problemer, så hvorfor er det lige det er så vigtigt med den dyre kobber-spole?
netop for at undgå en infektion køler man hurtigt ned, simpelthen for at få gang i gæringen hurtigst muligt og ikke risikere en infektion i den søde urt.KilkennY skrev:Hvorfor risikere at der kommer bakterier i øllet fra en køler, og hvorfor bruge penge på det? Dette er et svar jeg godt kunne tænke mig at få.
Jeg bruger intet til køling.
Jeg venter blot 24 timer, og så tilsætter jeg gæren. Jeg har i løbet af de sidste par år brygget ca. 60 bryg uden problemer, så hvorfor er det lige det er så vigtigt med den dyre kobber-spole?
Brygger lejlighedsvist.
Det er jeg klar over, men set i lyset af at vi aldrig har oplevet infektion, virker det for mig som om, at der er lige så stor risiko ved at komme en cooler i øllet. For det er det vel også forbundet en hvis risiko ved?
NB: Jeg skal lige nævne at jeg ikke har meget forstand på emnet her (det er derfor jeg spørger ;o)), men kun har min erfaring at bygge det på.
NB: Jeg skal lige nævne at jeg ikke har meget forstand på emnet her (det er derfor jeg spørger ;o)), men kun har min erfaring at bygge det på.
- stouthouse
- Indlæg: 79
- Tilmeldt: 16. maj 2007, 09:05
- Geografisk sted: Køge
Problemet med den langsomme afkøling er vist strengt taget ikke så meget infektionsrisikoen. Det har jeg også hørt kun sjældent skulle give problemer. Problemet er snarere (siger een jeg kender der har prøvet begge dele) at det er svært at bevare de flygtigste humlearomastoffer i urten hvis den ikke afkøles i en ruf. Og så handler det jo pludselig om smagen - og så er det jo alvor!
Hilsen
Henrik
Hilsen
Henrik